Mam pytanie jakie nagłośnienie jest mi potrzebne żeby nagłośnić sale 120 m3 do 200 m3 . Generalnie chodzi mi o to żeby było dużo Basu na tej sali podajcie mi zestaw jaki musze posiadać. Pozdrawiam
Po wierwsze napisz ile mozesz przeznaczyć na to pieniędzy i czy to bedzie nagłośnienie jakiegoś zespołu czy muzyka będzie puszczana z odtwarzacza.Pozdrawiam!
Ja bym brał kolumny Power Sound PS 215-1O00 cena ok 2kzł za 2 szt. do tego końcówke mocy Alphard V10 cena ok 2,5kzł i zostaje Ci 500 zł na jakieś kabelki i pierdoły. Tylko pamietaj, że to jest moja sugestia.
pozdrawiam
Dzięki za wszystkie propozycje, rady jednak udało mi sie namówić rodzinkę na dodatkowe 4 tysie wiec jest troszkę więcej kasy niż było przewidziane dlatego czekam na dalsze sugestie pozdro:D
4x151H od LDMa oraz 2xsub na 2x18" Sigma Pro daje nam około 7000zł tylko niestety na jedną z dwóch końćówek zabraknie kaski...Kable Schulz-a po około 5zł metr - nie do zniszczenia teoretycznie i na lata.
Pozdrawiam - niestety masz mało kaski - wiem,ze niektórzy z 300wat Ldmami na sale wjeżdzają ale jak rozumiesz Ty cchesz tą sale nagłośnić DOBRZE a nie tylko nagłośnić,więc sugeruje dozbierać pieniążków na jeszcze jedną końćówkę lub poszukac na rynku wtónym...
5 tysięcy na sprzęt i sala 200 m2, przeciez to jest za dużo pieniędzy na taką sale, Jak ktoś kupuje z głową to zostaje mu jeszcze sporo pieniedzy ale jak ktos kupuje bez głowy czyli kolumny czy wzmacniacz z jakiejs najdroższej firmy to wybaczcie ale to dla mnie jest bez sensu, chyba chodzi o głośność a nie o jak najdroższą firmę.
Co prawda 5 tys. Nie jest dużą kwotą lecz sądzę, że da się coś z tym zrobić. Podstawową sprawą przy doborze zestawu nagłaśniającego na taką salę jest jakże często pomijany parametr skuteczności (DBl) czyli decybele. Im ich więcej tym lepiej. Wiadomą sprawą jest, że 3 decybele więcej to jak posiadanie jeszcze jednego głośnika. Więc nie należy się zachwycać zestawami po 1,5 kilowata na kanał, ponieważ znam wiele przypadków, gdzie muzycy palili je na pierwszej imprezie. Dla mnie osobiście 90DBl to jest minimum jak na taką sale i to na jakiś 4 kolumnach. Jednakże skusił bym się na przekroczenie bariery 100DBl.
Drugą bardzo istotną sprawą jest źródło sygnału. Ono decyduje o jakości dźwięku. Najlepiej najdroższe na jakie sobie możesz pozwolić. Jeśli chodzi o końcówki mocy, to z natury charakteryzują się one stosunkowo dobrym przenoszeniem sygnału. Oczywiście trzeba go najpierw wysterować za pomocą jakiegoś przedwzmacniacz, bądź miksera. Na forum były już wiele razy poruszane takie tematy więc proponował bym skorzystać z wyszukiwarki i poczytać co inni ludzie posiadają i jak sobie to chwalą. O końcówkach mocy szczególnie ponieważ lepiej samemu poczytać i coś wybrać niż mieć później do nas pretensję o złe rady.
Pozdrawiam i daj znać o swym wyborze.
Teoria ze źródłem jest nieco śmiała (za śmiała). 100dB, to mało Ja tyle osiągałem przy mocy 2*50W i skuteczności 98dB, na sali 70m².
Myślę, że należy postawić na zestaw 2* górka + 2*subbas, 2 końcówki (np. DAP P1200 i P1600), crossover (np. CX2310 Behringera). Te sprzety powinny być nowe, z gwarancją. Kolumny, to już co innego, lepiej kupić używki, ale wysokiej klasy. Kolumny estradowe same się nie psują, tak więc gwarancja niewiele znaczy.
Może i trochę przesadziłem z tym źródłem sygnału, nie zmienia to jednak faktu, że powinno być ono jak najlepsze. Przeciętny sygnał otrzymywany np. z komputera będzie o wiele gorszy od oryginalnych płyt. Co do DAP-ów, to cieszą się one dużym uznaniem na elektrodzie, choć słyszałem, że ten drugi model jest bardziej zawodny. Nieco mocniejszy ten DAP P1600 dla basów ale sądzę, że na kolumnie nie da się zauważyć nadmiaru mocy. Poza tym zestaw mi się podoba. Jeśli chodzi o dB to ja gram na mniejszych salach Podrzucę jeszcze linko, może kolegę zainteresuje: