Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak wystrzelić poduszkę nie mając sensora - Toyota Celica ??

DEXTRAN 06 Aug 2006 16:39 11477 7
    DEXTRAN
    Level 15  
    Witam,
    czy ktoś z Was ma wiedze nt. działania poduszek powietrznych, tzn. jaki rodzaj sygnału wyzwala mechanizm AIR-BAG ? Mam poduszkę od Toyoty Celici bez sensoru i chciałbym ją wystrzelić. Jak to zrobić ?? Za pomoc odpalam 20 punktów.
  • Helpful post
    mikrorem
    Level 12  
    Mogę pomóc.

Można odłączyc akumulator, poczekać około 1 min, ostroznie wyjąć poduszkę (koniecznie rozłączać na wtykach, nie przecinać przewodów), zamocowąć poduszkę w sabilnym podłożu i w bezpiecznej odległosci od poduszki obciąć złącze (uwaga bo poduszka może zadziałać w tym momencie) oraz podłączyć 12V bezpośrednio do przewodów (BUMMMMM).

UWAGA!!!!!!
    Poduszka powietrzna jako załość zawiera ładunek pirotechniczny i jest niebiezpieczna dla zdrowia i życia człowieka.
    Aby wymienic poduszkę należy jechać do autoryzowanego serwisu.
  • Helpful post
    momik12
    Level 31  
    odłanczasz klemy czekasz poł godz wymontowujesz poduszkę układasz na równej powierzchni workiem do góry.Nie wolno kłaść żadnych przedmiotów na poduszce.Wykorzystujesz przewód min 10m.Niemoże być nikogo w pobliżu,wiatr niemoże wiać w stronę poduszki.Jedne końcówki przyłączyć do przewodu adaptera i zaizolować,a drugie zewrzeć na krótko aby przypadkowo nie odpalić poduszki.Rozłączyć końcówki przewodu i podłączyć je do aku.BUM.Czekać 15-30min gdyż generator gazu silnie się nagrzewa.
  • Helpful post
    heniek_z
    Level 17  
    przestancie z tym odłączaniem klem wystarczy wyłączony zapłon ale tylko po to aby nie wyskoczył błąd skoro brak sensora to i tak jest gniazdo do poduchy jest tak skonstruowane że zwiera styki po wyjęciu wtyczki a co do reszty to się zgadza wystarczy bardzo krótki impuls z 12v do odpalenia odradzam trzymania poduchy w rękach
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    momik12
    Level 31  
    heniek_z wrote:
    przestancie z tym odłączaniem klem wystarczy wyłączony zapłon ale tylko po to aby nie wyskoczył błąd skoro brak sensora to i tak jest gniazdo do poduchy jest tak skonstruowane że zwiera styki po wyjęciu wtyczki a co do reszty to się zgadza wystarczy bardzo krótki impuls z 12v do odpalenia odradzam trzymania poduchy w rękach

a jak drogi heńku chcesz rozładować kondensatory w obwodzie podtrzymania zasilania?Widzę,że rutyniarz z ciebie...powodzenia ci życze ostrożności nigdy za wiele.Mam nadz,że głupio odpalona poduszka nigdy nie przetrąci ci kręgosłupa,naprawde mam nadzieję.
    DEXTRAN
    Level 15  
    elektrit wrote:
    A w jakim celu chcesz ją wystrzelić?
    Może chcesz wyłudzić z PZU większą kwotę z tytułu autocasco?

Nie, wykonujemy eksperyment naukowy. Wszystkim bardzo dziekuje. 3 pierwsze osoby dostaja obiecane 20 punktow, reszta standardowe "pomogł". Zamykam wątek.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account