Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

internet komórkowy z Orange - słaby transfer

xiabn 06 Aug 2006 18:40 2978 14
    xiabn
    Level 10  
    witam. mam taki mały problem, kupiłem internet komórkowy z Orange, podłączyłem itd wszystko działa z tym że mam strasznie wolny transfer:/ i ogólnie miałem zaniki sygnały więc zakupiłe antene kierunkową i o ile zasięg w wirelessie mam na fulla to transfer sie nie zmienił.. a powinien.. przynajmniej wynika tak z rozmowy z ludźmi z orange i innymi właścicielami takich antenek wspomagających.. macie jakieś pomysły co robić?
    acha i jeszcze jedno ptanie, przy kreatorze połączeń Ci z orange kazali mi wybrać gprs-a, ale ten csd/hscsd przeciez powinien dzialac szybciej.. z tym ze nie wiem czy jezeli wybiore ten typ transmisji, to nie bede płacił większego rachunku?? jeżeli ma ktos takiego neta to prosze o odpowiedź i jakieś wskazówki.. słyszałem też że niektórzy łączą sie przez edge.. i jak ja moge to zrobić? pomocy
    ghambit
    Level 24  
    pl.wikipedia.org wrote:
    General Packet Radio Service (GPRS) - technologia, która stosowana jest w sieciach GSM do pakietowego przesyłania danych. Oferowana w praktyce prędkość transmisji rzędu 30 - 80 kb/s umożliwia korzystanie z internetu, lub z transmisji strumieniowej audio/video. Inną zaleta tej technologii jest fakt, że użytkownik płaci za faktycznie wysłaną lub odebraną ilość bajtów, a nie za czas w którym połączenie było aktywne.

CSD (ang. Circuit Switched Data) jest to technologia udostępniona abonentowi praktycznie od samego początku działania sieci GSM. umożliwia ona transfer na poziomie zaledwie 9,6 kb/s w obie strony (tzn. do abonenta i od niego). Jak we wszystkich technologiach transmisji komutowanej, opłata pobierana jest za czas połączenia, który w przypadku tak niskiej przepustowości z reguły bywa długi.
    Wersją rozwojową CSD jest technologia HSCSD (ang. High Speed Circuit Switched Data), która umożliwia transfer z prędkością do 14,4 kB/s.

Szybsze jest jedynie EDGE:
    pl.wikipedia.org wrote:

EDGE (ang. Enhanced Data Rates for Global Evolution) jest usługą transmisji pakietowej dostarczaną przez sieci radiowe np. GSM.

Jest to ulepszona wersja GPRS. Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 230 kbit/s. Technologia ta może okazać się "zabójcza" dla rozwoju sieci 3G (Trzeciej Generacji), gdyż pozwala na korzystanie z większości mobilnych usług multimedialnych (np. video-streaming), lecz nie wymaga, tak jak w przypadku UMTS, całkowitej przebudowy infrastruktury operatora jak i zupełnie nowych terminali (telefonów), a jedynie stosunkowo niewielkich modyfikacji infrastruktury już istniejącej. Coraz częstsze oferty promocyjne operatorów na mobilny dostęp do internetu z wykorzystaniem tej technologii również sprzyja jej rozpowszechnianiu. Jedynym problemem jest jak na razie stosunkowo niewielkie pokrycie terenu zasięgiem, w którym działałby EDGE.

Nie napisałeś co masz na myśli pod pojęciem "słabego internetu" ja przez GPRSa w Orange mam stały transfer na poziomie 40kb/s. Napisz również jaki masz modem. Jeśli szukasz więcej informacji najlepiej odwiedź to forum: www.bez-kabli.pl Pozdrawiam
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    jasne zrób testy predkosci, i pingi
    w orange w sprawie wyboru transmisji powiedzi Ci dobrze wybierz GPRS (modem sam sie przełaczy w edge gdy oczywiscie znajdzie sie w jego zasiegu) Niestety nie mówia w orange i u innych operatorów ze edge nie wszedzie działa ( nie jest dostępny na wszystkich nadajnikach, ma mniejszy zasieg niz gprs) sprawdz na mapie zasiegu operatora czy u Ciebie taki zasieg ma szanse zaistnieć.
    transmisje hs zostaw w spokoju to starszy typ o maksymalnej predkosci porównywalnej do gprs tyle ze płtatnej za czas a nie ilość danych( to tak najprosciej)
    pozdrawiam

Dodano po 24 [minuty]:

a tak swoja droga to jakiego modemu uzywasz/czy ma edge
    Kris52
    Level 21  
    Napisz z jakiej dokladnie uslugi korzystasz. Jaki sprzęt, system, modem masz oraz jakie szybkości przy sciaganiu i otwieraniu stron uzyskujesz. Ja mam
    stara licencje gprs i korzystam z tel motoroli v547 z
    EDGE i predkosci sciagania plikow dla gprs max 6kbajtow a edge max 20kbajtow. Pozdrawiam
    xiabn
    Level 10  
    wiec tak: sprawdziłem zasięg edge na mapie i z niej wynika że mnie obejmuje na 100%
    neta mam z orange i płace 60zł na miesiąc przy czym umowa na dwa lata i po przekroczeniu limitu transfer ma spadać podobno..
    Używam modemu Sony Ericsson GC75e, ale nie wiem jak zrobić żeby sie przełączył z gprs-a na edge.. zakupiłem sobie antene kierunkową żeby mieć lepszy zasięg nawet i teraz w wirelessie mam wszystkie kreski, ale nadal nie wiem jak sie przełączyć z tego zwykłego gprs-a na edge.. acha i mój transfer na dzień dzisiejszy w szczytowej formie osiąga max to 3 czasem 4 KB/s :/ przecież to jest żałosne jak wolno wszystko chodzi
    xiabn
    Level 10  
    ale właśnie chodzi o to że z proocji nic nie kupowałem a samego zakupu dokonał mój brat kierując się "fachową" radą gościa z salonu orange:// który obiecywał ok 20KB/s i najwyraxniej sam nie wiedział co mówi:/
    a teraz jaki musiałbym kupić modem gdybym chciał mieć edge na 100% ? bo przecież z takim transferem to nawet neta sie nie opłaca odpalać
    lukas-comp
    Level 13  
    pozostaje wymienic karte na np. model Sony Ericsson GC89 (GPRS/EDGE/WLAN)
    niestety koszt bedzie troszeczke spory i szkoda, ze przy podpisywaniu umowy wyszedl taki paszkwil...
    suworow
    komórka poczynając od N6021
    lub karta SE ( bo jednak te sa chyba najlepsze) GC 89( z wifi)- około 600 zł i model GC 85 (bez Wi fi )- około 500 zł . Jeżeli chcesz coś co obsługuje też UMTS ( a więc sieć której prawie nie ma ) to niestety juz bliżej 1000 zł
    Niestety nie możesz liczyć na zbyt wielkie pieniadze za swój sprzęt ( to co on oferuje a wieć GPRS jest teraz w prawie w kazdym telefonie a sama karta Wifi kosztuje około 100 zł.
    Pozdrawiam
    Kris52
    Level 21  
    Po pierwsze poinformował was gościu że po przekroczeniu 500MB (tyle wynosi limit dla abonamentu za 60zł) transfer spada drastycznie tak że strony potrafia sie otwierać po 3min ? Po 2 ten modem to więcej jak 5,6kbajta/s nie pociągnie. Teraz najlepiej jak by udało ci się ten modem oddać.
    Jeśli brałeś to w promocji z umowa na 2 lata to powinieneś dostać modem gc85 lub ED77.A jeśli chodzi o modem jaki byś musiał kupić to może być:
    GC85, GC89, Option GlobeTrotter 3G EDGE ale to koszt miniumum 450zł na allegro. A prywatnie ode mnie bardziej polecam telefon np motorola v547 z bluetooth + bluetooth na usb.
    xiabn
    Level 10  
    Ci z orange twierdzą że nie wymienią mi modemu ale proponują nowy za ok 1000zł :D a nie chce mi sie powtarzać reszty którą pisałem przed chwilką na bez-kabli, wiec wam skopiuje coś o usługach orange..
    a Ci z orange to banda idiotów, dzisiaj do nich dzwonie i sie pytam o ten modem to nic nie wiedzą, a jedna kobita mi mówi że wszystko jedno czy włącze transmisje csd/hscsd czy gprs bo płace abonament, pytam czy napewno? a ona: chyba tak.. normalnie nie wierze w tak niski poziom jakiejkolwiek obsługi klienta.. później przełączyli do "właściwego działu" czyli transmisji danych i koleś mówi że ogólnie to oni nie dają żadnej gwarancji po podpisaniu umowy czy ten net w ogóle ma działać Shocked no to o czym my w ogóle rozmawiamy jeżeli Orange tak traktuje swoich klientów to ja przy najbliższej okazji rezygnuje z ich usług a ich firma nie ma racji bytu na dzisiejszym rynku..
    a jutro może sobie załatawie ten nowszy modem z edge na wymiane, ale jutro wszystko sie okaże..
    suworow
    niestety, poziom na infoliniach nie jest za wysoki i nie dotyczy to tylko tej sieci,chociaż muszę przyznac ze idea jest chyba liderem niekompetencji swoich pracowników ( z tym swoich to nie jestem pewien) Lepiej było by czasami po prostu powiedziec klientowi nie wiem niz opowiadac takie brednie. Co do gwarancji transferu to niestety nie daje go zadna z sieci, zadna tez nie daje ci szansy wypróbowania czy dana usługa u Ciebie wogóle zadziała.( jakiś testowy sprzecik za pare groszy by rozwiązał temat) tylko wtedy ilosc klientów pewnie spadła by o połowę....
    I tak dobrze że nie sprzedali Ci cardphona Nokii.
    Pozdrawiam
    zenit39
    Level 11  
    Witam! Mam pytanie do Krsi52 czy próbowałeś uzyskać połączenie na motoroli V547 za pomocą kabla na USB. Bo jakbym nie skonfigórował to wyskakuje błąb w protokóle TCP/IP
    Mexaris
    Level 11  
    Powiedzcie mi mili ludzie czy można antenę kierunkową tuba - pozostałość po internecie radiowym) wykorzystać w internecie komórkowym przy modemie GC 79.???pozdrawiam...:D