A ja własnie poleciłbym Protela 99. Nie te nowe ale starego poczciwego dziadka. Dlaczego głupi? Pamiętaj, że porównując oba programy, to można to opisać następująco: Eagle to zmodyfikowany Paint o biblioteki ( duża zaleta spore i ładnie wykonane) i autorouter (najgorszy, jaki widziałem, a bawiłem sie już wszystkimi, jakie są począwszy od tych wbudowanych w moduły PCB po wyspecjalizowane, oddzielne programy typu SPECCTRA firmy Cadence, CR-5000 Zukena, Blazerouter Mentora). Zresztą na świecie to własnie te trzy ostatnie firmy dzielą między sobą rynek programów do projektowania PCB. Protel, Eagle i inne to kilka procent firm, które ich używa. Reszta należy do tych trzech potentatów. Protel zaś przyrównując do Eagle to już rozbudowane, profesjonalne narzędzie, w którym można zrobić wszystko. Dlatego wydaje ci się głupi. Bo nie jest prosty tak jak zabawka Eagle. Tu są reguły projektowe, uwarunkowania, współzależności. Sprubuj go poznać. Ja też zaczynałem od Eagla i wówczas wydawało mi się, że to poażne narzędzie. Dopóki nie przełamałem się i uparcie drążyłem Protela. Dopiero wtedy poznałem pełen profesjonalizm. Przy protelu czuje się, jak poważny projektant, zas pr Eaglu jak dzieciak bawiący sie w układanie scheamtów z klocków.Jak nie wiesz od czego zacząć z Protelem to proponuje poczytać kurs z EDW, który jest dostępny w dziale download Elektrody (pliki DJVU).A tu, na forum, możesz liczyc na pomoc licznie tu zgromadzonych użytkowników Protela.Mógłbym polecić Ci inne softy, ale kilka powodów jest, dla którego wygrał Protel:
1. liczba użytkowników, którzy na nim pracowali, gdy Eagla jeszcze nie było na świecie.
2. Pełna wersja 30 dniowa lub jak się postarasz po uzyciu Google, bez żadnych ograniczeń. Tu wygrał z innymi równie dobrymi systemami, do których trudno o pełne wersje, choc, jak bys chciał to moge pomoc w ich zdobyciu (kontakt na PW lub e-maila- mam m. inn. pełne wersje Cadstara , Pcada, Edwina, Mentora, Orcada, Pspice, Allegro, Altiuma Designera 6, Circuit Markera z Traxmarkerem, Multisima z Ultiboardem i Ultirouterem).
3. Prostota obsługi, ale po opanowaniu, ale nie na początku, gdzie w porównaniu z Eaglem przeraża i odstrasza mnogością funkcji i zasobów.
Ja osobiście przekonałem sie do Cadstara. ten ma wsystko co moge sobie zyczyc. Kiedyś narzekałem na Protela, bo ten nie ma funkcji swappingu (jest to świetna funkcja gdy masz np. układy logiczne cmos lub ttl, polega na prostej zamianie bramek wewnątrz jednego układu scalonego tak, aby ścieżki minimalnie sie krzyżowały na PCB lub zamiany takich samych bramek między scalakami TTL lub CMOS. Ma ta funkcje Eagle-pinswap, gateswap. Pełna wersja do zdobycia wraz z modułem z CR-5000 firmy Zuken (najlepszego obecnie systemu CAE, i najdroższego zarazem) -autoplacemantu i autoroutingu. Zrzuty z tego program jak i wiećej można sie dowiedzieć zaglądając na temat forum : Czy tylko Protel.