Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Własny DIY. Czy to jest trudne? Gotowe zestawy do złożenia?

gizzy 07 Aug 2006 12:11 2178 17
    gizzy
    Level 11  
    witam, zapytam poki co z ciekawosci a moze kiedys cos z tego bedzie ;)
    chodzi mi o wlasne kolumny DIY
    1 czy trzeba sie znac jakos specjalnie na elektronice, zeby to zrobic?
    2 czy to jest trudne? ;)
    3 mozna kupowac juz tak jakby gotowy zestaw do zlozenia, tzn glosniki itp a potem to tylko wlozyc w kolumny czy trzeba jakos specjalnie stroic?
    4 jest jakis prosty kurs albo faq na temat punktu 3?

z gory thx :)
  • Helpful post
    VC
    Level 21  
    Wiatam.

1. Trzeba znac podstawy elektroniki, to znaczy; umiec czytac schematy, i wiedziec co dany symbol oznacza. Ja podstaw nauczylem sie doslownie w 5 minut. Pomogla mi w tym strona: Elektronika analogowa
    2. Na poczatku najtrudniejsze jest zlozenie zwrontnicy. Ale jest duzo stron ktore same licza zwrotnice, np. Projekt dwudrożnej zwrotnicy pasywnej
    3. O tym nie slyszalem.
    4. Ja moze podam ci ciekawe strony o kolumnach i głośnikach:
    Kolumny, budowa, DIY
    Kolumny
    AUDIOMANIA
    diyaudio..pl
    Oraz duzo rzeczy mozna sie dowiedziec na forum elektrody.pl
    PS: Ja sam skladam swoje kolumny, zaczynalem od zera, a teraz znam sie juz troche, troche.
    gizzy
    Level 11  
    thx, chyba tez sprobuje, chociaz watpie ze mi sie uda ;) pewnie cos spale :P
    pocieszyles mnie tym, ze zaczynales od zera ;)
  • Helpful post
    ghost666
    Translator, editor
    3 - niektórzy producenci podają gotowe aplikacje na swoich głośnikach, np. Visaton - www.visaton.de
  • Helpful post
    VC
    Level 21  
    gizzy wrote:
    thx, chyba tez sprobuje, chociaz watpie ze mi sie uda ;) pewnie cos spale :P
    pocieszyles mnie tym, ze zaczynales od zera ;)

Jak bedziesz mial jakis problem, albo watpliwosci to smialo wal na elektrode, chetnie Ci pomozemy.
  • Helpful post
    zeberko
    Level 32  
    1. Troszeczkę - zwrotnica
    2. Zależy dla nie doświadczonych bardzo, dla innych dość trudne, mowa o poprawnych (ładnych i ładnie grających) konstrukcjach
    3. Są kity, ale też są dość drogi. Przy cenie nowej serii kolumn KODY na pewno wypadają drogo.
    4. Bez pewnej dozy "zajoba" nie warto w to się babrać, bo i czas stracony, pieniądze a efekty na początku to wstyd ludziom pokazać. Inna sprawa to nabyte umiejętności na pewno mogą przydać się w przyszłości: akustyczno – drewno warsztatowe.
  • Helpful post
    Tremolo
    Level 43  
    3. Są kity, ale jak ktos juz się w to bawi to dostanie gotowe komponenty ale bez obudowy, obudowe sobie liczą jak za zborze...

www.akkus.com.pl

Tp już lepiej skopiować sobie jakiś gotowy projekt. W akkusie tylko najdroższe glosniki Mangery, VIsatony... itp. Jest tam też TVM Valmez....

FAQ to lektura tego forum, gotowych tematów zawsze można cos szalonego znaleźć.
    gizzy
    Level 11  
    Witam ponownie ;)
    poczytalem troche i raczej bedzie mi sie ciezko z tym polapac, ale moze sprobuje tylko mam jeszcze pytania...
    1 co mi bedzie potrzebne? wiem ze obudowa, glosniki, cos do wytlumienia obudowy, kable,zwrotnica i cos jeszcze?
    2 nie znalazlem o tym - taka zwrotnice sie kupuje i potem jakos stroi na komputerze? bo widzialem jakies wykresy...? tylko jak to sie podlacza do komputera?
    3 jesli podam wam np wymiary obudowy, jakie mam glosniki i ta zwrotnice to pomozecie mi ja nastroic czy cus? ;) podobnie np z wymiarem obudowy... To trzeba samemu czy mozna liczyc na pomoc z zewnatrz? ;) glownie chodzi mi o ta zwrotnice, bo wszystko juz raczej znalazlem, ale przy zwrotnicy tylko sam rysunek i tyle :P
    4 ile trwa takie strojenie? ;)

z gory bardzo dziekuje :)
  • Helpful post
    Tremolo
    Level 43  
    Głośnik lub glośniki przewody czy kable są pewne - obudowa jest pewna, jesli glosnik będzie szerokopasmowy zwrotnica jest nie potrzebna. Wytłumienie jest opcjonalne, czasami niepotrzebne... najlepiej poeksperymentowac jak jest lepiej.

Zwrotnice się projektuje...

Objetośc można wyliczyć w programie, tylko trzeba umiejętnie dobierac wielkośc bo nie zawsze program trafi w to co jest realne np. Obudowy po 300-400 litrów.

4. Strojenie to wyliczenie srednic (pola powierzchni i dlugości BR dla danej wartości częstotliwosci rezonansowej tunelu, jaka wyszła dla danej obudowy o danej objętosci. Jesli nie będzie bas refleksu nic nie trzeba stroić.

Zwrotnice można albo skopiowac jesli ktos już robił i mówi że gra dobrze, albo ma wykresy, albo sciągnąć gotowce pod dane głośniki, samemu wypadałoby miec komore bezdechową... Albo dobry mikrofon lub słuch.
    gizzy
    Level 11  
    Dalej nie kapuje z ta zwrotnica ;/ Wszedzie tylko same projekty i nic wiecej, ale czasami mozna przeczytac ze sie zwrotnice kupilo, wiec jak to jest?
    Jesli chcialbym robic kolumne 3 drozna to jak to bedzie?
    Z gory dziekuje
  • Helpful post
    Tremolo
    Level 43  
    Są tak zwane kalkulatory zwrotnic, liczącer proste kombinacje cewek i kondensatorów [-> tu trzeba poczytać o elektrotechnice], które przy danym oporze "mogą" przenosic dane pasma przenoszenia z danym skutkiem, jakościa, przesunięciem fazowym i innymi. jesli chodzi o prostote to jeden sie cieszy: wstawi kondensator i cewkę na oko nakreconą na długopisie i mówi ze ma super zwrotnice: drugie potrafi siedzeć 3 miesiące nad zwrotnicą pod lupa oglądając rezonanse, wykorzystując komore bezechową itp. Trzeci policzy to samo w kalkulatorze i okaze się że gra gorzej niż wersja tego laika z na oko nawinietą cewką....

Inni kupia zwrotnice drogą tak zwaną uniweralną a okazuje się że nie pasuje pasma się nie zgadzają a calośc gra z dziura akustyczną.

Dlatego może lepiej od razu wziąść projekt od kogos kto coś mierzył, jego zwrotnica nie przypomina wartości kalkulatorowych a okazuje się, że działa znakomicie... Pooglądaj sobie te projekty ze stron Visatona.
    gizzy
    Level 11  
    ok, thx, ale jest jakis FAQ jak zrobic zwrotnice, bo nigdzie nie znalazlem?
  • Helpful post
    zeberko
    Level 32  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic536393.html

Na początek warto zastanowić się, po co ona tam jest, jak poznamy odpowiedź (nawet powierzchowną) będzie łatwiej iść w temat.
    Na pierwszą konstrukcję warto wziąć konstrukcję dwudrożną z głośnikiem szeroko pasmowym plus wysoko tonowy.
    Tanie i poprawne głośniki w tym szeroko pasmowe ma TVM Acoustics dawna Tesla
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=110
    i na przykład to
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=110&catit=163&catg=27
    Potraktowanie odpowiednią w szereg z nim cewką, która to da tu filtr pierwszego stopnia o nachyleniu 6dB i teraz głośnik wysoko tonowy puszczony przez kondensator odpowiednio dobrany by głośnik zgrał się z tym drugim, też będzie filtrem o nachyleniu 6dB.
    W sumie otrzymamy prostą zwrotnicę, która mądrze zaaplikowana w łatwy i tani sposób powinna spełnić swoje zadanie. W między czasie zaczniesz więcej rozumieć w danej materii i będzie łatwiej.
    Jedna z najważniejszych rzeczy by zwrotnica dobrze działała filtry potrzebują miejsca i kiedy pisze, że zwrotnica ma podział na 5kHz to dla zwrotki 6dB trzeba do obliczeń filtru nisko-średnio tonowego wziąć 4,5kHz, a wysoko tonowego 7,5kHz. Oczywiście uwzględniając dobre miejsca na charakterystyce oraz dostępne fabryczne elementy zwrotnic, to tak trywializując temat. Ale jak wcześniej pisałem poruszając się w świecie filtrów, pomału i inne problemy się pojawią na, które z czasem poznasz odpowiedź.
    Inna sprawa to tłumienie (dopasowanie) wysoko tonowego do nisko tonowego.
    Na elektrodzie są linki do for z artykułami o zwrotnicach, działam z innego kompa jak mój, więc nie mam szybkiego dostępu do nich.
  • Helpful post
    Tremolo
    Level 43  
    1. Dobor głośników : musza zapelnić cale pasmo akustyczne
    2. Muszą miec podobna głośność, wszelkie rożnice można korygowac na basie i średnich zwiększając ilość głośników, zeby SPL (decybele się zgadząły)
    3. Zwrotnica musi isć w parze z jakością glośników, nie ma jak co najmniej II-ego rzędu przynajmniej na wysokie tony. Im lepszy głośnik tym bardizej docackać mozna zwrotnice. W tanich chińskich głosnikach to po prostu cewka i kondensator 4,7 uF... i będize działać, byle jak ale zwrotnicą nie oplacało by się tego poprawiac.

Pomiary pomiary i jeszcze raz pomiary. Przez to FAQu jako takiego nie ma,jak znajdziesz to pewnie bajki o kalkulatorach... Dla kazdego glosnika wychodza te same elementy... (przy ząłozeniu tego samego Cięcia). A In real będzie inaczej

Powiedzmy głośnik mid-basowy chcesz ciać 4kHz jak wskazuje charakterystyka producenta. Przy 4kHz moze się okazac że tak: Twoja zwrotnica podbije koniec pasma, przebieg impedancji głośnika nie bedzie podany - trzeba bedzie go sciągnąć pomiarami pradu i napięcia. Powiedzmy wyszedłeś ze zwrotnicy kalkulatorowej dajesz elementy na 4kHz. łączysz je ze swoim głośnikiem 8Om (przy 4kHz ma powiedzmy 12Om) okazuje się że wszystko wygląda inaczej, wtedy kombinuje isę manipulując elementami cewką i kondensatorem (przykładowo II-ego rzędu)

Mam małą bibliotekę pod domem a w niej mały dział techniczny, jest parę ksiazek z elektroniki, w tym jedna tylko o FILTRACH. I to dośc gruba... Wiec to raczej na Faq nie wygląda. W dodatku głosnik to zespół elektromechaniczny...

A tak po za tym żadna filozofia z innej strony możesz wziąść charakterystyki producenta X dwóch trzech głośników firmy X i nałożyc je na siebie jesli potrafią zapełnić całe pasmo to znaczy że istnieje zwrotnica, która połaczy te głosniki, jesli nie glośników trzeba szukac innych.

i teraz trzeba tak ponakładać zbocza opadające na krańce charakterystyk aby glosniki były:
    a) bezpieczne
    b) charakterystyka była jak najbardizej liniowa
    c) dźwięk jak najmniej przesunięty w fazie.
    gizzy
    Level 11  
    to nie takie proste wszystko jak sie na poczatku wydawalo :P
    poszukalme troche i znalazlem cos takiego:
    http://images2.fotosik.pl/78/687160b0dd489f3emed.jpg
    http://images4.fotosik.pl/41/1984d24b8659b98cmed.jpg
    czyli tak mniej wiecej sie robi te zwrotnice? to wszystko mozna kupic(oczywiscie odpowiednie) i potem polaczyc tak jak jest na schematach np http://audiomania.info/grafika/yoshi1/image003.jpg ? musze sie tylko nauczych tych znakow itp ;)
    niestety nigdzie nie moge znalezc zadnego artykulu, ktory by to poprzadnie wyjasnil ;/ chodzi o to jak dobierac itp...
    jesli kupie glosniki i zrobie jakas obudowe to wy bedziecie mi mogli pomoc z doborem zwrotnicy, czy to musze wszystko sam probowac?

dzieki za odpowiedzi ;)

ps. a strojenie jak sie odbywa? trzeba je normalnie podlaczyc kablem do kompa tak jak zwykle glosniki i potem juz program czyta je czy jak to jest? ;)
    gizzy
    Level 11  
    thx, poczytam sobie ;)
    a co z tym strojeniem?
  • Helpful post
    maxdila
    Level 15  
    strojenie obudowy odbywa sie w ten sposób ze musisz miec parametry TS głośnika i program do symulacji obudów (np. winisd)
    jesli skompletujesz te rzeczy to potem musisz wprowadzic ts'y do winisd i zasymulować obudowe z róznymi litrazami i strojeniem bo od szczała żadko wychodzi :]
    poza tym musisz wiedziec jak wyglada poprawna charakterystyka, impuls, od ilu Fs powinienes stroic..... i kupa innnych rzeczy :]
    na diyaudio i audiomani jest o tym artykół
    PS widze że jesteś kompletnie zielony wiec mała rada, daj sobie miesiac czytania o tej tematyce, potem przeczytaj to wszystko jeszcze raz i sie zastanów czy chcesz sie w takie gó#no pakować :P