Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik ultradźwiękowy nie wykrywa ruchu!

J3st3r3k 08 Aug 2006 08:40 2614 8
Automation24
    J3st3r3k
    Level 10  
    Mam pytanko kupiłem czujnik ultradźwiękowy i po podłączeniu napięcia na wyjściu jest 12 V i tak powinno być, ale niestety nie wykrywa ruchu i nie wiem co może być tego przyczyna nie mam pojęcia jak sprawdzić same czujniki nadajnik i odbiornik bo może one są przyczyna ?
    Może ktoś ma jakiś pomysł .
    Moderated By TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• Automation24
    piotrekmilitowski
    Level 23  
    Witam! Czy przypadkiem nie pomylileś gniazd odbiornika i nadajnika! jest to istotne? Zazwyczaj producent robi oznaczenia ! Sprawdź to!

Pozdrawiam!
  • Automation24
    emel2
    Level 17  
    Tak w tajemnicy to poinformuje ze wlasciwie nie ma zadnej roznicy :).Pomijajac literki namalowane na przetwornikach Made in China.Byc moze na jakis firmowych (np.MURATY ) ma to znaczenie ale w tych latwo dostepnych nie.A co do czujnika-moze byc pare przyczyn :
    -uszkodzony przetwornik (np. w czasie montazu za duza sila na przewodzie, i nastapilo przerwanie lutow na przetworniku,po upadku przetwornika cos sie w srodku przerwalo)
    -uszkodzony tranzystor wyjsciowy
    -padl oscylator
    -i jeszcze z 10 innych przyczyn.
    Reklamuj czujke albo kup nowa - to kosztuje teraz ok 30zl wiec mozna przezyc.Aha - jak juz bedziesz mial druga sprawna mozesz zlokalizowac latwiej uszkodzenie.Podlacz obie do zasilania - w jednej czujce podlacz np. przetwornik nadawczy a do drugiej odbiorczy.Zobaczysz ktory tor (nadawczy czy odbiorczy ,,siadl"..).Pozniej zamien gniazda - ograniczysz pole poszukiwan.
    Pzdr.
    Mariusz
    -----------------
    GG:211530
    J3st3r3k
    Level 10  
    nadajnika z odbiornikiem nie pomylilem sa dobrze oznaczone tranzystor na wyjsciu wydaje sie sprawny oscylatora nie wiem jak sprawdzic a i jeszcze pytanko czy taki czujnik mozna podlaczyc do alarmu w ten sposob ze przewod wyjsciowy przypiac do czujki otwierania drzwi pokauje sie na nim masa i wlacza alarm a moze wlasnie to podlaczenie spowodowalo uszkodzenie.
    piotrekmilitowski
    Level 23  
    Witam ponownie! Czy jest w tym urządzeniu dioda LED sygnalizująca detekcje ruchu?
    Anonymous
    Anonymous  
    J3st3r3k
    Level 10  
    Dioda jest nie swieci sie a co do uszkodzonego tranzystora wydaje mi sie ze sprawny jest ale go nie wylutowywalem bo w sumie nie wiem co to jest jest to tranzystor smd z oznaczeniem na obudowie LG nigdzie nie moge znalezc czy to jest pnp czy npn moze ktos wie jakie sa najczesciej na wyjsciu
    piotrekmilitowski
    Level 23  
    tranzystor można sprawdzić miernikiem czy jest to npn czy też pnp, możesz takkże posprawdzać przerwy na gniazdach nadajnika i odbiornika oraz czy uklad dostaje zasilanie +12V?! Ale zasadniczym pytaniem jest to czy warto to naprawiać ? Czujka kosztuje jak juz zresztą kolega wyżej sugerowal ok 30 zl. Więc proponuje nową!
    Pozdrawiam!
    J3st3r3k
    Level 10  
    w sumie fakt ale moze wlasna satysfakcja z tego ze sie naprawilo a wracajac do podlaczenia czujki do drzwi w jaki sposob nalezy to zrobic jakby ktos mogl tak jasniej napisac a co do sprawdzenia przerw na nadajniku i odbiorniku jak to zrobic i jak powinno byc poprawnie?