Mam pytanko kupiłem czujnik ultradźwiękowy i po podłączeniu napięcia na wyjściu jest 12 V i tak powinno być, ale niestety nie wykrywa ruchu i nie wiem co może być tego przyczyna nie mam pojęcia jak sprawdzić same czujniki nadajnik i odbiornik bo może one są przyczyna ?
Może ktoś ma jakiś pomysł .
Tak w tajemnicy to poinformuje ze wlasciwie nie ma zadnej roznicy .Pomijajac literki namalowane na przetwornikach Made in China.Byc moze na jakis firmowych (np.MURATY ) ma to znaczenie ale w tych latwo dostepnych nie.A co do czujnika-moze byc pare przyczyn :
-uszkodzony przetwornik (np. w czasie montazu za duza sila na przewodzie, i nastapilo przerwanie lutow na przetworniku,po upadku przetwornika cos sie w srodku przerwalo)
-uszkodzony tranzystor wyjsciowy
-padl oscylator
-i jeszcze z 10 innych przyczyn.
Reklamuj czujke albo kup nowa - to kosztuje teraz ok 30zl wiec mozna przezyc.Aha - jak juz bedziesz mial druga sprawna mozesz zlokalizowac latwiej uszkodzenie.Podlacz obie do zasilania - w jednej czujce podlacz np. przetwornik nadawczy a do drugiej odbiorczy.Zobaczysz ktory tor (nadawczy czy odbiorczy ,,siadl"..).Pozniej zamien gniazda - ograniczysz pole poszukiwan.
Pzdr.
Mariusz
-----------------
GG:211530
nadajnika z odbiornikiem nie pomylilem sa dobrze oznaczone tranzystor na wyjsciu wydaje sie sprawny oscylatora nie wiem jak sprawdzic a i jeszcze pytanko czy taki czujnik mozna podlaczyc do alarmu w ten sposob ze przewod wyjsciowy przypiac do czujki otwierania drzwi pokauje sie na nim masa i wlacza alarm a moze wlasnie to podlaczenie spowodowalo uszkodzenie.
nadajnika z odbiornikiem nie pomylilem sa dobrze oznaczone tranzystor na wyjsciu wydaje sie sprawny oscylatora nie wiem jak sprawdzic a i jeszcze pytanko czy taki czujnik mozna podlaczyc do alarmu w ten sposob ze przewod wyjsciowy przypiac do czujki otwierania drzwi pokauje sie na nim masa i wlacza alarm a moze wlasnie to podlaczenie spowodowalo uszkodzenie.
-dokładnie to twoje zabawne podłączenie uszkodziło czujnik,krańcówka drzwiowa jest spięta z masą,którą podaje na żarówkę,czujnik ma swoją obciążalność,którą przekroczyła żarówka zbytnio go obciażając i uszkadzając wyjście sygnałowe-tranzystor,które zadziałało jak krańcówka podając masę do żarówki.Można podpiąć się do alarmu na wejście krańcówki drzwiowej czujnikami,ale trzeba użyć wtedy diody,tak żeby masa wchodziła do centralki z krańcówki i czujnika ale nie wracała w kierunku żarówki,tak łączyło się kiedyś czujniki w pierwszych modelach prestige,nie miały one wyjść na dodatkowy czujnik.
Dioda jest nie swieci sie a co do uszkodzonego tranzystora wydaje mi sie ze sprawny jest ale go nie wylutowywalem bo w sumie nie wiem co to jest jest to tranzystor smd z oznaczeniem na obudowie LG nigdzie nie moge znalezc czy to jest pnp czy npn moze ktos wie jakie sa najczesciej na wyjsciu
tranzystor można sprawdzić miernikiem czy jest to npn czy też pnp, możesz takkże posprawdzać przerwy na gniazdach nadajnika i odbiornika oraz czy uklad dostaje zasilanie +12V?! Ale zasadniczym pytaniem jest to czy warto to naprawiać ? Czujka kosztuje jak juz zresztą kolega wyżej sugerowal ok 30 zl. Więc proponuje nową!
Pozdrawiam!
w sumie fakt ale moze wlasna satysfakcja z tego ze sie naprawilo a wracajac do podlaczenia czujki do drzwi w jaki sposob nalezy to zrobic jakby ktos mogl tak jasniej napisac a co do sprawdzenia przerw na nadajniku i odbiorniku jak to zrobic i jak powinno byc poprawnie?