Witam, mam następujący problem. Czujnik położenia wału sprawdziłem - indukcyjny, 500ohm, podmianka na nowy bez efektów. po wykręceniu i dotykaniu do metalu czasami pojawia się iskra i klika wtryskiwacz. Jest to sporadyczne.czyli: czujnik działa sporadycznie(wiem jak wytworzyć impulsy na wymontowanym) i w bezpośrednim styku metalu z obudową. Z odległosci nie działa i tym samym pozamontowaniu też.przelutowałem ew.zimne luty w sterowniku i wymieniłem kondensator miedzy jednym przewodem a masą na płycie - jest lepiej ale nie czyta impulsów na odległośc podaną w instrukcji. Zasilania ECU sa ok, sprawdzone również żarówką. Zastanawia mnie niskie napięcie na końcówkach cczujnika -1V.Nie jest to hall, więc nie wiem czy jest odpowiednie. Jak by był Hall, to bym wiedział ze jest za niskie.Podejrzewam sterownik, a w szczególności układ przetwarzania tych impulsów zindukowanego napięcia w komputerze.Proszę o pomoc.Autodata ani instrukcja nie podaje napięcia na końcówkach czujnika.Złacze diahg jest 16 pin, mój emulator TECH@ się nie komunikuje a zwieranie 6 pinu do masy nie powoduje wyświetlania kodów usterki.Dodam że interfejs działa poprawnie z innymi oplami.