Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony MDS JE530 - Nie nagrywa, Protected - C11

ArekOlsztyn 09 Aug 2006 07:07 3331 10
    ArekOlsztyn
    Level 10  
    Witam wszystkich mam problem z mini dyskiem mianowicie nie nagrywa Po włączeniu przycisku REC pojawia sie na przemian napis PROTECTED oraz C11 dyskietki oczywiście sa sprawne i zabezpieczenie jest odblokowane na dyskietce Prosze was o pomoc wiem że napewno nie obejdzie sie bez serwisu ,jaki ewentualnie laser jest potrzebny do tego modelu
    czy np.KMS 150A
    CZY KMS 260B

niewiem naprawde czy laser musze kupić w raz z mechanizmem jak zdjełem obudowe to widać że wszystko jest na swoim miejscu
    mini dysc odtwarza bardzo ładnie leżał w szafie około roku i po roku został wyjęty i od razu przestało nagrywać nie moge równiez wejśc w te pierwsze menu tam gdzie sie nadaje nazwy wykonawców ,gdzie kasuje sie zawartośc dyskietek tylko od razu wyświetla sie SETUP po naciśnięciu MENU

Bardzo prosze o pomoc
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ArekOlsztyn wrote:
    Witam wszystkich mam problem z mini dyskiem mianowicie nie nagrywa Po włączeniu przycisku REC pojawia sie na przemian napis PROTECTED oraz C11 dyskietki oczywiście sa sprawne i zabezpieczenie jest odblokowane na dyskietce Prosze was o pomoc wiem że napewno nie obejdzie sie bez serwisu ,jaki ewentualnie laser jest potrzebny do tego modelu
    czy np.KMS 150A
    CZY KMS 260B

Zdecydowanie KMS-260B/J1N

Patrz. http://tinyurl.com/qa4ky

ArekOlsztyn wrote:
    niewiem naprawde czy laser musze kupić w raz z mechanizmem jak zdjełem obudowe to widać że wszystko jest na swoim miejscu
    mini dysc odtwarza bardzo ładnie leżał w szafie około roku i po roku został wyjęty i od razu przestało nagrywać nie moge równiez wejśc w te pierwsze menu tam gdzie sie nadaje nazwy wykonawców ,gdzie kasuje sie zawartośc dyskietek tylko od razu wyświetla sie SETUP po naciśnięciu MENU
    Bardzo prosze o pomoc

A może uległ uszkodzeniu czujnik blokady nagrywania? Po długim okresie bezczynności, jego styki zaśniedziały i MD traktuje każdą płytę, jako zabezpieczoną przed zapisem?
    Czujnik jest oznaczony symbolem S102, a jego lokalizację w mechaniźmie, pokazuje rysunek na stronie 68 w podanej wyżej instrukcji serwisowej.

GM
    ArekOlsztyn
    Level 10  
    dziękuje Panu za odpowiedż i podejrzewam że własnie jest to co Pan napisał z tym że ja nie posiadam teraz tej instrukcji serwisowej i nie wiem jak mam sie zabrać do tego mam tylko zwykłe instrukcje może by mógł mi Pan podesłac ta instrukcje w formie PDF jeżeli ma Pan jakoś sie zrechabilituje Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje
    Grzegorz Markowski
    ArekOlsztyn wrote:
    dziękuje Panu za odpowiedż i podejrzewam że własnie jest to co Pan napisał z tym że ja nie posiadam teraz tej instrukcji serwisowej i nie wiem jak mam sie zabrać do tego mam tylko zwykłe instrukcje może by mógł mi Pan podesłac ta instrukcje w formie PDF jeżeli ma Pan jakoś sie zrechabilituje Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje

Instrukcja serwisowa jest tam https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=101068

GM
    ArekOlsztyn
    Level 10  
    Bardzo dziekuje znalazłem już to w instrukcji tam sa takie dwa małe cypelki wystające jeden jest koloru białego a druki koloru niebieskiego co mam w tej sytuacji teraz zrobić ,na górze jest śrubka i ja odkręciłem ale czujnika zdjąc nie moge ponieważ on jest chyba przylutowany te końcówki
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    ArekOlsztyn wrote:
    Bardzo dziekuje znalazłem już to w instrukcji tam sa takie dwa małe cypelki wystające jeden jest koloru białego a druki koloru niebieskiego co mam w tej sytuacji teraz zrobić ,na górze jest śrubka i ja odkręciłem ale czujnika zdjąc nie moge ponieważ on jest chyba przylutowany te końcówki

Masz jakiś środek w aerozolu do czyszczenia styków? Np. Kontakt 60? Jeśli tak, to pryśnij nim na ten przełącznik od strony tych dwóch "cypelków" tak, aby środek dostał się do wnętrza przełącznika. Naciśnij kilka razy i sprawdź efekt. Uważaj tylko, aby nie "zapaprać" soczewki lasera i głowicy magnetycznej.

GM
    ArekOlsztyn
    Level 10  
    niestety nie pomogło ładnie gra ale niestety nie nagrywa ,mam jeszcze do Pana małą prośbe czy ma Pan może instrukcje serwisową do amplitunera SONY STR DE635
    Grzegorz Markowski
    ArekOlsztyn wrote:
    niestety nie pomogło ładnie gra ale niestety nie nagrywa ,mam jeszcze do Pana małą prośbe czy ma Pan może instrukcje serwisową do amplitunera SONY STR DE635

W takim razie, albo przełącznik jest całkowicie uszkodzony, albo coś jest nie tak z dalszą częścią układu. Przepraszam za głupie pytanie, ale czy próbujesz nagrywać na płytę, przy zasłoniętym "okienku" w jej obudowie?

Schematu tego amplitunera nie posiadam.

GM
    ArekOlsztyn
    Level 10  
    oczywiście że przy zasłoniętym jak najbardziej okienko zasłonięte jest .w tej chwili po wyczyszczeniu było tak Gdy nacisnołem REC pojawił sie napis na panelu nagrywania z Pausą i momentalnie zniknął i ponownie pojawił sie napis PROTECTED I C11 .Uważam że to znaczy wydaje mi sie że laser nie mógł ulec uszkodzeniu poniewaz cały czas nagrywało pieknie .Natomiast MD wogóle nie był używany przez okres 12 miesięcy był zapakowany i lezał w szafie .No i po tym okresie został wyjęty z szafki i chciałem nagrać pare utworów a tu niestety odmowa
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    ArekOlsztyn wrote:
    oczywiście że przy zasłoniętym jak najbardziej okienko zasłonięte jest .w tej chwili po wyczyszczeniu było tak Gdy nacisnołem REC pojawił sie napis na panelu nagrywania z Pausą i momentalnie zniknął i ponownie pojawił sie napis PROTECTED I C11 .Uważam że to znaczy wydaje mi sie że laser nie mógł ulec uszkodzeniu poniewaz cały czas nagrywało pieknie .Natomiast MD wogóle nie był używany przez okres 12 miesięcy był zapakowany i lezał w szafie .No i po tym okresie został wyjęty z szafki i chciałem nagrać pare utworów a tu niestety odmowa

Stawiam w takim razie na niepewnie działający czujnik. Poruszaj nim kilkukrotnie, może styki się doczyszczą. Czy w trakcie nieużywania, w kieszeni MD była płyta? Może styki czujnika uległy odkształceniu?

GM
    ArekOlsztyn
    Level 10  
    Tak była płytka .czyli ponownie wykręcam i przeczyszcze okey zabieram sie do czyszczenia styków