forestx napisał: ....A może malutki akumulatorek żelowy (też przez diodę)?
...
O, dobry pomysl, napewno lepszy niz kondensatory i mniej miejsca zajmie, ale aku sie zuzywa, no i musial bym go kupic, a kondesatory mam. Wezme to pod uwage, jak sie z kondesatorami nie powiedzie.
Tu chodzi o podtrzymanie wartosci napiecia przez ok 1 sek, wprawdzie napiecie na zasilaniu radia podczas rozruchu nie spada calkowicie, ale sie obniza do ok 10V, wiec tu chodzi tylko o utrzymanie przez tą 1 sek tego napiecia na w miare dopuszczalnym poziomie, po zapaleniu przeciez napiecie szybko wroci do normy i naladuje szybko kondesatory.
Dodano po 9 [minuty]: adjar napisał: Pamietam ze dokladnie ten sam problem byl juz poruszany. No moze niedokladnie, o ile pamietam tam chodzilo o to ze odtwarzacz MP3 w momencie rozruchu wraca na poczatek utworu. Ale zasadniczo chodzilo o to samo - poszukaj, bo nie pamietam juz wnioskow.
A pierwsza rzecz - czy tak bylo od poczatku? Sprawdzilbym kable i wszelkie kontakty, moze masz na nich za duze spadki napiecia i w momencie obnizenia ze wzgedu na rozruch schodza ponizej progu pracy radia. Zmierz jakie jest zasilanie na radiu podczas pracy i podczas rozrucho, tak samo na akumulatorze (czy naprawde tak spada napiecie, czy tylko napiecie na radiu jest za niskie).
Po pierwsze wiec kable i kontakty. po drugie - kontrola rozrusznika, jesli za duzo bierze pradu, moze to oznaczac ze sie np. wyrobily panewki i ciezej mu krecic.
Jak zrozumialem, probowales na innym aku. Ale byl on swiezo naladowany z prostownika? Bo moze byc tez tak, ze aku jest ok, ale alternator go nie doladowuje.
Najpierw zaczalbym od kontroli autka, a dopiero potem kombinowal z objawami, bo takie zachowanie nie jest raczej normalne (w koncu miliony ludzi jezdzi na dieslach i nie maja takich klopotow) -a to moze oznaczac ze cos Ci nawala i moze nawalic calkiem w najmniej stosownym momencie. No chyba ze po prostu to jest jakies badziewne radio, ktore przy malych skokach napiecia pada.
Tak mam od poczatku, to astra f, rozrusznik jest ok, kable tez, alternator, i aku tez. No wlasnie problem jest z radiami, bo są za czule, poprzedni byl stary blaupunkt, teraz mam nowe jvc i tez to samo.
Oczywiscie przeszukalem forum, ale nic konkretnego nie znalazlem, byly podobne problemy, ale odpowiedzi nie satysfakcjonujące.
Byc moze za slaby mam aku, 60Ah, ma pare lat, sprawdzalem na innym tez podobnej pojemnosci i prawie nowy i to samo. W tym sek, ze auto zapala bardzo dobrze, a radio w tym momencie dostaje palpitacji

. Napewno nie jest tak ze po przekreczeniu kluczyka w pozycje zapalania, automatycznie odcina inne obciazenia, to nie w tym aucie. Tu jest po staremu.