Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SkyStar2 - gubi sygnał

Maryush 11 Aug 2006 20:01 2535 7
  • #1
    Maryush
    Level 22  
    Witam,
    problem pojawił się dzisiaj. Wygląda to tak, że sygnał utrzymuje się przez pewien czas, zaczyna sie wahać, po czym znika. Nie dotyczy to wszystkich kanałów. Problem jest np. z canał+, tvp1, tvp2, tvp3, rmf fm i jeszcze z kilkoma innymi. Wszystkie tvn-y działają jak wcześniej. Nie ma mowy żeby antena mogła się sama przestawić. W opcjach karty ustawiam T-Systems :: Hotbird 13 E, sprawdzam sygnał i widzę czerwony pasek, chociaż jeszcze przed paroma godzinami wszystko było jak trzeba. Nic z tego nie rozumiem. Używam progDVB. Piszcie jakbyście wpadli na jakiś pomysł.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    podmień konwerter na czaszy.czasem w ten sposób świruje.pozdro
  • #4
    mx3
    Level 17  
    sprawdz temperature glowicy przekroczenie pewnego poziomu powoduje zanik sygnalu czesciowo lub calkowicie wraz z uplywem czasu uzytkowania pomaga maly wiatreczek na glowicy od chipsetu lub starej grafy
  • #5
    Maryush
    Level 22  
    Jeśli rzeczywiście przyczyną była by zbyt wysoka temperatura głowicy, to karta nadaje się do reklamacji, bo już pewnie zdąrzyła się przegrzać - po wyłączeniu komputera karta miała dużo czasu żeby stracić temperaturę. Dzisiaj go włączyłem i od razu sprawdziłem czy się przypadkiem samo nie naprawiło, ale dalej to samo a nawet jeszcze gorzej, jak już wcześniej pisałem. Dziwi mnie to, że inne kanały działają normalnie - jak to wytłumaczyć :?:
  • #6
    piooo
    Level 29  
    Najprawdopodobniej mogą być dwie przyczyny : albo konwerter jak zauważył Kolega kriss51 lub karta jest uszkodzona , przegrzewanie raczej nie ma tu nic do rzeczy. Dlatego gdyż z danych , które podałeś działają tylko programy z polaryzacją V natomiast nie działają z polaryzacją H , sprawdź więcej programów czy ta zasada się potwierdza ? Czyli albo karta nie zmienia napięcia przy zmianie polaryzacji i nie przełącza konwertera albo konwerter nie reaguje na zmianę napięcia .Napięcia mierzyć można na wejściu antenowym karty, nie pamiętam jakie to są dokładnie w tej karcie ale standard jest 13V -pionowa czyli V i 18V -pozioma czyli H , jeśli przy zmianie kanałów z różnymi polaryzacjami nie będzie się zmieniać napięcie a zwłaszcza na wyższe to uszkodzona karta i naprawa gwarancyjna , jeśli się zmienia to konwerter.pozdrawiam
  • #8
    Maryush
    Level 22  
    Powracając do tematu - karta wróciła z serwisu. Od razu ją odpaliłem. Wszystkie programy o polaryzacji poziomej H działały już poprawnie. Szkoda, że działały a nie działają - po pięciu minutach oglądania, to był akurat canal+, zauważyłem, że wskaźnik siły sygnału niepokojąco skacze. No i stało się, znowu brak programów o polaryzacji poziomej H. Tylko, że tym razem na wyjściu karty dla tej polaryzacji jest 18V. Co tym razem padło :?: Konwerter :?: