Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nec Ready120LT, HDD IBM-DJSA-210-nieprawidłowy dysk?

edeserw 12 Aug 2006 19:04 1565 13
    edeserw
    Level 13  
    Witam! W zasadzie to nie wiem, gdzie szukać przyczyny! Przy instalacji win98 wszystko przebiega prawidłowo do momentu restartu laptopa, pojawia się komunikat "Nieprawidłowy dysk; Wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz". Instalka wgrana na dysk, po wlożeniu dysku do innego komputera system dalej się instaluje, proszę o naprowadzenie czy to wina dysku, czy laptop go nie obsługuje? Pozdrawiam...
    Moderated By TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

Figi
    Level 37  
    Wypadałoby zacząć od podanie o jaki laptop i jaki dysk chodzi.
    Po restarcie proszę wejść do BIOS-u i sprawdzić czy zmiana opcji bootowania z CD na HDD nie pomoże.
    _666_
    Level 29  
    Witam

A jak Kolega ustawil kolejnosc bootowania w biosie?
    edeserw
    Level 13  
    Laptop- "Nec Ready120LT" dysk "IBM-DJSA-210" nie ma ten laptop stacji CD ani stacji dyskietek w biosie boot z HDD, instalkę wgrałem na dysk na dużym kompie za pomocą przejściówki 3,5/2,5. Drugi raz założyłem partycje, format, A:\ sys C: instalka WIN98 przeniesiona na dysk i sytuacja się powtórzyła! Co jest nie tak??
    Figi
    Level 37  
    Ale w którym momencie wyskakuje ten komunikat? Już po zainicjowaniu instalatora? Czy może kolega nie może go zainicjować?
    _666_
    Level 29  
    Moze Kolega nie wie,ze przed restartem plyte nalezy wyjac

pozdro
    Moderated By TONI_2003:

Proszę uważnie czytać posty , a następnie na nie odpowiadać !

Figi
    Level 37  
    _666_ wrote:
    Moze Kolega nie wie,ze przed restartem plyte nalezy wyjac[...]
    Autor pisze, że nie ma CD-Romu, więc nie ma nawet do czego tej płyty włożyć :smile:

Bez FDD i CD, to pewnie trzeba będzie instalować system przez sieć.
    _666_
    Level 29  
    Przepraszam.Pomylilem posty.

Pozdro
    edeserw
    Level 13  
    Figi wrote:
    Ale w którym momencie wyskakuje ten komunikat? Już po zainicjowaniu instalatora? Czy może kolega nie może go zainicjować?

Jak pisałem w pierwszym poście instalacja przebiega prawidłowo do momentu "kopiowanie plików do komputera" i po restarcie automatycznym podczas instalacji nie ma"przygotowanie do pierwszego uruchomienia" a jest "nieprawidłowy dysk" itd
    Figi
    Level 37  
    Wygląda na jakiś problem z zapisywaniem przez Windows w sektorze startowym.
    Proszę użyć polecenia fdisk /mbr.
    Tak z ciekawości... jak uruchamia kolega instalatora Windows, to znaczy jak bootuje, skoro nie ma CD, ani FDD?
    telemax
    Level 22  
    Warto sprawdzić czy jest aktywna partycja na dysku i ewentualnie ręcznie wrzucić sys. na dysk.

Jeśli ruszy a problem bedzie się powtarzał to HDD się kończy.
    oczywiście jeśli system komputer był botowany z tego dysku (inaczej chyba się nie dało) to fixmbr i następnie sys.
    BIGOLSEN
    Level 31  
    Moim zdaniem należałoby zacząć od początku .
    Podepnij dysk do komputera PC swojego , lub swego znajomego i uruchom go z dyskietki systemowej WIN98 .
    Uruchom z dyskietki program Fdisk . Fdisk startuj z obsługą dużych dysków . Na pytanie odpowiedz wciskając "T" .
    Pousuwaj wszystkie partycje po kolei , zaczynając od dysków i partycji rozszerzonej .
    Jak już nie będzie żadnej partycji na dysku - sprawdzisz to wciskając "4". Odpowiedź powinna brzmieć - Nie ma zdefiniowanych partycji , lub cos w tym stylu . Wówczas załóż je na nowo - najpierw podstawową , później rozszerzoną .
    Jeśli dysk jest duży , to mogą być dwie , lub więcej partycji , ale bez przesady - maksymalnie cztery . Dla systemu plików FAT32 , nie powinna byc większa niż 32 GB . Pierwszą ustaw jako aktywną .
    Wielkości przy zakładaniu partycji podawaj w procentach .
    Dalej , to restart komputera i formatuj wszystkie partycje , a właściwie dyski po kolei . Piszę dyski , ponieważ na każdej założonej partycji tworzy się dysk . Na podstawowej - dysk C . Na rozszerzonej dysk D , E , F , itd. Wszystko zależy od tego , na ile dysków podzielimy partycję rozszerzoną .
    Formatowanie wykonujemy z dyskietki systemowej programem Format .
    Wpisujesz format c: , dalej format d: itd. ;
    Po zakończeniu formatowania przenieś system na dysk-poleceniem sys c: .
    Teraz zresetuj komputer i uruchom ponownie z dyskietki systemowej . Uruchom Fdisk , oczywiście z obsługą dużych dysków i podejrzyj wszystkie założone partycje wciskając "4" - to tak dla pewności .
    Partycja aktywna powinna mieć literę A przy opcjach z lewej strony .
    System plików powinien być FAT32 na każdym z założonych dysków - żaden inny . Do systemu plików FAT12 , lub FAT16 , nie ma większego sensu się dziś "cofać" . Te systemy obsługują mniejsze dyski i mniejsze można na nich zakładać partycje . Mają swe ograniczenia . Dziś są stosowane tylko w razie wyższej konieczności .
    Jeśli wszystko jest ok , wyłącz komputer .
    Podepnij twój dysk jako drugi "Slave" na taśmie , a jako pierwszy "Master" dysk z zainstalowanym już i działającym systemem .
    W innej konfiguracji dysk z zainstalowanym systemem jako Master na IDE 1 , a twój dysk jako Master na IDE 2 .
    Uruchom komputer i z poziomu systemu skopiuj pliki instalacyjne do folderu np. WIN98 . Najlepiej skopiuj cały folder WIN98 i jego zawartość z płyty instalacyjnej Windows 98 .
    Folder powinien mieć łatwą nazwę i raczej krótką . Nie powinien też zawierać polskich znaków - typu ą , ę , ó , ź , itd. itp.
    Byłoby dobrze gdyby mógł się znaleźć na rozszerzonej partycji twego dysku - w tym wypadku np. D:\WIN98 .
    Ale jeśli założyłeś tylko jedną partycję ( partycje do 32GB dla FAT32 ) , to skopiuj instalkę na partycję podstawową - C:\WIN98 .
    Po tym wszystkim wyłącz komputer i przełóż dysk do laptopa .
    Uruchom laptopa i wskaż mu ścieżkę do plików systemowych - C:\WIN98 , lub D:\WIN98 . Najpierw wpisujesz D: , jeśli instalka znajduje się na dysku D: i potwierdzasz wciskając Enter . Dalej wpisujesz CD D:\WIN98 i Enter .
    Po wejściu do katalogu z instalką uruchom plik Setup.exe z przełącznikami is i iq .
    Powinno to wyglądać tak :
    Setup.exe /is/iq .
    Zaoszczędzi ci to i czasu i ewentualnych problemów.

Jeszcze lepszym startem dla instalki powinien być plik Setupcor.exe , ten plik startujemy , gdy występują problemy sprzętowe podczas instalacji systemu .
    Dalej to juz sama instalacja systemu , a tu juz wykonujesz krok po kroku wszystkie polecenia instalatora .

Trochę się rozpisałem . Nie obrażaj się też na tak opisową instrukcję jak dla laika , ale może ona posłużyć także innym mniej doświadczonym w bojach z komputerami .
    Życzę powodzenia .
    Pozdrawiam .
    edeserw
    Level 13  
    @BIGOLSEN
    Witam! Dokładnie tak robiłem jak kolega napisał, tylko nie próbowałem z przełącznikami tj. setup.exe /is; setup.exe /iq i setupcor! Za trzecim razem sytuacja się powtórzyła, nie wiem może laptop nie obsługuje tego dysku, orginalny był "MK2109MAT" ale w tej chwili jest uszkodzony bios go nie wykrywa i głowica skacze. Pozdrawiam...
    BIGOLSEN
    Level 31  
    edeserw wrote:
    @BIGOLSEN
    Witam! Dokładnie tak robiłem jak kolega napisał, tylko nie próbowałem z przełącznikami tj. setup.exe /is; setup.exe /iq i setupcor! Za trzecim razem sytuacja się powtórzyła, nie wiem może laptop nie obsługuje tego dysku, orginalny był "MK2109MAT" ale w tej chwili jest uszkodzony bios go nie wykrywa i głowica skacze. Pozdrawiam...

Ten stan świadczy już o uszkodzeniu firmware-u dysku , lub elektroniki . We własnym zakresie możesz spróbować wyzerować dysk programem producenta , lub w MHDD , lczy Victorii . Po zerowaniu , jeśli oczywiście uda się tego dokonać , wykonaj Reemap . Tematy zerowania i Reemap-u , oraz MHDD i Victorii , były już wielokrotnie poruszane na forum . Wystarczy poszukać .
    Do MHDD i Victorii , dysk powinien byc wyłączony z rozpoznawania w biosie płyty głównej .
    Jeśli to się nie uda , to juz poważniejsza naprawa go czeka , lub śmietnik .
    Pozdrawiam .