Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Projekt przetwornicy 230AC->+/-75V 1000W

Dar.El 06 Sty 2008 21:05 85825 259
  • #211
    gregor10
    Poziom 27  
    RT - 10kom i 1nF , - czyli 50khz na trafie


    Probowalem dawac RT 5kom czyli ok 100khz na trafie, prad spada do 150mA mierzac przy 230V , czyli jakies 30W.... uzwojenie robi sie mniej wrzace niz przy RT-10kom ale mimo wszystko jest nadal gorace, rdzen o dziwo nie. Pierwotne drutem 4x0.7mm 30zwoi
    przy 20zwojach jest duzo gorzej.....
    przy 40zwojach jest lepiej ale po 2 min tez temp. jest nieciekawa...

    Probowalem obciazyc wtorne tak z 5W , 10W , ale to nic raczej nie daje ...

    Nie moze mi sie pomiescic w glowie ze 28zwoi EE42 daje rade ( ten z allegro ) a ETD 49 3C90 grzeje uzwojenie.....


    moze to przez to ze polowki EE42 nie dolegaja w 100,000% dlatego ze widze ze zostal sklejony super glue na wszystkich kolumnach , tzn. zostal posmarowany i jest minimalna szczelina ktora powoduje ze rdzen nie grzeje drutu ?

    A etd49 mam w stanie salonowym...
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #212
    SaYruS1
    Poziom 23  
    Mi to wygląda na zwarcie międzyzwojowe na wtórnym bo pewnie pierwotne nawijasz na wierzchu. Miałem taki problem na trafie do przetwornicy 12V na wtórnym kilka drucików było nawiniętych za dużo. Tak samo wraz ze wzrostem f prąd jałowy spadał.
  • #213
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Skoro grzeje się uzwojenie a nie rdzeń, to masz zwarcie międzyzwojowe. Albo przy nawijaniu w jednym drucie zgubiłeś/dodałeś zwój - z tego, co widzę - nie skręcasz licy przed nawijaniem i takie pomyłki mogą się przytrafić.

    Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

    Acha - przypomnę tylko, że najprościej sprawdzić czy jest zwarcie/pomyłka mierząc indukcyjność dowolnego uzwojenia. AL dla ETD49-3C90 wynosi ok. 4200, czyli uzwojenie pierwotne (40 zw.) powinno mieć 6.72 mH.
  • #214
    gregor10
    Poziom 27  
    pierwotne jako pierwsze - z tym zwarciem ? mam nadzieje ze trafiliscie - sprawdze choc drut byl nowy i obchodzilem sie dosyc ostroznie z nim.......

    EDIT - racja bylo cos na podobienstwo zwarcia , gorna warstwa drutow byla dluzsza o jakies 4cm , teraz zrobilem skretke z tych 4x0,7mm i bierze 0,03A przy 230V , zwoi jest 20 , i 1nF 10kom przy TL494 - 50khz na trafie , super teraz tylko wtorne i obciazac ;]
  • #215
    SaYruS1
    Poziom 23  
    PS. Ten rdzeń to nie ten z allegro. Pochodził z jakiegoś dławika który był 2x starszy odemnie, :). Sam nie wiedziałem że to zadziała ale jakoś zadziałało. Pilnuj temperatury diod na wejściu i mosfetów bo ten radiatorek to nie jest za dobry jeśli chcesz wyciągać kilowaty
  • #216
    gregor10
    Poziom 27  
    aha, rdzenie taki jak ten sa w tv rubin , wygladaja dokladnie tak samo , nawet karkas taki sam , kiedys pokaz foto

    co do diod to na wejsciu sa 2x wieksze diody - mostek 12A , zlozony z diod 6A -takie fajne wielkie lebki

    radiator jest narazie twoj razem z IRFP 450 , - bedzie wiekszy radiator i IRFP460 , narazie zostalo to tylko do testow

    nawinalem wtorne , juz lekko testowalem , ale jest chyba problem ze stabilizacja-ograniczeniem napiecie na wyjsciu , bo caly czas wali mi +-84V na wyjsciu obojetnie w ktora strone przekrece potencjometrem od regulacji , jutro poszukam przyczyny

    i rdzen teraz nawet letni sie nie zrobil po 5 minutach pracy bez obciazenia ...

    co do twojego trafa to jest ono fajne , extra wyglada pierwotne-26zwoi dwoma druta ok 0,4mm ! - i to dawalo rade wyciagnac ok 500W .... przynajmniej dwa irki 200W ciaglo....
  • #217
    SaYruS1
    Poziom 23  
    Pewnie i więcej by ciągneło bo sztywność napięć na wyjściu była bardzo dobra ale nie miałem lepszego obciążenia więc nie testowałem na maksa. Zabezpieczenie nadnapięciowe nie sprawdzałem czy działa... jakoś pod obciążeniem prądów spoczynkowych końcówek nie rosło do dużych wartości.

    W półmostku trochę ciężko będzie uzyskać 1 kW trochę za mało tranzystorów do odprowadzania ciepła więc kociątko jak i DarEl proponują już pełen mostek dla tych mocy z 2 parami mosfetów, trochę za mały rdzeń i przydał by się lepszy dławik na wyjście bo te zółtki z ATXa mają ciężki los
  • #218
    Dar.El
    Poziom 40  
    Witam
    Gdy nie robi się stabilizacji a tylko zabezpieczenie nadnapięciowe to nie trzeba dużych dławików wyjściowych. Trochę popróbowałem różnych kombinacji na stronie:
    http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/vgw_smps_e.html
    Wychodzi nawet 4x mniejszy przy braku stabilizacji a testuje się to podając napięcie wejściowe minimum i maksimum takie same. Gdy tylko maximum zaczynamy zwiększać to od razu rośnie też indukcyjność dławika.
    Tranzystory też mają lżej, prąd jest rozłożony maksymalnie w czasie.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #219
    gregor10
    Poziom 27  
    dlawiki tez sa w trakcie zamiany , beda na rdzeniu ETD 34ze szczelina 2mm ,
    najlepiej by bylo zeby mozna dac dwa osobne , ale Roman mowi ze trzeba jeden zeby napiecia sie nie rozjezdzaly

    u mnie bez stabilizacji jest +-84V , a ma byc jakies +-75V , wiec nieduza roznica
    ewentualnie odwine 1 zwoj i bedzie git , a dlawiki beda male jak to Dar.El mowi

    co do mocy to mysle ze bez wiekszych problemow wyciagne 1kW na wyjsciu , jak ty wyciagales z ee42 drutem o przekroju max 0,20mm2 500W , to mysle ze lica 1,6mm2 da sobie rade z 1000W , jedyny problem to moga byc tranzystory tak jak piszesz , ale to sie da zalatwic fajnymi Hiperfetami po 18zl z allegro , i bedzie po klopocie .

    Narazie puki co pomecze ja na IRFP450 i zobacze jak sie grzeje



    --------------------------------------------------------------------------------
    Zrobilem test przed chwila
    jest obiecujaco , chociaz napoczatku sie troszke zmartwilem

    na wejsciu skromne dwie sztuki 330uF ,
    IRFP450 ,ETD 49 , 20zwoi pierwotnego , 10-11 zwoi wtornego dlawiki tymczasowo na rdzeniach z atxow po 10zwoi
    na wyjsciu skromne dwa kondensatory po 330uF

    Obciazenie 1 - moc na wyjsciu 400W , napiecie siadlo z +-84V do +-76V
    Obciazenie 2 - moc na wyjsciu 550W , napiecie siadlo z +-84V do +-68V tu juz byl niepokuj , bo dosyc sobie siadlo .
    W czasie pracy ok 1-2minut , zacieplil sie radiator od IRFP450 do jakis 40stopni , cieple byly tez dlawiki na wtornej i diody prostownicze BYW 200-20 - ktore byly bez radiatorow tymczasowo - ok 35stopni , diody jakis 50stopni

    Pomyslalem ze trzeba by zrobic male mody , na szybko podlutowalem na sciezki po pierwotnej przewody 1mm2 , zalalem jeszcze wieksza iloscia cyny wyprowadzenia mosfetow , trafa .

    Po tych modyfikacjach moc skoczyla do ok 580W , na napiecie wyjsciowe do +-71V.

    Pomyslalem jeszcze ze trzeba dodac kondensatorow na pierwotne , dolutowalem po dwa 330uF/200V do tego co bylo
    w sumie dalo to 2x po 660uF/200V na szyne
    I tutaj trafilem
    Moc skoczyla po dolozeniu jeszcze wiekszego obciazenia do 680W na wyjsciu ,a napiecie caly czas +-70VDC i chyba mniej grzeja sie mosfety.

    Stwierdzilem ze nie ma sensu jej bardziej gniesc tylko trzeba dac IRFP460 - ktorych jeszcze nie mam

    Jednak nie dalo mi to zyc i zmierzylem z ciekawosci ile spada napiecie na kondensatorach na stronie pierwotnej - i tutaj szok !!!
    na dwoch kondach 330uF/200V napiecie potrafilo spasc z 320V bez obciazenia - do 275V !!! Az dziw bierze ze tylko ok 30V spadlo na wtornym po obciazeniem 550W !
    Po dolutowaniu drugiej pary 330uF/200V , napiecie spadlo z 320V do 286V , juz lepiej , ale pasowalo by zeby bylo ok 300V pod obciazeniem.

    Co radzicie wymienic diody pod pierwotnej (teraz mam 6A diody ktore sa letnie pod obciazeniem) ? Jesli tak to na jakie , co do kondensatorow to docelowo ma byc w sumie po 1000uF /200V na szyne , wiec bedzie troche lepiej , ale moze jeszcze diody wymienic na lepsze ?


    Pozdrawiam!
  • #220
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Diody wymień dopiero, gdy zaniepokoi Cię ich temperatura. Na razie dodaj kondensatorów po pierwotnej. Oprócz 6*330uF/200V (co da wypadkową ok. 500 uF zaledwie) dodaj kondensatory na 400-450V. Nie zapomnij o MKS/MKT//MKP rzędu 1-2.2uF/400V po stronie pierwotnej!
  • #221
    Dar.El
    Poziom 40  
    Witam
    Uznaję zasadę 1mF na każdy 1kW mocy po stronie pierwotnej (230VAC), więc dodaj trochę jeszcze kondensatorów.
  • #222
    gregor10
    Poziom 27  
    Witam

    Działa już ogranicznik napięcia z +-84V dałem na +-74V
    na probe dałem na wejście tylko 2x330uF/200V i podłączyłem do Holtona 400W Stereo , bo te wcześniejsze pomiary to były robione na obciążeniu rezystancyjnym .

    Jednak już po kilku sekundach wywiązał się nowy problem ;]
    Sygnał dałem z radia i niestety powyżej mocy 2x80W , zaczyna zakłócać odbiór z nisko/średniej jakości radia Panasonic . Może porządny tuner rozwiąże sprawę . Póki co zakłóca
    Zakłócanie następuje również przy załączaniu przetwornicy i nie przenosi się obwodami wtórnymi lecz chyba działa jak nadajnik , bo wystarczy włączyć radio i włączyć zaraz przetwornicę - wtedy zakłóci na czas ładowania elektrolitów.

    Zmierzyłem, że zakłócanie pojawia się, gdy napięcie na kondensatorach spada z 320V do ok 300VDC


    Pomyślałem, że mimo to trzeba spróbować ją obciążyć wzmacniaczem na full.
    Włączyłem wiec CD-ka, zarzuciłem płytę i okazało się, że już teraz nic nie zakłóca , zdaje się ze jest idealnie czysty dzwięk , a moc bez zbędnych ceregieli sięga 2x450W/4R na wyjściu mówię tu o obciążeniu kolumnami o Impedancji 4Omy i muzyce - rock techno i nawet bastest daje sobie rade

    Testowałem 3-5 minut, bo mi się spodobała praca tak malej i lekkiej przetwornicy ;] dającej sobie rade z niebagatelną mocą .

    Bardzo solidnie zagrzał się skromy radiatorek z IRFP450 , wiec będzie nowy , i dosyć dosyć dławiki na rdzeniach z atx-ów, które maja po 11zwojów.
  • #223
    -RoMan-
    Poziom 42  
    A co w tym dziwnego, że przetwornica zrobiona na pająku, nieekranowana, z niedostateczną pojemnością na wejściu, bez filtra wejściowego od strony sieci i zapewne bez zerowania sieje?
  • #224
    Dar.El
    Poziom 40  
    Witam
    Gregor10 jak rozwiązałeś pomiar prądu, o ile w ogóle go masz.
  • #225
    gregor10
    Poziom 27  
    Roman - na pajaku nie rozumiem ? Przetwornica jest na plytce , filtr wejsciowy jest - oryginalny dlawik z atx-a , zerowania nie ma bo mam instalacje dwu przewodowa , chyba zeby zrobic mostek w gnizadku -na bolecu i zerze .
    Nie ekranowana - to znaczy ? mam ja blacha owinac ;] ?

    Dar,El Pomiar pradu jest zrobiony na przekladniku pradowym , 1zwoj w szereg z uzwojeniem pierwotnym trafa glownego , i 30 zwoi na wtornym do pomiaru pradu .

    Dam wam zdjecia jak to wyglada.... i przepraszam za ten zakurzony transformator pomocniczy :)

    Dolutowalem jeszcze raz na probe kondensatory Rubycona 470uF do istniejacych 330uF wiec w sumie jest 2x800uF , no i jednak dalej wystepuja zaklucenia moze minimalnie mniejsze jednak dalej spore powyzej 2x80W.

    Co proponujecie - wywalic dlawik wejsciowy i nawinac cos lepszego ? Jesli tak to na czym i ile zwoi.

    Dodatkowo testowalem jeszcze pod wzgledem temperatury ,
    pokatowalem ja z 10minut tak po 2x450W no i tak jak juz wspominalem , ETD49 praktycznie nawet sie nie zacieplil , IRFP450 oddaja duzo ciepla w radiator , ze prawie nie da sie utrzymac palca dluzej niz 20sekund , ale radiatorek jest lichy wiec nie ma sie co dziwic , pozatym sa to IRFP450 o duzym RDS on .

    No i grzeja sie dlawiki wyjsciowe na rowni z radiatorem od IRFP450 , ze rowniez ciezko na nich utrzymac palec . Zarowno drut jak i rdzenie proszkowe.

    Glownym jednak problemem sa jak narazie zaklucenia , bo IRFP450 podmienie na IRPF460 i radiator dam wiekszy tak ze nie ma problemu on i dlawiki tez wiem jakie trzeba , tylko nie wiem co z tymi zakluceniami zrobic .
  • #226
    Dar.El
    Poziom 40  
    Myślę że grzanie tranzystorów jest spowodowane oscylacjami które zakłócają odbiór radia. Czy jest gdzieś schemat przetwornicy? nie chce mi się pytać o każdy element z osobna.
    Może masz też oscyloskop?
  • #227
    gregor10
    Poziom 27  
    schemat jest tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1913615#1913615

    trafo glowne jest na rdzeniu ETD49 3C90 20zwoi pierwotne. 2x11 (lub 2x10 ) nie pamietam ,
    trafo przekladnika 1zwoj na toridku 30zwoi do pomiaru pradu
    dlawik wejsciowy ten maly pochodzi z atx-a i go narazie nie przewijalem
    na wejsciu aktualnie 2x800uF 200V ( bedzie 2x1000uF 200V )
    Diody wejsciowe 6A10 o pradzie 6A , czyli mostek wytrzymuje 12A
    Termistor 15om , jakos wytrzymuje.
    Tranzystory IRFP450 - beda IRPF460
    na wyjsciu bedzie bateria kondensatoro o pojemnosci 2x8800uF/80V ( narazie byla testowana na bateri kondensatorow 2x41 000uF /80V )

    Oscyloskop moge sobie zalatwic , tylko bedzie problem bo trzeba odizolowac przetwornice od sieci zeby wpiac oscyloskop , z tego co wiem , a do tego potrzebe jest trafo zeby zrobic byla izolacja galwaniczna .

    Na bramkach tranzystorow jest w spoczynku 13V ( tak miernik pokazuje ) na wylutowanych IRFP450 , a pod obciazeniem nie badalem bo balem sie ze uszkodze mosfety .

    A moze jednak jakis filtr dac lepszy na wejscie ? Bo to sie przenosci chyba siecia , obwodem 230V ,
  • #228
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Oj, nie wiedziałem, że masz płytkę. Ale ta płytka to raczej na zasilacz rzędu 300W a nie 1 kW... Przede wszystkim za małe pojemności zarówno na wejściu jak i na wyjściu. Trochę za długie wyprowadzenia z transformatora.
    Co do ekranowania - tak - należy zasilacz impulsowy, szczególnie tak dużej mocy ekranować. Możesz próbować wykorzystać do tego celu obudowę z zasilacza komputerowego.
    Jeśli chodzi o filtry - bezwzględnie na wyjściu filtr PI. Do tego "koraliki" na kabelkach. Można dodać dławik skompensowany.
  • #229
    Dar.El
    Poziom 40  
    Czy są zakłócenia gdy wyłączysz sprzężenie zwrotne? Jeżeli wtedy ich nie ma to zewrzyj kondensator C6g i powinno pomóc. Układ sterowania bramek mosfetów jest nieprawidłowy i powoduje wolne przełączanie tranzystorów i przyczynę grzania.
    I jeszcze jedna uwaga. Rezystory R3,R4,R9 mają być bezindukcyjne. W innym wypadku masz układy rezonansowe i zakłócenia.
    Jeżeli możesz zmień stabilizator z 12V na 15V, ponieważ niewiele zostaje napięcia dla transformatorka sterującego. Przekładnia jest 1:1 i przy pełnym wypełnieniu może być za niskie napięcie dla mosfetów.
  • #230
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Na schemacie jest dość poważny błąd - emitery tranzystorów wbudowanych w TL494 (nóżki 9 i 10) są obciążone tylko bazami driverów - powinny być dociążone rezystorami rzędu 1 kom do masy - to poprawi znacznie kształt zboczy.
  • #231
    gregor10
    Poziom 27  
    DAR.EL - dokladnie na taki sam pomysl wpadlem ze zmiana zasilania na 15V.
    Co do sprzezenia zwrotnego - jak ustawie napiecie na wyjsciu +-84V czyli wypelnienie na ful , ogranicznik nie dziala , to tez mi zakluca , ale jeszcze sprawdze to dla pewnosci.

    Co do rezystorow R3,r4,R9 to R3,i R4 to popularne rezystory 0,25W ,zmienie je na metalizowane jesli dostane . A R9 to nie wiem jaki on jest , obawiam sie ze to druciak , popytam jutro w sklepie.

    Roman- plytka jest jak widzisz :) , na wejsciu mam 2x800uF - czy to jest malo ? na zdjeciu oczywiscie widac tylko dwa kondy 330uF , ale pod spodem plytki dolutowane sa jeszcze dwa 470uF/200V
    ? Dodam jeszcze do tego 2x330uF chyba bedzie juz dosc ?

    Na wyjsciu zaraz za plytka mam 2x 41 000uF / 80V czy to jest rowniez malo ?

    Zasilacz bedzie siedzial w aluminiowej obudowie , nie wiem czy to cos pomoze .
    Koraliki juz wg twojej porady ide zalutowac bo akurat mam gotowe.
    Filtr PI doloze tylko pytanie stosuje go oczywiscie tylko na fazie ?
    A Dlawik skompensowany ? To chyba go mam z tego co wiem....

    Rezystory sciagajace emitery Tl494 do masy 1k lutuje juz.

    Jutro napisze czy jeszcze dziala po tych modyfikacjach czy moze juz odpalilem ja...................... z dymem
  • #232
    -RoMan-
    Poziom 42  
    1. Kondensatory na wejściu - obecnie pojemność wypadkowa wynosi 400 uF - to mało. Nie wiem, dlaczego uparłeś się korzystać tylko z kondensatorów na 200V i łączyć je szeregowo. W zasilaczach PC robi się to z powodu możliwości przełączania napięć 110/220V - jeśli tego nie planujesz, to nie ma sensu dokładać połówek.

    2. Kondensatory na wyjściu - 2*41000 uF nie jest za mało ale trochę za daleko ;) Im bliżej duża pojemność jest dławików - tym lepiej.

    3. Oczywiście, że zamknięcie w obudowie podłączonej do środkowego punktu filtru wejściowego i najlepiej do zerowania ochronnego ograniczy zakłócenia znacznie.

    4. Filtry PI na wyjściu. Rozdziel kondensatory każdej gałęzi np. po 200000 uF i pomiędzy nie dodaj po małym dławiku - 3 uH/10A osiowy powinny starczyć.
    Na wejściu też możesz dodać oprócz dławika skompensowanego, który masz odpowiednik filtra PI symetrycznego (filtr O) - czyli dwa dławiki po kilkanaście uH i dwa kondensatory.

    5. Dławik skompensowany możesz stosować również na wyjściu - najlepiej użyć rdzenia toroidalnego i kilkakrotnie nawinąć na nim wszystkie 3 przewody razem.

    A od rezystorków na nóżkach 9 i 10 zacznij - mogą one znacznie zmniejszyć grzanie MOSFETów ale równie skutecznie mogą spowodować jeszcze większe zakłócenia :(
  • #233
    irek2
    Poziom 40  
    Jaki ten zasilacz podobny do mojego i plytka tez :)
    Tak wygladal moj pierwszy a drugi juz bardziej upakowany nie ma trafa pomocniczego bo to niewygodne rozwiazanie. Calosc jest zasilana po stronie pierwotnej, najpierw z napiecia sieci a potem z napiecia uzwojenia dodatkowego.
    U mnie neistety trafo strasznie gorace wiec musze pokombinowac ale nie bardzo mi sie chce bo mam tych zasilaczy juz kilka i nie wiem za ktory sie wziasc. Obecnie bede probowal zasilacza na kilku elementach z generatorem i driverem typu ir215x.

    W kazdym razie przy tak duzej mocy to filterek z ATX-a malo co sie nie rozpusci a termistor rozruchowy ntc powinien byc mocniejszy albo mozna polaczyc dwa rownolegle. W zawodowych zasilaczach widzialem uklad miekkiego startu jak w toroidach.

    Te rezystory z emiterow do masy kostki TL494 nie sa potrzebne. Ten dodatkowy wtornik npn poprawia zbocze narastajace a opadajace i tak nie jest idealne bo wyznacza je rezystor 1k do masy i wzmocnienie pradowe wtornika pnp.
  • #234
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Termistorów NTC nie łączy się równolegle. Rozrzut parametrów jest zbyt duży i jeden przejmie większość prądu nie dając szans zadziałać drugiemu. O ile mnie skleroza nie myli termistory 15 mm mają prąd znamionowy rzędu 3A - do zasilacza końcówki mocy powinno wystarczyć.

    Rezystory są potrzebne - coś musi do masy ściągnąć bazy tranzystorów a prąd bazy to za mało na szybkie przeładowanie pojemności C-B. Mimo, że wtórnik i efektu Millera nie ma, to jednak brak rezystorów jest żenującym skąpstwem.
  • #235
    gregor10
    Poziom 27  
    Z tymi kondensatorami i polowkami to nie rozumie.
    Narazie laczylem po dwa do jednej galezi bo nie mam 2 sztuk po 1000uF/200V

    Ty jednak proponujesz mi zebym dal kondensatoro 2x470uF( 2x1000uF- nie zmieszcza sie chyba na plytke ) /400V na cale 320V - dobrze rozumie ?
  • #236
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Tak. Jako dodatkowe, poza tymi, które już masz. Możesz je nawet dać poza płytką - byle przewody nie były za długie.
    Łączenie zbyt wielu kondensatorów szeregowych może spowodować, że rozjedzie się symetria na nich i któryś dostanie przebicia w końcu. Osobiście starannie unikam w ogóle stosowania szeregowo łączonych kondensatorów elektrolitycznych - nie mam zaufania do tego rozwiązania i toleruję je tylko dla zasilaczy z przełącznikiem 110/220.
  • #237
    gregor10
    Poziom 27  
    Aha - rozumie

    Musze sie przyznac ze juz jest o niebo lepiej , dalem tak
    kable przeplecione przez koralik , za tym kond 2,2nF i 1uF/400V, i pozniej dlawik ten co widac , nastepnie jest dwa kondy 2,2nF szeregowo i tutaj srodek pod zero jest wyprowadzony, i do tego jest 4,7nF na cale 230V

    zamienilem oporniki 22omy do bramek na ok21 om zlozone rownolegle z 4 sztuk 82om 0,25W metalizowane , w celu jeszcze wiekszego tlumienia indukcji , bo niestety bezindukcyjnych nie dostalem.

    wyprowadzenia wyjsc Tl494 sciagnalem do masy opornikami 1kom ,
    napiecie podnioslem tylko do 13V bo trafo mi tylko tyle daje, ale i tak lepiej bo wczesniej jak sie okazalo mialem na Tl494 tylko 11,5V....az dziw ze to chodzilo

    Opornik R9 od tlumienia szpilek dalem skadaka metalizowanego z 2opornikow 2W 180om , co daje jakies 90om wypadkowej. - W ogole nie zauwazylem jakiego kolwiek grzania sie tych opornikow podczas pracy.

    Po tych zabiegach Rmf fm chodzi idealnie jak sie dobrze wystroi radio , Zetka rowniez, a radio ESKA najgorzej - trzeba radio z antena przysunac do okna i jest juz idealny odbior , bo tak to minimalnie slychac zaklucenia na pelej mocy.

    Tranzysory chyba troche mniej sie grzeja niz wczesniej , ale nie ma sie co dziwic przeciez to 1000W mocy i IRFP450.....



    Mysle ze bedzie dlugo sluzyla.

    I dzieki wam za rady.Az dziw bierze te taka mala i lekka zabawka radzi sobie z takimi mocami .Oczywiscie cos za cos , bo trafo toroidalne 50Hz , przykreca sie sruba do obudowy i swieto , zadnego zaklucenia ani problemow..... no ale waga i cena sa ciekawe szczegolnie teraz gdy 1kW 2x52V kosztuje ok 200-250zl nowe , a pomyslec ze 3 lata temu 1kW kupilem za 120zl przed podwyzka cen miedzi.....

    -----------------------------------------------------------------------------
    Zrobilem jeszcze jeden test pod wzgledem obciazalnosci
    Trwal krotko bo radiator od IRFP450 jest maly i szkoda by bylo puscic z dymem tranzystory.

    Napiecie na kondensatorach na pierowotnym spadlo do 282V - w miare ok , kondensatory byly dane szeregowo 2x800uF ( co daje wypadkowej z nich 400uF ) i do tego bylo dolozone na cale 320V rownolegle 2x330uF/400V , dajac Calkowita wypadkowa na pierwotnym 1060uF.

    Napiecie pod obciazeniem rezystancyjnym spadlo do 130,9V czyli +-65V , calkiem dobrze .
    Prad 8,39A,
    Moc na wtornym wyniosla rowne 1,10kW , co uwazam za bdb wynik jak na tak prosta przetwornice.

    Dodam jeszcze ze te kondensatory po 330uF /400V zalozone tak jak radzil Roman daly w efekcie nie tylko duza moc , ale takze radio ESKA chodzi bez praktycznie zadnych zaklucen , idealny odbior przy pelnej mocy.

    Oczywiscie te efekty osiagnalem glownie przez Wasza wiedze , tutaj podziekowania dla Romana , Dar.El , Irek2 i inni.

    Jeszcze mam tylko pytanie czy dlawik na wyjsciu musi byc koniecznie na jednym rdzeniu ?
  • #238
    irek2
    Poziom 40  
    Dlawiki wyjsciowe masz przeciez dwa i jakos to wszystko dziala wiec nie jest konieczny dlawik sprzezony. Duzo zalezy od tego jak dziala stabilizacja napiecia bo jak to zasilacz stabilizowany to przydalby sie dlawik sprzezony. Z tego co pamietam u Ciebie jest tylko ogranicznik napiecia maksymalnego i pod niewielkim obciazeniem wypelnienie osiaga od razu +-50% wiec nei ma problemu. Nie wiem tylko czy masz symetryczne napiecia na biegu jalowym bo w takim ukaldzie przy nierownym obciazeniu napiecia te moga sie rozjechac.

    Jak widac glowne zrodlow czesci to stare zasilacza ATX wiec kondensatory na 200V to norma. Mozna polaczyc ich wiecej a nie trzeba kupowac drogich kondensatorow na 400V. No i przy polmostku latwo podlaczyc trafo do polowy napiecia.
    To samo z termistorami ntc jak sa z odzysku to latwiej polaczyc dwa i to bedzie zawsze lepiej niz jeden ktory moze po prostu sie rozpasc przy wlaczeniu.

    Przy okazji sprawdze czy te oporniki sciagajace do masy cos daja ale chyba w tym ukladzie nic.
  • #239
    gregor10
    Poziom 27  
    Kondensatory na 330uf 400V sa z wylutu , a daja duzoo,bardzo duzo
    Co do dlawikow wyjsciowych to pisze ze takie sa i dziala , ale grzeja sie tak bardzo ze nie idzie ich dotknac , teraz to nawet bardziej niz radiator sa gorace, tak ze bedzie trzeba je pewnie zmienic , ale jeszcze sprawdze jak to bedzie w prawdziwych warunkach - czyli obciazenie wzmacniaczem i muzyka ktora ma charakter impulsowy , i te 1000W to bedzie wzmak brak ale w szczycie

    Ktos zrobil test dlugoterminowy i okazalo sie moc srednia jaka pobiera wzmacniacz na muzyce wynosci jakies 35% mocy maksymalnej sinusoidalnej , wiec powwinno byc o niebo lepiej.

    Co do stabilizacji to masz racje jak sie pobiera te 1000W to napiecie spada na tyle ze dziala to jako ogranicznik napiecia . - Dobrze ze spada do zadanego poziomu napiecia :D

    A co do napiecia to niestety jest tak jak mowisz , galaz stabilizowana idealnie trzyma caly czas +74V , a niestabilizowana ( - ) daje 65V , Holton AV 400 sobie radzi . Wystarczy dac tak z 2x5W na wyjsciu wzmaka i juz napiecie jest prawie identyczne w obydwu galeziach - -70V i +74V , przy wiekszej mocy juz napiecie sie calkowicie zrownuja.

    Ewentualnie dla swietego spokoju ograniczenie napiecie na cale galezie razem - 150V i bedzie sie troche mniej rozjezdzalo bo trafo bez obciazenia daje rowniutko +-84V , wiec symetria powinna byc lepsza.Lub obciaze ja wstepnie rezystorami na 5-10 W i bedzie ok.


    Wlasnie dziwie sie jak ten jeden termistor wytrzymuje naladowanie na pierwotnej pojemnosci wypadkowej 1000uF ...
    Przy wlaczaniu jak sie kondensatory calkiem rozladuja to swiatlo przygasa , ale NTC jeszcze w calosci,
    Mam wiecej to dam ze dwa rownlegle.

    Co do tych opornikow to probowalem teraz bez nich i chodzi tak samo - zaklucen nie ma , a radiator grzeje sie chyba tak samo. Oczywiscie jednak nie obejdzie sie bez wymuszonego chlodzenia , chyba ze zaloze solidny radiator i pomoze wymiana na lepsze IRFP460.
  • #240
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Dławik sprzężony powoduje wyrównanie napięć na wyjściach w szerszym zakresie prądów.