Wiesz co wypowiadaj się-spoko dzielimy się wiedzą w końcu ale rób to w sposób mniej bezczelny bo wypowiedzi jak i twój opis narcyzo-geniuszem bije.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremskojon wrote:Ja to na niczym się nie znam. Taki lamer ze mnie.
Chyba pokrywa się to z prawdą.
Quote:Nie no, ja myślałem że ten dział grupuje fachowców którzy wiedzą co w trawie piszczy, a tu widze że spece ale tylko w tym jakie radio kupić.
Quote:Sam chciał.
VVisnia wrote:Powtórzę się co nieco - spraw sobie głośnik dwucewkowy i podłącz pod oddzielne cewki całkiem odmienny sygnał. Będziesz miał tryb przyśpieszony swoich teorii.
Quote:Nadal jestem Ciekawy jak sposób łączenia cewek ma się do parametrów głośnika (dot. postu Irka) sądzę że to też byłoby warto wyjaśnić.
Sylwek wrote:Nie mam ochoty kolejny raz tłumaczyć.
Nie podłącza się głośnika dwucewkowego do dwóch kanałów wzmacniaczy, nie po to został wyprodukowany.
cursor wrote:Bassbox podaje też, że dla połączenia równoległego moc jest teoretycznie wyższa niż dla pozostałych połączeń.
Quote:http://www.geocities.com/f4ier/dvc.htm
Motronic wrote:Zauważ też przyjacielu że są wzmacniacze których się nie mostkuje ( np klasa T) i tu głośnik dwucewkowy jest jak znalazł.
Sylwek wrote:Nie mam ochoty kolejny raz tłumaczyć.
Nie podłącza się głośnika dwucewkowego do dwóch kanałów wzmacniaczy, nie po to został wyprodukowany.
Sylwek wrote:B*L [T*m] - współczynnik siły będący iloczynem indukcji w szczelinie i długości uzwojenia pozostającej w szczelinie. Im "dłuższa" cewka tym większa siła. ( Ze szkoły pamiętam coś o nawinięciu uzwojenia "bifilarnie" nie wiem co to ale się dowiem i przetrawię, to coś "bezindukcyjnego" z tego co pamietam ale raczej w głośnikach bez sensu bo tam istnieją fazy które mogą się znosić i się robi babol).
Co do DF to normalne,że będzie lepszy na 4 Ω niż na 1 Ω wynika to ze zwykłego stosunku wartości. Lepsze "trzymanie za pysk" membrany daje odzwierciedlenie w jakości gry muzyki (basiorów).
Quote:wplyw parametru DF wzmacniacza na jakosc basu to mit.
Quote:
podlacz wzmacniacz do jednego glosnika i posluchaj a potem dolacz do tego samego wyjscia drugi glosnik i posluchaj. DF spadl dwu krotnie i co gra dwa razy gozej?
czasami to maly DF poprawia brzmienie! trzeba po prostu wiedziec ze DF systemu czyli wplyw szeregowej rezystancji podnosi tylko Qtc glosnika co poprawia badz psuje parametr.
Quote:jak ktos chce trzymac glosnik za pysk to niech zewrze jego wyprowadzenia i sprobuje go ruszyc. zasymuluje to wzmacniacz o nieskonczonym DF a o tym jak ''stwardnieje'' membrana beda swiadczyc parametry glosnika i to one maja znaczacy wplyw na jakosc basu
cursor wrote:W przypadku kontroli nad głośnikiem duże znaczenie ma wydajność prądowa wzmaka jak i przetwornicy.
skarak_db wrote:Temat tak się rozwinął że sylwek nie zauważa że zdania zaczynamy d dużej litery![]()
Dodano po 12 [minuty]:
Tak poza tematem to mógł byś się pochwalić jakie konstrukcje obecne na rynku zaprojektowałeś bo może na co dzień je mamy a żyjemy w nieświadomości?
VVisnia wrote:A czemu tak zupełnie się mija z celem?
1 - połączenie szeregowe skutkuje podwojeniem owego dyskutowanego DF oraz Bl, co na pewno dla kogoś jest istotne.
2 - załóżmy że głośnik ma 500 W, a mój wzmacniacz ma np. 800 przy 4Ohm. Nie chcę go spinać w 3 Ohm, bo obawiam się, że go spalę, ale koniecznie chcę wykorzystać właśnie ten wzmacniacz i właśnie ten głośnik. Podłączam szeregowo i mam tyle co potrzeba.
irek2 wrote:sprawnosc wzmacniacza nieco spada wraz z mniejsza wartoscia obciazenia wiec dla wzmacniacza w mostku na 4omac bedzie gorsza niz dla tego wzmacniacza na 2x4omach czyli w mostku 8om.