logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynne włączanie się telewizora i światła po przerwie w zasilaniu

barti2006 15 Sie 2006 18:52 1059 5
REKLAMA
  • #1 2918670
    barti2006
    Poziom 2  
    Witam!

Mam pewien problem z istalacją elektryczną w domu (tak mi sie wydaje przynajmniej) a chodzi o to ze gdy braknie prądu a następnie po jakims czasie wroci w tym samym czasie włącza sie samoczynnie telewizor :/ dzieje sie tak tylko w jednym pokoju , przynioslem inny telewizor i podpiołem go w to samo miejsce i niestety dzieje sie to samo, jest jeszcze jeden problem zwiazany z instalacją , w innym pokoju posiadam włącznik światła oparty na mikroprocesorze obsługuje sie go pilotem i jak sie pewnie domyslacie lubi sie czasem (dosyc zadko ale jednak, najczesciej podczas burzy) włączyc samo światło :/ , mam nadzieje ze da sie cos z tym zrobic bo inaczej bede musial pozbyc sie tej zabawki.

za pomoc z góry dziekuje
    barti
  • REKLAMA
  • #2 2918835
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Są takie TV które będąc na Standby włączają sie po zaniku i pojawieniu się napięcia. Nie sądzę aby była to sprawa "zaczarowanej instalacji" w tym pokoju, chyba że coś generuje tam jakieś zakłócenia. Włączanie się ściemniaczy (rzadkie ale jednak) obserwowałem już wielokrotnie, twój nie należy do wyjątków. Choć raczej dotyczy to tych niezbyt drogich.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2919439
    elek77
    Poziom 24  
    Trudno powiedzieć czy da sie czy nie. Te samoczynne włączanie może być spowodowane jakimiś zakłóceniami od strony sieci zasilającej (tu pomogłyby jakieś filtry w zasilaniu ściemniacza), ale może to też być spowodowane zbyt dużą czułością czujki podczerwieni w ściemniaczu. Może reagować na jakieś przypadkowe błyski w podczerwieni, bo reaguje na każdego pilota (chyba że miałeś jakiegoś w komplecie z nim a na inne nie reaguje).
  • REKLAMA
  • #5 2919479
    barti2006
    Poziom 2  
    kupilem juz razem z pilotem chociaz mozna zaprogramowac inny ale ja tego nie robilem, a jesli chodzi o zaklucenia to w jaki sposob mozna zniwelowac je jesli takowe są ?
  • #6 2919545
    elek77
    Poziom 24  
    Ściemniaczem musi sterować jakiś układ (mikroprocesor) i to w jego zasilaniu trzeba zamontować jakieś kondensatory odkłócające. Może to pomóc. Ale jako że zasilanie w ściemniaczach bierze się z reguły bezpośrednio z sieci (bez galwanicznej izolacji) to musisz mieć pojęcie co robisz jak chcesz żyć! Nie obeznanemu z elektryką odradzam wszelkie poprawki sprzętu bo może się to przykro skończyć.
REKLAMA