Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ładowarka mini usb robi zwarcie

plp 15 Sie 2006 21:49 5186 25
  • #1 15 Sie 2006 21:49
    plp
    Poziom 15  

    Witam !

    Wykorzystuje w moim alarmie komunikację porzez telefon Simens C35i.

    Mam problem z jego ładownaiem. Z tego co zauważyłem to ładowarki dają napięcie dużo wyższe niż to jest opisane na obudowie i do tego nie stałe, a zmienne, nie mylić z przemiennym. Sprawdzałem ładowarkę samochodową i one też generuje zmienne napięcie.

    Czy ktoś wie czym ładuje się taki telefon, bo stałym napięciem trochę większym od napięcia baterii nie chce się ładować ?

    PL

  • #2 16 Sie 2006 08:45
    Mad Bekon
    Poziom 23  

    kup ładowarkę na 12 V i będziesz miał całe bebechy potrzebne do ladowania

  • #3 16 Sie 2006 08:45
    adamusx
    Poziom 27  

    Baterie uzywane w telefonach komorkowych laduje sie określonym prądem. Poczytaj na temat spsobow ladowania baterii niklowo kadmowych (starsze modele tel) - NI-Cd lub Li ( litowych)

  • Pomocny post
    #4 16 Sie 2006 15:49
    euromatic
    Poziom 20  

    Odpowiadam, telefon siemens C35 nie wejdzie w tryb ładowania dopóki na wejściach RX i TX będzie wykrywał podłączony procesor.
    Zrób tak, na 2 sekundy wejście RX telefonu zewrzyj do masy i w tym momencie włącz ładowanie.
    następnie rozewrzyj zwarcie do masy , czynności te wykonaj za pomocą procesora.

    napięcie 5V już wystarczy, ale 6...7 V stałego to już super.


    Ponadto ważne jest dopasowanie poziomów napięć RX - TX, TTL 5V to za dużo dla telefonu.
    pozdrawiam

  • #5 17 Sie 2006 10:08
    plp
    Poziom 15  

    Dzięki za informacje.

    Czy już po wejściu w tryb ładowania Tx i Rx mogę używać ?

    Napięcia dopasowałem. Po podłączeniu bezpośrednim były problemy, telefon na okrągło szukał sieci. Do Rx na procesorze dołożyłem opornik i diodę zenera. Problemy zniknęły.

    PL

  • Pomocny post
    #6 17 Sie 2006 16:26
    euromatic
    Poziom 20  

    Tak, potem już działa, ważny jest moment w którym włączasz ładowanie.
    wtedy telefon nie może być połączony z prockiem. ja zrobiłem tak, że sekundę wcześniej zwieram tranzystorem do masy rx telefonu włączam ładowanie i wyłączam zwarcie do masy.
    nie jest to eleganckie rozwiązanie ponieważ zwarcie lini rx telefon traktuje jako nadchodzący bajt informacji, ale poza tym ładowanie działa.
    Może lepiej by było dodać mały przekaźnik sygnałowy i odłączać rx i tx???
    Tematu dalej nie drążyłem, a nawet poleciał w kąt.
    zawsze można dać fototranzystory i wtedy będzie optoizolacja, wówczas nie powinno być żadnych problemów z ładowaniem.
    Pozdrawiam

  • #7 17 Sie 2006 19:16
    plp
    Poziom 15  

    Wygląda na to że ładowanie się załącza i to przy 4,6 V.
    Zwarcie Rx procka do masy zrobiłem programowo poprzez sprowadzienie pinu Rx do zera.
    Niby wszystko ok, poza jednym szczegółem. Jak chcę wysłać dłuższego SMS'a to mi się program restartuje. Przy krótkim nie.

    Czy tak mogę go zwierać do masy ?

    PL

  • #8 17 Sie 2006 20:34
    maciek_slon
    Poziom 29  

    może watchdog restartuje proca przy długich smsach?

  • #9 17 Sie 2006 20:57
    euromatic
    Poziom 20  

    żarty chyba, z tym watchdogiem... Transmisja przy 19200 ramki danych do telefonu to jak błysk flesza.
    wina resetowania procka leży w zbyt małym stosie programowym.
    ( przyjąłem, że piszesz w bascomie i na AVR i nie zrobiłeś błędów w sofcie. Jeżeli mam rację to musisz zwiększyć stos)

  • #10 17 Sie 2006 21:48
    plp
    Poziom 15  

    To nie tak.

    Faktycznie Bascom i AVR.

    Watchdog wyłączyłem.
    Normalnie soft pracował bez problemu. Po tym jak na początku użyłem rejestru do wyłączenia Rx i Tx zwarłem do masy pin Rx, włączyłem ładowanie, przywróciłem jedynki w rejestrze dla RxEN i TxEn, procek się resetował przy próbie wysłania dłuższego SMS'a. Ten restart następował po lub w trakcie transmitowanie PDU do telefonu. Co ciekawe po restarcie od początku programu, telefon ignorował polecenie wyłączenia echa.

    Bez zabawy na pinach Rx i Tx soft wysyła SMS'y bez problemu.

    W sumie jednak dałem sobie spokój z ładowaniem i podpiąłem zasilanie zamiast baterii.

    Pozdrawiam !

    PL

  • #11 05 Lis 2006 23:43
    rdt
    Poziom 24  

    słuchaj
    Mozesz powiedziec jakie napięcie podpiołeś ??

  • #12 06 Lis 2006 07:19
    plp
    Poziom 15  

    Podpiąłem 5 V.
    Zwieranie Rx do masy też nic nie dało.
    Problem w tym, że ładowarka daje napięcie zmienne, sieciowa wprost, a samochodowa je generuje.

    Post jest już stary. Wtedy podpiąłem się z zasilaniem bezpośrednio do styków bateri. Oczywiście bateri w telefonie nie ma.

    Pozdrawiam !

    PL

  • #13 06 Lis 2006 22:46
    rdt
    Poziom 24  

    sorki, ale rozebralem co najmniej kilkanascie ładowarek w zyciu i zadna nie dawala napiecia zmiennego ( a wprost z sieci to juz kompletna bzdura)
    Co najwyzej impulsowo ładowały - co najwyzej bo w zwyklej to jest tylko trafo i mostek great'za

  • #14 07 Lis 2006 13:26
    M. S.
    Poziom 34  

    plp napisał:
    Podpiąłem 5 V.


    I jak się ma telefon? Pytam, bo też tak muszę zrobić. Zastanawiam się jednak nad obniżeniem napięcia.

  • #15 07 Lis 2006 15:15
    kaczepa
    Poziom 19  

    Ja bym z tymi 5V nie ryzykował, zawsze taniej wyjdzie jakiś stabilizator niż nowa komórka.
    Pozdrawiam

  • #16 19 Gru 2006 11:42
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    przerypane z tym ładowaniem, Nie wiem czy siemens by tak udziwniał. Wiem że np SL45 nie robi z tego problemów.

    Katuje M35 i po opisanym zabiegu nie chce już gadać po RSie
    robię tak

    TX proca na 0
    2s zwłoki
    załączenie ładowania
    2s zwłoki
    TX tx na 1
    1s zwłoki
    port telefonu zamiera po takim zabiegu

    zmiany stanów na porcie robie programowo (SETB, CLR p3.1)

  • #17 19 Gru 2006 12:32
    plp
    Poziom 15  

    Niedawno zrobiłem urządzenie które fizycznie za pomocą przekaźnika odłącza tx proca od rx telefonu na czas ładowania. Wszystko działa tylko, że podczas ładowania nie ma komunikacji.

    Ktoś na elektrodzie kiedyś mi odpowiedział, że zwierął tranzystorem rx telefonu do masy na moment rozpoczęcia ładowania. Może trzeba to zrobić innym pinem nić UART.

    PL

  • #18 19 Gru 2006 12:37
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    mam w pogotowiu 74ls125
    ale teraz przesiadłem się kabel bezpośrednio łaczący telefon z uc (tamtem był maxem)
    i wygląda na to że hula

    to że telefon staje się głuchy to chyba mniejszy problem niż w przypadku gdyby proc miał byc głuchy

  • #19 19 Gru 2006 12:40
    plp
    Poziom 15  

    Hola, hola. Hula ale tylko czasami. 5V z procka to dla teleofnu za dużo i powoduje w Siemensach efekt: szuka sieci.

    Trzeba zmniejszyć napięcie z tx proca do około 3,3 V na rx telefonu.
    Robię to zenerką z rezystorem.

    PL

  • #20 19 Gru 2006 12:45
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    a ktoś tu napisał że na TXuc ma 5V.
    Powiem cos jeszcze, ale czy te 5V o wydajności kilkidziesiaciu uA nie rozpłynie się po "kościach" telefonu. Owszem- gdyby to było kilkadziesiąt mA...

  • #21 19 Gru 2006 12:57
    plp
    Poziom 15  

    W moim C35 i MT50 się nie rozpływało. Efekt był taki jak pisałem.
    Po zmniejszeniu napięcia problem zaniknął.

    PL

  • #22 13 Lis 2008 00:25
    Gabor
    Poziom 10  

    euromatic napisał:
    Tak, potem już działa, ważny jest moment w którym włączasz ładowanie.
    wtedy telefon nie może być połączony z prockiem. ja zrobiłem tak, że sekundę wcześniej zwieram tranzystorem do masy rx telefonu włączam ładowanie i wyłączam zwarcie do masy.
    nie jest to eleganckie rozwiązanie ponieważ zwarcie lini rx telefon traktuje jako nadchodzący bajt informacji, ale poza tym ładowanie działa.
    Może lepiej by było dodać mały przekaźnik sygnałowy i odłączać rx i tx???
    Tematu dalej nie drążyłem, a nawet poleciał w kąt.
    zawsze można dać fototranzystory i wtedy będzie optoizolacja, wówczas nie powinno być żadnych problemów z ładowaniem.
    Pozdrawiam

    Pozwolę sobie odświeżyć temat:

    A nie można by zrobić odcinanie lini rx telefonu za pomocą transoptora /tranzystora ?
    Jesli chodzi o ładowanie to czy również można zastosować tranzystor zamiast przekaźnika ?
    Zrobiłem dwa tego typu układy 1szy zasila telefon więc nie ma problemu z ładowaniem. W drugim linie rx telefonu i ładowanie odcinam przekaźnikami( chociaż odcinanie lini rx u mnie o dziwo jest zbędne - bez tego ładowanie też się załącza)
    Teraz chciałbym pozbyć się przekaźników stąd moje pytanie ?

  • #23 14 Lis 2008 12:15
    Fyszo
    Spec od GSM

    Można też zrezygnować z siemensa... na rzecz innych marek...

  • #24 30 Lis 2008 03:15
    SQ9MYX
    Poziom 23  

    Witam. Powiedzcie mi jak wasz tel sygnalizuje zakończenie procesu ładowania? tzn czy ładowarkę macie cały czas podpietą do telefonu. ciekawi mnie pin numer 2 w telefonie, jest to jakaś kontrola ładowania i mam zamiar wykorzystać go do odłączania napięcia ładowania gdy bateria jest już full a gdy zaczyna padać to żeby automatycznie załączyć ładowanie... interesuje mnie to czy za pomocą tego pinu można odczytać z tel informacje o stanie baterii... a jeszcze jedno... jak długo trwa u was wysłanie kilku sms jeden po drugim... ja musiałem dać opóźnienie około 15 sekund przed wysłaniem następnego sms bo jeśli próbowałem wysłać hurtowo jeden za drugim to niestety nic z tego nie wychodzi wysyła dokładnie sms co około 15 sek... dodam ze echo mam włączone być może to przez to

  • #25 30 Lis 2008 12:12
    rdt
    Poziom 24  

    u mnie to było tak ze przez odpowiednią komendę AT sprawdzałem w jakim procencie jest naładowana bateria - ale nie w kazdym fonie działa ta komenda

  • #26 30 Lis 2008 13:22
    SQ9MYX
    Poziom 23  

    ja też testowałem ta komendę i w odpowiedzi otrzymywałem np 0,80 proszę jeśli możesz to udostepnij program sprawdzający stan bateri za pomoca komendy AT dzięki

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo