Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zyxel Prestige 660W/HW-61 - Ruter połączony, brak netu.

juby_P 16 Aug 2006 07:32 2871 12
    juby_P
    Level 11  
    Witam!!!

Jak w temacie ruter łaczy się z serwerem uzyskuje adres IP ale na komputerach w sieci niema dostepu do netu, czasem otwierają sie takie witryny jak onet czy wp ale niezawsze.

Firewwal w ruterze wyłaczony.
    Komputery w sieci prawidłowo uzyskuja lokalne IP, brame i wogóle
    Parametry łącza w ruterze skonfigurowane prawidłowo według ustawień modemu.

sieć w jakiej to pracuej to Petronet - lokalny dostawca w płocku.

A teraz najciekawsze, przez pół roku chodziło aż miło wszystko było oki teraz od jakiś 2 miesięcy nagle przestało, gdy zadzwoniłem na pomoc techniczna powiedzieli że ich to nieobchodzi ża mam ruter i że on niechodzi jak chce to mogą mi sprzedać swój bodajże Asmax 804G porównałem parametry asmaxa i zyxela i niewidze tam niczego co mogło by powodować taką sytuacje, firmware w zyxelu jest najnowsze, ale próbowałem na różnych starszych nowszych zawsze to samo. Co najciekawsze jak podłacze ten ruter na neostradzie wszystko jest oki działa bez zazutu. Technik z Petronetu powiedział że byćmoże zrobili jakieś abgrejdy na soich urządzeniach które spowodowały tą sytacje.

Czy ktoś ma jakieś pomysły co moze być???? Za wszystkie ugestie z góry dziękuje i pozdrawiam.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podaj ustawnień IP na interfejsach routera (WAN i LAN), oraz wynik polecenia ipconfig /all z komputera.

Sprawdź wartość TTL'a z jakim przychodzą pakiety - np. ping www.onet.pl
    juby_P
    Level 11  
    jesli chodzi o to czy komp otrzymuje z rutera przy pomocy DHCP odpowiednie wartości to tak IP ma przydzielone z ustawionego zakresu i brama tez jest ok.
    Wartości TTl`a niesprawdze bo teraz niechodzą pingi juz wogóle:(
    Kofiguracja LAN w ruterze
    DHCP
    DHCP serwer
    Client IP Pool Starting Address 192.168.1.33
    Size of Client IP Pool 32
    Primary DNS Server 0.0.0.0
    Secondary DNS Server 0.0.0.0
    (Wpisywanie adresów podanych przez dostawce nie pomaga.)
    Remote DHCP Server N/A
    TCP/IP
    IP Address 192.168.1.1
    IP Subnet Mask 255.255.255.0
    RIP Direction None
    RIP Version N/A
    Multicast None
    MaxFm
    Level 22  
    A DNS'y jakie masz ?? sproboj na tych z tepsy, wyłacz dhcp, powpisuj IP na kompach na sztywno i wtedy sproboj.
    juby_P
    Level 11  
    MaxFm wrote:
    A DNS'y jakie masz ?? sproboj na tych z tepsy, wyłacz dhcp, powpisuj IP na kompach na sztywno i wtedy sproboj.

mówisz o DNS`ach w ruterze czy kompach???

Co sądzicie o ustawieniach TCP/IP jak wyżej???
    dwurazowy
    Level 22  
    Nie podałeś ustawień WAN jak prosił kolega mbo, ani wyniku operacji ipconfig/all z komputera. Bez tego trudno zgadywać.
    juby_P
    Level 11  
    dwurazowy wrote:
    Nie podałeś ustawień WAN jak prosił kolega mbo, ani wyniku operacji ipconfig/all z komputera. Bez tego trudno zgadywać.

WAN

Mode Routing
    Encapsulation PPPoE
    Multiplex LLC
    Virtual Circuit ID
    VPI 0
    VCI 35

ATM QoS Type VBR

Cell Rate
    Peak Cell Rate 0 cell/sec
    Sustain Cell Rate 0 cell/sec
    Maximum Burst Size 0

IP Address
    Obtain an IP Address Automatically <--- to zaznaczone
    Static IP Address

Connection
    Nailed-Up Connection
    Connect on Demand <--- to zaznaczone

Dodam ponownie że ruter sie łączy z serwerem i uzyskuje na nim IP!!!!!!!!
    Ponadto to chodził na tych ustawienieniach jakiś czas i nagle samo z siebie przestało. Firewall w ruterze i kompie wyłączony. Ruter działa na neostradzie bez zażutu po przestawieniu odpowiedznich paramertrów lini a na tym Petronecie niechce. Ustawienia wzięte z instrukcji orginalnego modemu i raczej jest wszysko oki i sie łączy a niema netu. Po skonfigurowaniu komputera ręcznie na sztywno też niedziała po wpisaniu DNS podanego przez dostawce w kompie równiez nie działa. Podkreślam jeszcze raz ten sam ruter ten sam komp plus neostrada wszystko dział dobrze więc niesądze żeby były jakieś nieprawidłowości w konfiguwacji sieci.

A zapomniał bym jka pinguje np onet.pl to wyświetla sie jego IP ale potem to juz tylko upłynoł limit czasu żądania, więc t chyba nie jest problem DNS?

P.S. jeśli mamy być szczegłówi to prosze o dokładne czytanie dopiero pisanie.
    dwurazowy
    Level 22  
    Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie mbo. Może inaczej postawię pytanie:

IP na WAN'ie masz z jakiej podsieci?
    juby_P
    Level 11  
    dwurazowy wrote:
    Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie mbo. Może inaczej postawię pytanie:

IP na WAN'ie masz z jakiej podsieci?

Przepraszam ale IP na wanie jest prwidłowe ten sam początek jak było zanim przestało działać bo to kojaże niestety dokładnie nie pamiętam niechce pisać głupot a że to jest u kolegi w domu to teraz niesprawdze, a jeśli ktoś chce mi powiedzieć że powinno być 83.31......... to sie myli to nie jest neostrada.

Sprawdziłem:) telefonicznie
    Ruter
    217.28.154.177
    ping
    czas 1481ms-389ms TTL=247

modem
    217.28.158.27
    ping
    czas 759ms-568ms TTL=121
  • Helpful post
    dwurazowy
    Level 22  
    juby_P wrote:
    jeśli ktoś chce mi powiedzieć że powinno być 83.31......... to sie myli to nie jest neostrada.

Nie po to pytam. Są inne powody.

TTL jest OK, ale te długie czasy odpowiedzi świadczą, że coś jest nie tak w sieci Twojego provider'a, skoro jak twierdzisz, router działa poprawnie w neo.

Ja mam pingi do Twojego routera rzedu 229,227,255,227ms.
    juby_P
    Level 11  
    ja mam teraz pingi 288, oj działa dział ogólnie kupiłem i zamontowałem chyba takich 6, 3 s na neo i 3 na Petronecie i te na neo śmigaja oki a te na Petronecie wogóle, podmieniałm również ije i nie pomagało, pingi chyba wydają sie oki???

Providek kródko powiediwszy powiedział że ma to gdzieś że niediał mi mój sprzęt na jego lini odpowiada tylko za swój:)
    intersowa
    Level 1  
    Witam wszystkich.
    Szukajac czegos trafilem na te forum i na ten temat.
    Moze pomoge.
    1. Zrestuj router sprzetowo ( przewarznie przywlaczaniu routera musi byc nacisniety przycisk reset przez pare sekund ). Sprawdz w dokumentacji bo co firma to obyczaj. Ostatnio mialem proble z jednym routerem. Ustawilem jak ksiadz przykazal :) ale i tak nic nie chodzilo. Reset pomogl. Acha w nie ktorych routerach nie pomaga wgranie nowego firmware, bo ustawienie pozostaja bez zmian ( to tylko tak na marginesie, poczytaj w dokumentacji moze twoj router kasuje ustawienia ).
    2. Na pierwszym poscie napisales ze firewall jest WYLACZONY. Aby zadzialalo udostepnienie lacza musi byc wlaczany chociazby ze wzgledu na translacje adresow.

Jak to nie pomoze to prosze na post na priva.
    pozdro.