Jak w temacie poszukuję gotowego modułu takiego sterownika, może ktoś z kolegów wie gdzie coś takiego zdobyć.
Z góry dziekuje za rady i wskazówki!!
Pozdrawiam !
Ryszard
Z góry dziekuje za rady i wskazówki!!
Pozdrawiam !
Ryszard
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therenexia wrote:Witam,zależy do jakiej syntezy to potrzebujesz. (...) Napisz do jakiej syntezy to potrzebujesz jeżeli nie do DDS-a mogę Ci opylić te moje.
Jarek SWJ wrote:Jak działa encoder - przebiegi czasowe są na karcie katalogowej tego Alpsa na linku z mojego WWW (ze strony ELFA)
/Jarek
sq6ade wrote:Ma 3 piny. A B i COM - można je kupić tanio na giełdzie po ok 4zeta ,dodatkowo ma wbudowany przycisk na osi - fajna sprawa.
Jarek SWJ wrote:coś mi się wydaje że jest
te przebiegi co opisałeś nie są do zrealizowania prostym mechanicznym pstrykaczem
Jarek SWJ wrote:W przypadku syntazy na bazie DL4JAL obsługa impulsatora jest bardzo prosta
dwa druciki to
INT - przerwanie
DIR - kierunek
Jarek SWJ wrote:momentem mechanicznego kliknięcia impuilsatora się wogóle nie sugeruj
jedynie zwracaj uwagę na ZBOCZA bo tylko to procesor jest w stanie "zauważyć" - procesora nie interesuje kiedy kliknie zapadka -)
Jarek SWJ wrote:słusznie zauważyłeś że używanie INT jest wygodne-) co ważniejszego ma procesor syntezy do robienia przecież on cały czas śpi
Jarek SWJ wrote:zobacz
http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/IDLE/Idle.htm
tu jest wyjaśnienie dlaczego autor programu zdecydowął się na tryb IDLE - i właśnie dlatego jak ja cokolwiek dodawałem do programu to taż żeby zachować ten tryb pracy
sq6ade wrote:Jakież to inne ważne (czasowo) sygnały zewnętrzne mogą się znaleźć jako dane wejściowe do kontrolera przy DDS? Może zanik zasilania w celu zapamiętania bierzących ustawień?
Jarek SWJ wrote:Klawiatura - BCD - dekodowanie
INT >> i procesor odczytuje stan BCD - proste archaiczne i skuteczne
Jarek SWJ wrote:te pomiary śmieci - porównaj dwa zdjęcia
- procesor biega
- procesor w trybie IDLE
i porównaj ile mniej śmieci generuje procesor JAK JEST W idle
Jarek SWJ wrote:super by było wzobić wszystkie I/O na transoptorach -))
Jarek SWJ wrote:jak ktoś ma wątpliwości czy procesor nadal mu śmieci - pozbawia go zasilania - DDS dalej generujei dayjko odbiera -)
Jarek SWJ wrote:Zaczynamy ewoluować z tematem-) czas przejśc na PW albo założyć inny wątek
sq6ade wrote:Bardzo ciekawym rozwiązaniem klawiatury jest wykorzystanie PCF8574.