Kupiłem ostatnio PB L-6C ,ale nie spełniają one moich oczekiwań... Jestem laikiem i zapewne źle coś podłączyłem, bo nie wierze żeby tak słabo grały... No, ale jak kupie wzmacniacz i subwoofer, to chcę zaprowadzić autko do jakiegoś warsztatu który się na tym zna... Więc proszę o poradę w sprawie zakupów - do ok 800zł. Moje radio to JVC KD-G201.
Muszę się dobrze zastanowić ile chce na to wydać, bo początkowe założenie było żeby zestaw czyli sub i wzmak kosztował nie więcej niż 800-900 zł. Ale nie wiem, bo jak już pisałem jestem troche zielony czy jest sens pakować większą kase... Jest możliwość złożenia zestawu ( sub + wzmak ) do 800zł i żeby nie grało, to jak na festynie ?:>
Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:
Ok. Pogadałem z bratem i doszliśmy, że na razie kupimy sam wzmacniacz +/- 600zł, a później suba.
Myślałe ,że na wzmak 800(ten co ci podałem za taką kasę jest super.......tylko szkoda mi dać 800 za wzmak)Jakbym był na twoim miejscu i miał już 600 na wzmak to stanąłbym na głowie ,żeby skombinować te 200.
Hmmm... a nie będzie problemów żeby najpierw podłączyć ten przód co mam ,a z czasem dokupię subwoofer, bo na raz to tyle kasy nie dam rady wyłożyć ?
Z tym subwooferem, to znając mnie będzie cyrk, bo nie mam tyle zdolności żeby robić samemu skrzynie... Czy może nie jest to takie trudne jak się wydaje ? Wiem, że płyty mogę dociąć u stolarza, obliczyć wszystko w programie - wystarczy to tylko poskręcać, oblecieć sylikonem itd i to wszystko ?:>
Nie będzie problemów ,kupujesz wzmak ,podpinasz przody i gra.Potem tyrasz od rana do wieczora kupujesz głośnik niskotonowy(specjalnie nie całego gotowego suba bo skrzynke zrobisz sam i wyjdzie taniej)i podepniesz w mostku i wtedy to dopiero ZAGRA. Jaki kupić głośnik to twój wybór(poczytaj forum jest tego od groma).
To jest klasa o 1 wyżej(może ,że jest ich mniej na rynku to nie słychać o niej tak wiele jak o jr).Na pewno nie zawiedziesz się na nim. Tylko jedno mnie martwi kupujesz wzmaka za 1000,a radyjko cieniutkie(bez urazy).
Radio było kupione już jakiś czas temu ( czasy jak miałem jeszcze stare auto ) nie wiem dlaczego, ale nie chce go wymieniać, bo to dodatkowe koszta. Czy radio ma bardzo dużo znaczenie kiedy będę miał wzmacniacz i sub ?
Kupiłem ostatnio PB L-6C ,ale nie spełniają one moich oczekiwań... Jestem laikiem i zapewne źle coś podłączyłem, bo nie wierze żeby tak słabo grały... No, ale jak kupie wzmacniacz i subwoofer, to chcę zaprowadzić autko do jakiegoś warsztatu który się na tym zna... Więc proszę o poradę w sprawie zakupów - do ok 800zł. Moje radio to JVC KD-G201.
Z góry dzięki
Pozdrawiam jepek :pub:
Aha - autko to golf III
Na początku musisz sprawdzić czy właściwie połączyłeś wszystkie przewody głośnikowe. Chodzi o poprawną polaryzację czyli fazowanie głośników. Wystarczy, że będziesz miał przewody od jednego woofera podłączone odwrotnie i będzie zero basu.
Nie wiem w czym jest u Ciebie problem ale od sprawdzenia podłączenia kabli musisz zacząć. Praktycznie codziennie dostajemy kilka tego typu informacji od klientów, którzy sami montowali zestaw głośnikowy. Na początku wszyscy z nich oczywiście twierdzą że podłaczyli wszystko dobrze. Po kilku dniach jednak piszą że był jednak popełniony jakiś błąd w okablowaniu i teraz wreszcie zaczęło dobrze grać.
Sprawa druga.
W golfie III masz otwartą komorę za tapicerką. Samo wyklejenie matami blachy wewnątrz drzwi wytłumi rezonanse ale niewiele pomoże. Głośnik aby dobrze przetwarzał bas musi grać do zamknietej i w miare szczelnej komory drzwiowej a nie w wielką i nieszczelną dziurę zaklejoną folią przyciśniętą tapicerką. Czy widziałeś gdzieś dobrze grającą kolumnę domową gdzie jedna ścianka jest z foliowego worka?
Dodatkowo w tym aucie woofer wisi na plastikowej tapicerce co jeszcze bardziej pogarsza sprawę.
Podaję Ci link do strony gdzie są przykładowe zdjęcia jak powinieneś zrobić drzwi w Golfie III aby głośnik miał w miarę dobre warunki do grania. Bez tego nie pomogą głośniki nawet za 3000zł i najlepszy wzmacniacz.
http://www.showyoursound.nl/Public/ShowCase/ShowCase.asp?Id=75&Page=2
Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz. Wystarczyło zamontować dystanse i... grają 100% polaryzacje sprawdziłem jest ok. Zbieram kaske i niedługo kolejne zakupy u Was.
Co do kabli - bardzo słabiutkie są kable w tweeterach moich PB - miałem z nimi troche zabawy.
Co do kabli - bardzo słabiutkie są kable w tweeterach moich PB - miałem z nimi troche zabawy.
pozdrawiam
Zgadza się - kable to najsłabszy punkt tych zestawów. Najlepiej traktować je tak jakby ich tam nie było (bo przecież nie musieli ich wogóle dawać) i od razu wymienić na lepsze i o większym przekroju.
Na szczęście reszta jest bardzo OK.
✨ Użytkownik posiada głośniki PowerBass L-6C oraz radio JVC KD-G201 w samochodzie Golf III i szuka porady dotyczącej doboru wzmacniacza i subwoofera do budżetu około 800 zł. W dyskusji podkreślono, że kluczowe jest prawidłowe wygłuszenie drzwi, zastosowanie odpowiednich kabli zasilających oraz poprawne podłączenie i polaryzacja głośników, co znacząco wpływa na jakość dźwięku. Zalecane jest użycie wzmacniacza 4-kanałowego, który pozwoli na podłączenie zarówno głośników przednich, jak i subwoofera. Wskazano na możliwość zakupu wzmacniacza najpierw, a subwoofera później, aby rozłożyć koszty. Polecano wzmacniacze dostępne na stronie essa.com.pl, m.in. modele z wyższej klasy, które zapewniają dobrą jakość dźwięku, choć radio JVC KD-G201 jest oceniane jako słabsze źródło sygnału. Wskazano, że subwoofer można wykonać samodzielnie, budując skrzynkę z odpowiednio dobranych płyt i uszczelniając ją silikonem. Podkreślono, że wymiana kabli w tweeterach PowerBass jest wskazana ze względu na ich niską jakość. W razie potrzeby rozbudowy systemu audio sugerowano rozważenie wymiany radia na modele Kenwood lub Pioneer, które oferują lepsze parametry. Ostatecznie po zamontowaniu dystansów i poprawnym podłączeniu głośniki PowerBass L-6C zaczęły grać poprawnie, co potwierdza znaczenie prawidłowego montażu i okablowania. Wygenerowane przez model językowy.