Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migająca kontrolka ładowania akumulatora...

19 Sie 2006 17:29 11782 12
  • Poziom 10  
    Dzieje się tak po naprawia regulatora napięcia (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic565767.html - tutaj opisywałem). Z tego "bardziej popsutego" przełożyłem jeden z tych małych tranzystorów i teraz po odpaleniu ciągnika kontrolka zachowuje się normalnie tzn. świeci a później gaśnie, ale w końcu zaczyna migać co ok 5-10 sek. Wiem, że akumulator się ładuje, bo wcześniej trzeba go było podładowywać prostownikiem by odpalić a teraz jest ok.
    Tylko mam pytania:
    1. Co z tą kontrolką czy kiedy świeci to przerywane jest ładowanie akumulatora (czyli tak jakby ładował się impulsowo)??
    2. Czy to może zaszkodzić akumulatorowi i jeśli tak to jak temu zaradzić??
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    jak świeci kontrolka to nie ładuje
    czy może zaszkodzić? napewno na zdrowie mu nie wyjdzie.
    jak temu zaradzić? a jesteś pewny że regulator jest dobry
  • Poziom 10  
    Raczej, nie jest dobry skoro się tak dzieje a nie powinno, bo w końcu sam go naprawiałem a z moją wiedzą to kto wie. Tranzystory sa dobre ale czego to może być wina? Kondensatorów?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    a sam alternator jest sprawny? szczotki, mostek? inne elementy na płytce są dobre? Może podstaw regulator np. od malucha chyba że dla własnej satysfakcji chcesz ten naprawić
  • Poziom 25  
    Hmmmm,a nie lepiej byloby kupic poprostu nowy,elektroniczny regulator?
  • Poziom 10  
    No właśnie, nowe regulatory do Zetora nie wytrzymują długo, ostatni wytrzymał 2 tygodnie, a ten który próbowałem naprawić jest oryginalny i zanim się zepsuł służył długo. A nowe kosztują około 50zł i tak co 2 tygodnie to raczej nie interes :?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    to raczej sam z siebie to on się nie zepsuł, co to by było gdyby nówki padały po dwóch tygodniach
  • Poziom 30  
    Witam !!

    Mam C330 z wstawionym alternatorem, i podobny objaw. Po dłuższej pracy np. orce, gdy silnik pracuje na wolnych obrotach, kontrolka zaczyna migać (krótkie błyski co ok. 1 sekundę). Udało mi się stwierdzić że przyczyną jest brak obciążenia, włączenie świateł powoduje natychmiastowy powrót normalnej pracy. Dzieje się tak dlatego że regulatory zawsze mają niewielką histerezę, wyłącza prąd wzbudzenia np.przy U>14,4 a włącza przy U<14,2. W samochodzie nie ma to znaczenia, tam zawsze coś pobiera prąd, ale w traktorze czasem długo się pracuje, akumulator naładowany na 14,4V, zanim przez kontrolkę ładowania spadnie do 14,2 ... Wmoim ciągniku w każdym razie nie był to objaw awarii. Nadmienię tylko że mam regulator elektroniczny od poloneza, cena detaliczna 17 PLN, nigdzie nie jest napisane że nie można go użyć do innego 9-diodowego alternatora, u mnie mam alternator od VW, stary regulator przerobiony - służy tylko jako szczotki.

    Moja sugestia - sprawdź napięcie akumulatora, jeśli jest prawidłowe to nie ma się czym przejmować.

    Pozdr. Daniel
  • Poziom 26  
    a jaka jest pewnośc że akumulator jest sprawny; może ma zwarcie miedzy celami i powoduje uszkodzenie regulatora, a alternator cicho pracuje, kiedy zmieniane były łozyska
  • Poziom 10  
    Z alternatorem nigdy nie było nic robione od nowości, czyli od '88, akumulator szczerze mówiąc nie wiem, ale się dowiem. Ostatnio właśnie spalił się 4 regulator więc postanowiłem naprawić stary(oryginalny) no i zaczęła migać kontrolka, ale nigdy wcześniej tak się nie działo. Dowiem się więcej o pozostałych elementach...
  • Poziom 15  
    Witam
    Aby wykluczyć zwarcie w aku (między celami) należy pomierzyć napięcia na zaciskach akumulatora. Powinno ono zawierać się w granicach 2,4-2,7V na jedną celę i tak 3x 2,4-2,7V=7,2-8,1V na cały akumulator 6V a dla 12V powinno zawierać sie w przedziale 14,4-15,6V przy pełnym naładowaniu akumulatora i w pełnej jego sprawności oraz od jego typu Dane odnośnie napięcia na zaciskach akumulatora jak i napięcia ładowania jego powinien podać producent na etykiecie lub w instrukcji obsługi. Odnośnie alternatora i pracy jego w ciągniku to u siebie w C-360 mam wstawiony alternator Polmot A110A ( 14,4V 75A max)-przerobiony na samowzbudny, regulator napięcia elektroniczny z Poloneza.U mnie dzieje się podobnie jak u kolegi Danthe tj.po dłuższej pracy ciągnikiem bez gaszenia jego i ponownego palenia (ok 2-3godz) bez odbiorników (świateł) po zwolnieniu obrotów silnika poniżej ok900-950 obr/min zapala się kontrolka od ładowania (lub czasem miga) i nie ładuje ich gdyż są w pełni naładowane. Sprawdzałem to miernikiem i faktycznie napięcie było coś 14,8V-15,2V a prąd ładowania zawierał się od 0-200mA-wzbudzanie się regulatora. Pozdrawiam :D
  • Poziom 30  
    Myślę że kolega powinien sprawdzić najpierw czy wirnik alternatora nie ma zwarcia, oraz sprawdzić diody wzbudzenia w alternatorze. Jeśli chodzi o wirnik to po prostu na zacisk "DF (67)" podać + przez amperomierz. Prąd zmierzony powinien nie przekraczać jakichś 3A o ile dobrze pamiętam. Dla sprawdzania diod wzbudzenia trzeba już rozebrać alternator i wykręcić płytkę z diodami. Jest to doskonała okazja do oględzin stojana, sprawdzenia wszystkich diod prostowniczych oraz wymiany łożysk w razie potrzeby. Diody należy sprawdzać (każdą z osobna) po ich odłączeniu od uzwojeń stojana.
    Gdy wszystko jest ok. to polecam zakup elektronicznego regulatora od poloneza, są niezawodne i zawierają na płytce pr-kę do regulacji napięcia, a to znaczy że każdą sztukę ktoś musiał ręcznie wyregulować :!: . To pewnie dla tego wszystkie jakie wstawiałem (do MZ-ki, Jawy, kilku traktorów, a po przeróbkach szczotek do opla i vw) dawały ok. 14,3 do 14,4 V i działają niezawodnie do dziś. Przy niskiej cenie tego regulatora nie warto się bawić w orginały.

    Pozdr. Daniel
  • Poziom 10  
    A ja znam już odpowiedź...
    Może amatorsko to zabrzmi, bo na pewno, ale wystarczyło dobrze zmasować obudowę regulatora i wszystko jest OK.
    Kontrolka przestała migać (choć nie wiem, szczerze mówiąc, dlaczego) i naprawiony regulator działa jak trzeba.

    Wszystkim dziękuje za zainteresowanie i pomoc i POZDRAWIAM :)