Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pierwsza udana konstrukcja dyskotekowa

mArKo85 23 Sie 2006 20:52 74076 361
  • #61
    Volt
    Poziom 26  
    darmowy program sterujący tym cackiem jest na http://discolitez.com/
    są tam też shematy działające sam skożystałem z jednego i mam sterownik juz od pół roku i spisuje się świetnie jak znajdę czas to wystawie tutaj na elce
  • Relpol przekaźniki
  • #62
    macio8888
    Poziom 22  
    Tplewa czyli zamiast tego "standardowego" układu lepiej jest zastosować ten co Ty zamieściłeś do pobrania, tak?
  • #63
    tplewa
    Poziom 38  
    dajac ten schemat chodzilo mi o to jak wykonac uklad filtra. Zerknij na link podany tez w tym poscie. Zobaczysz jak wykonac cewki.
    Uklad bez filtru bedzie tez dzialal zreszta to wiesz bo twoj ukladzik dziala :), jednak jak bys wpiol do sieci energetycznej odpowiedni miernik zobaczyl bys jak duze generuje zaklocenia. Moga sie one pakowac w rozne urzadzenia np. wzmacniacz audio podczas imprezy ktora bedziesz chcial oswietlic.
  • #64
    macio8888
    Poziom 22  
    ale załącznik w tym linku jest po niemiecku, a ja nie umie niemieckiego:(
  • #65
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Witam
    ja mam sterownik na triakach i transopitorach moc4010 orginalny z stronki discoliteza i nie mam żadnych problemów
    Pozdrawiam :)
  • Relpol przekaźniki
  • #66
    tplewa
    Poziom 38  
    tjaaa tylko optotriak MOC3041 ma detektor przejscia przez zero. Co powoduje zalaczenie triaka w momencie gdy sinus jest w zerze, zmniejszajac
    do minimum wystapienie zaklocen w sieci energetycznej.
  • #67
    kloose
    Uczeń
    Ja robię na tych częścich narazie 2 kanły...:
    Optotriac-i:
    MOC3041
    TRIAC-i:
    triac 4A 400V
    Rezystory:
    470
    330
    360
    39
    Kondensatory:
    0.01uF 400V

    oczywiście wszystko razy 2 nie licząc portu LPT...
    Już w niedziele będe miał wszstkie części i najprawdopodobniej go złoże... Czyli ze schematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/deluxe8_1326.gif

    pozdro
  • #68
    macio8888
    Poziom 22  
    Kloose, ja tez robie jednak na tych częściach, tylko po optotriaki musze isc bo mi ma przywiezc. Jak zrobie to tesz zamieszcze tutaj jak to działa. Aha, tylko, ze ja nie dostałem 0.001uF tylko 1uF, mam nadzieje, ze bedzie działać, tak jak pisał DJpopak.
    pozdrawiam macio8888
  • #69
    kloose
    Uczeń
    heh Ja jakiś znalazłem ale też zrobie na tym 1uF bo nie zaryzykuje wstawienia takiego:

    Pierwsza udana konstrukcja dyskotekowa

    FKP1 10N/1600 Kondensator polipropylenowy 10nF 1600V RM22,5mm | INFO | RoHS Grupa
    Producent: WIMA Symbol oryginalny: FKP1 0.01/5/1600 ROLL 22,5
    Zamiennik dla: FKP11600V0,01UF

    tutaj można go znaleźc: http://www.tme.pl/katalog/index.phtml
  • #70
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

    Pierwsza udana konstrukcja dyskotekowa
    To jest filtr :) Dodaj jeszcze na samym poczatku, przed rezystorem warystor (250VAC), ktory tłumi szpilki z sieci i bedzie OK !!

    Pozdrawiam
  • #71
    kloose
    Uczeń
    a da rade takie cewki kupic?? I ile około wyjdzie zrobienie tego filtra??Jak bym sam naijał to drut bym(taką ilośc) dostał za darmo...
  • #72
    Popak
    Moderator na urlopie...
    kloose napisał:
    a da rade takie cewki kupic?? I ile około wyjdzie zrobienie tego filtra??


    Nie musisz kupować jest to banalnie troste :)

    Rozbierasz stary nie wielki transformatorek i nawijasz dwa razy drucik 0.7mm 140 zwojów. To wszystko :)
  • #73
    kloose
    Uczeń
    nawine np na co nawinąc na rulonik kartki??

    Dodano po 2 [minuty]:

    mam nadzieje ze nic sie nie stanie jak puźniej wszystko owine izolacją...znaczy cewkę... A drut będe miał nówkę sztuke prosto z hurtowni ZA DARMO...
    A jaki koszt diltra odejmując te cewki???(około)
    czyli dac go odrazu przy wyjsciu z portu LPT??
    a i trzeba go na każdy kanał oddzielny??(narazie robie 2 kanały..)
  • #74
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    kloose napisał:
    nawine np na co nawinąc na rulonik kartki??

    Dodano po 2 [minuty]:

    mam nadzieje ze nic sie nie stanie jak puźniej wszystko owine izolacją...znaczy cewkę... A drut będe miał nówkę sztuke prosto z hurtowni ZA DARMO...
    A jaki koszt diltra odejmując te cewki???(około)
    czyli dac go odrazu przy wyjsciu z portu LPT??
    a i trzeba go na każdy kanał oddzielny??(narazie robie 2 kanały..)

    Witam
    :) kolego nie tędy droga :D
    to jest filtr sieciowy na 230v a nie do lpt...
    pozdrawiam
  • #75
    Popak
    Moderator na urlopie...
    kloose napisał:
    nawine np na co nawinąc na rulonik kartki??

    Dodano po 2 [minuty]:

    mam nadzieje ze nic sie nie stanie jak puźniej wszystko owine izolacją...znaczy cewkę... A drut będe miał nówkę sztuke prosto z hurtowni ZA DARMO...
    A jaki koszt diltra odejmując te cewki???(około)
    czyli dac go odrazu przy wyjsciu z portu LPT??
    a i trzeba go na każdy kanał oddzielny??(narazie robie 2 kanały..)


    Ten filtr jest na 230V!!! nie dajesz do LPT!!! I nie nawijasz go na jakiś rulonik tylko jak pisałem na jakis rdzeń od transformatora!!! Czytaj dokładnie!!!

    Widze że nie rozumiesz tego więć nie zabieraj sie za to bo jeszcze uwalisz komputer a potem pretensje że nie działa i komp sie spalił :/
  • #76
    kloose
    Uczeń
    heh zmęczony już jestem po całym dniu jeżdzenia... a do kompa(nowego nie zarysykował bym podłączenia tego bo strasznie drogi był i sporo przepłaciłem)... a co do schematu jutro się z cewkami pobawie bo dziś już nie mam czasu i energi i zmęczony jestem i nie mam siły i jeszcze chcem sobie pograc w NSFMW...
  • #77
    macio8888
    Poziom 22  
    Dj Popak, dzięki za schemat. Tylko trudno będzie znaleźć rdzeń ;/ :( no ale narazie zrobie ten schemat a potem będę ulepszał ;)
    aha, i ten filtr to wystarczy, ze raz zrobie, nie? niepotrzeba, zebym dawał na każdy kanał osobno?
    pozdrawiam
  • #78
    tplewa
    Poziom 38  
    DJpopak;) - wiesz ze ten filtr co schemat podales nie poradzi sobie z zakluceniami ? Polecam popros znajomego elektryka (ale majacego sprzet do pomiarow zaklucen w sieci energetycznej) i sprawdz skutecznosc.

    Pozatym wiesz co sie robi w punkcie polaczenia kondensatorow 2.2nF ?
    Proponuje zgadnij ?

    Ten filt sprawdzi sie przy przetwornicy - owszem ale nie w takim ukladzie.

    Pozatym tam gdzie dales wlasnie 2.2nF do masy powinny one isc do przewodu PE, niestety w naszym kraju instalacje elektryczne sa najczesciej 2 przewodowe, a przewod ochronny najczesciej laczy sie z zerem (jakies glupie przyzwyczajenie - w dodatku niebezpieczne).
  • #79
    kloose
    Uczeń
    tplewa to jakie rozwiązanie najtańsze proponujesz...
    Jaki filtr...(jak najtańszy...) i co jeszcze można tam wstawic tak aby było na bajeże... myślałem nad tym aby mogło to chodzic bez kompa... bo nie zawsze na imperezie jest komp... co do procka... chciałbym aby to było zasilane z 230V ale nie wiem czy dało by się coś takiego zrobic(jak najtańszym kosztem...) myślałem o jakimś procku...

    Dodano po 4 [minuty]:

    Ja w tym Dimerze żadnego trafa się nie dojżałem a wygląda na dośc prostą konstrukcje(ale w rzeczywistości tak nie jest)....

    link do tego dimera co go podawałeś strone temu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=568907

    Dodano po 1 [minuty]:

    tyle że dośc kosztowną..
  • #80
    Popak
    Moderator na urlopie...
    tplewa napisał:
    DJpopak;) - wiesz ze ten filtr co schemat podales nie poradzi sobie z zakluceniami ? Polecam popros znajomego elektryka (ale majacego sprzet do pomiarow zaklucen w sieci energetycznej) i sprawdz skutecznosc.

    Pozatym wiesz co sie robi w punkcie polaczenia kondensatorow 2.2nF ?
    Proponuje zgadnij ?

    Ten filt sprawdzi sie przy przetwornicy - owszem ale nie w takim ukladzie.

    Pozatym tam gdzie dales wlasnie 2.2nF do masy powinny one isc do przewodu PE, niestety w naszym kraju instalacje elektryczne sa najczesciej 2 przewodowe, a przewod ochronny najczesciej laczy sie z zerem (jakies glupie przyzwyczajenie - w dodatku niebezpieczne).


    Kolega coraz bardziej rozśmiesza :)
    Czy kolega naprawdę myśli że ja jestem ciemny? i nic nie wiem tylko wale w ciemno?
    Doskonale wiem że ten punkt po między kondensatorami to jak napisałeś „masa” (uziemienie)
    Aha powiem ci kolego mam dwóch wujków elektryków i jednego energetyka i wiem co z czym się je. Nie raz mówili co z czym się je.
    Takie filtry też działają przy kablach dwu żyłowych ale z nie co mniejszą skutecznością.
    I tu cię zaskoczę! Napisałeś że filtr nie sprawdzi się w tym układzie a ja mówię że tak bo ja go robiłem i się przekonałem że działa. I nie raz miałem na imprezie i wszystko było ok.

    Ps. proszę skącz te teksty bo szkoda pisać. „ Filtr nie działa” „Układ za durzy” itd. :)
    Z mojej strony to wszystko i nie będę komentował takich postów!
  • #81
    kloose
    Uczeń
    Jak Robiłeś już go to napisz ile wyniosła cie jego budowa i ile obsługiwał kanałów...
  • #82
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam
    Jak pisałem robiłem go dokładnie to ja nie wiem ile może kosztować bo elementy miałem od starego TV.
    Spokojne zmieścisz się w 10zł
    Nie wiem gdzie i w jakim sklepie kupisz elementy i w jakich są cenach. Cewki nie kupisz musisz sam zrobić. Wystarczy stary mały transformatorek i odpowiednio nawinąć go.
    Ja go robiłem na osiem kanałów. Na jeden kanał była żarówka 60W.
    Teraz jestem w trakcie budowy następnego sterownika.

    Pierwsza udana konstrukcja dyskotekowa

    Pozdrawiam
  • #83
    kloose
    Uczeń
    jeżeli tak ja mam podobne 2 małe transformatorki nie wiem od czego ale mam rozwinę z nich drut... i nawinę po swojemu 2x140 odpowiednim drutem narazie robie tylko 2 kanały... ale puźniej mam zamiar to bardziej rozbudowac... ale w moim mieście patrzyłem w 2 sklepach elektrycznych i nie mają kolorowych żarówek... musze przejechac się do wołomina... a jak tam nie będzie to do warszawy(mam 10min drogi)

    pozdrawiam

    P.S dzięki że pofatygowałeś się o zdjęcie..
  • #84
    Popak
    Moderator na urlopie...
    kloose Nie ma sprawy :) Zrobiłem aby każdy wiedział o co chodzi.

    Ps. Taki sterownik to super rzecz naprawdę i zapewniam cię że jak zrobisz dwa to zapragniesz więcej :) bo efekty są fajne.

    Pozdrawiam
  • #85
    kloose
    Uczeń
    heh mam 4 lampy od malucha ide dziś na złom i kupie sobie następne 6 bo mam pomysł jak wykożystac je jako kolorofon... mam kabel 8żyłowy to zrobie na zasadzie reflektora i każdy kanał będzie sterowny oddzielnie na prąd zmienny 12 może 24V sterowane przez przerywacz od malucha eleganta(taki z kabelkiem a nie w tej puszcze) tam hyba jest im większa moc tym szybciej mryga więc zrobi się na zasadzie stroboskopu(potencjometrem sterowanie szybkości) nie wiem jeszcze czym wysmarowac klosze aby światło przechodziło?? myślałem nad farbą plakatową ale nie wiem czy nie będzie za słaba?? a co do reflektorów to nie moge znaleźc takich żarówek.. bo obudowy są już prawie zrobione(wystarczy pomalowac i wstawic dupe...ogon reflektora zrobie od tylniej obudowy od rozrusznika patrzyłem to pasuje idealnie...)

    Dodano po 1 [minuty]:

    otworze nowy temat w optoelektronice bo nie będe zaśmiecal już dłużej tego...
  • #86
    Volt
    Poziom 26  
    Mam taki sterowniczek 8 kanałowy z lpt można nawet 9 kanałów , 1 pin jako 1 kanał w DiscoLitez 2 pro 9 pin jako 9 kanał, mój wyniósł 120 zł i na każdym kanale mam filtr z kondziakiem 0,01 uF (10nF) i rezystorkiem

    Jak byś miał jakieś pytania odnośnie filtru czy całego sterownika to pisz na gg albo PW
  • #87
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Mnie 12 kanałów wyniosło chyba mniej jak 60zł :)
    pozdro!
    >> Volt pokaz fotke :) sterownika
  • #89
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    :)
    zaczołem składac 32 ;) płytki gotowe :)
    tylko własnie tych układów brakuje :(
    narazie nie pytałem o nie
    wiekszosc czesci kupowałem na allegro
    60 zł to koszt układu wykonawczego na 12 kanałów (triak moc3041 i 4 rezystory i 1 kond.)
    pozdro zamieszcze foto PCB niebawem :)
    Oto i link :D
    http://uszol90.fotosik.pl/albumy/21782.html#e