Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nissan Sunny N13 - słabe ładowanie

b3ck 20 Sie 2006 18:54 1604 9
  • #1 20 Sie 2006 18:54
    b3ck
    Poziom 18  

    Jadąc 30 min temu trasa KATOWICE - CZESTOCHOWA nadle zgaslo mi radio ( pomyslalem popsulo sie! Fajnie i tak chce kupic nowe ) Chwile pozniej zmieniajac pas zauwazylem ze lampa migacza jakos tak slabiej mi swieci. Nie zwazajac na nic przjechalem jeszcze z 20 km i sie zatrzymalem bo jakos mi to spokoju nie dawalo ( cale szczescie ze z gorki bylo bo mi nie chcoial pozniej zapalic:D ) Przez przypadek mialem miernik i zmierzylem ladowanie i no i wyszlo ok 8,5V troche za malo gdy wlaczylem swiatla spadalo, a gdy dodalem gazu to wzrastalo o ok. 1V. I tera moje potynie zwiazen z tym co to ?? n czy to szczotki w alternatorze czy moze jakaś dioda, bezpiecznik czy moze prostownik? JEscze nic nie ogladael bo silnik strasznie goracy. Aha. pasek jest ok.

    aha jescze jedno dzien wczesniej zaczelo cos mi piszczec wlasnie w okolicach alternatora, przy dodawaniu pisk sie nasilal ( nie byl to pisk tak charakterysztycznie wydawany przez pasek)

    Moj samochod to Nissan Sunny N13 1.6 12V
    dzieki, b3ck

    0 9
  • #2 20 Sie 2006 19:02
    viper555
    spec od auto-elektro

    Może pasek jest spalony. Naciąganie nic nie da.Pozdr.

    0
  • #3 20 Sie 2006 19:12
    b3ck
    Poziom 18  

    viper555, co rozumiesz przez "spalony pasek" ??

    0
  • #4 20 Sie 2006 19:25
    viper555
    spec od auto-elektro

    Jeżeli pasek był słabo naciągnięty i popiskiwał następuje spalenie boków ,łatwo zauważyć bo są świecące i gładkie ponieważ alternator podczs ładowania stawia duży opór. Pozdr.

    0
  • #5 20 Sie 2006 19:57
    romanzuker
    Poziom 13  

    może łożysko się wysypuje i dlatego piszczy. Ale będziesz musiał sprawdzić cały alternator, gdyż mogą to być diody, regulator napięcia lub nawet uszkodzone uzwojenia stojana(oczywiście izolacja na nich). Bez sprawdzenia trudno powiedzieć i tak musisz rozebrać. Pozdrawiam.

    0
  • #6 20 Sie 2006 20:05
    jacekltd
    Poziom 13  

    Wymień pasek i sprawdź może najpierw, zanim cokolwiek zaczniesz rozbierać, czy po przekręceniu stacyjki świeci kontrolka ładowania, jeżeli świeci i gaśnie po uruchomieniu - sprawdź napięcie ładowania.
    Wydaje się iż przyczyna braku ładowania leży w samym pasku.

    0
  • #7 20 Sie 2006 20:13
    b3ck
    Poziom 18  

    kontrolka swieci przy przekreconej stacyjce, a przy wlaczonym silniku lekko przygasa, mocniej przy gazowaniu.

    0
  • #8 20 Sie 2006 21:53
    -waldi-
    Poziom 11  

    przeglądnij diody (6 + 3 ) - u mnie odtatnio jedna dostała zwarcia... jezeli są dobre to poszedł regulator napiecia

    0
  • #9 20 Sie 2006 22:04
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 18 Lis 2007 15:26
    kruk2
    Poziom 9  

    Miałem kolego podobnie i padła mi jedna dioda w alternatorze niestety zawiozłem do mechanika specjalisty który wymienił mi wszystkie diody, które kosztowały mnie 120 z robotą

    0