Witam.
Jak w PSpice zbudować modele zmiennej rezystancji i zmiennej indukcyjności, tak aby wartości zmieniały się w określonym zakresie (np dla indukcyjności 1p do 40m H) z częstotliwością 76 Hz?
Znajomość modelowania zmiennych wartości rezystancji i reaktancji potrzebna jest mi do przeprowadzenia analizy Fouriera - konkretnie chodzi o harmoniczne, które się tam pojawią. Zmiana tych wartości musi odbywać się w takt częstotliwości 76 Hz.
Znajomość modelowania zmiennych wartości rezystancji i reaktancji potrzebna jest mi do przeprowadzenia analizy Fouriera - konkretnie chodzi o harmoniczne, które się tam pojawią.
Nadal nie rozumiem. Przecież każdy element obwodu elektrycznego w programie PSpice, jeśli będzie niestacjonarny i nielinowy, można opisać według ogólnie znanych reguł jako funkcje parametru i czasu.
Ludek29 wrote:
Zmiana tych wartości musi odbywać się w takt częstotliwości 76 Hz.
Proszę o dokładne objaśnienie, ponieważ odnoszę takie wrażenie, iż znamy "różne" Teorie Obwodów Elektrycznych.
Muszę zaprojektować układ - ze zmienną w czasie rezystancją i indukcyjnością - przy czym zmiany wartości R i L nie mogą odbywać się w dowolnych chwilach czasowych (tzn. sterowanych jakimś algorytmem programu zapewne) tylko z częstotliwością 76 Hz, czyli co ≈0.01316 s.
Pewnie każdy element można w programie PSpice opisać zależnościami parametru i czasu, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić... A dla mnie to już większy problem. :?
Muszę zaprojektować układ - ze zmienną w czasie rezystancją i indukcyjnością - przy czym zmiany wartości R i L nie mogą odbywać się w dowolnych chwilach czasowych (tzn. sterowanych jakimś algorytmem programu zapewne) tylko z częstotliwością 76 Hz, czyli co ≈0.01316 s.
to co wyżej napisałeś oznacza, iż zmiany te mają mieć charakter okresowy z częstotliwością f=1/T powtarzania 76Hz.
Natomiast nadal nie ma opisu tych zmian wewnątrz okresu, czyli
R(t)=R(t+T), lub L(t)=L(t+T), gdzie T=1/76Hz i ogólnie;
F(t)=F(t1+n•T), gdzie 0≤t1<T i n≡C (dziedziny liczb całkowitych, czyli 0, 1, 2 ... itd.).
Ludek29 wrote:
Pewnie każdy element można w programie PSpice opisać zależnościami parametru i czasu, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić... A dla mnie to już większy problem. :?
Na mnie, by to zrobił za Ciebie możesz nie liczyć. Dostałeś "wędkę", natomiast "połów" i pozostałe z tym związane czynności, aż do "ryby usmarzonej na patelnii" musisz, korzystając z Pomocy do PSpice dojść sam.
Inaczej to nie nauczysz się nigdy samokształcenia ...