Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

astra '96 1,4 , problemy z uruchamianiem

bloodybit 21 Aug 2006 22:18 1595 7
    bloodybit
    Level 11  
    problem jak w tytule, tylko na tyle zagadkowy ze zdarza sie to sporadycznie... raz na tydzien, dwa razy na tydzien... silnik jest c14se.
    dokladnie to sie dzieje w ten sposob, ze podchodze rano lub po 20 min postoju do auta probuje odpalic, a tu nic, a rozrusznik obraca silnikiem normalnie. zastawie go na 15 min. i odpala na strzala.
    ktos moze mial taki przypadek??
    byl podejzany kluczyk ze imo go nie rozpoznaje i nadal to samo, kostka stacyjki tez juz jest nowa...
    ??
    :?:
    Anonymous
    Anonymous  
    viper555
    Level 39  
    Sprawdż kostkę na aparacie zapłonowym. Jeżeli styki są zaśniedziałe często się zdarza że raz na jakiś czas nie chce zapalić.Pozdr. Pomyłka to 1.4 SE
    bogdan gruchala
    Level 14  
    Impulsator to jest czujnik położenia wału inaczej zapłonu – po prostu zaczął szwankować „zawiesza się” jeśli autko zimne lub rozgrzane nie chce odpalić wystarczy poruszać kostką lub lekko postukać nawet pomaga odpięcie klemy – tak czy inaczej wymienić koszt do 150 zetów samemu w warsztacie 200 zł – komputer wykryje usterkę wtedy jak coś nie działa.

Na początek jeśli nie chce odpalić – poruszaj kostka czujnika lub postukaj po nim i uruchom silnik jeśli odpali możesz go wykręcić i przemyć końcówkę benzynom ekstrakcyjną powinno po mórz na dłuższy czas.

Ten czujnik znajduje się(stojąc przed silnikiem)przy łączeniu silnika ze skrzynią biegów taki „motylek "pod puszką podłączoną do filtra powietrza i poniżej czujnika temperatury. Sam na pewno dasz rade
    Na allegro części używane czujnik obrotów – zobacz jak wygląda bo są dwa rodzaje wkręcany I na płaskowniku na dwie śruby mocowany.
    Anonymous
    Anonymous  
    bogdan gruchala
    Level 14  
    rozgrzany silnik – wystarczyło poruszać kostką i kabelkami czujnika i odpala za pierwszym razem i wsumie jak nie palił to za każdym razem nie świadomie ruszałem kostką ostatnio jak go chciałem odkręcić to potrafił działać 21 dni – i właśnie to nie wina paliwa, świec czy nawet przewodów to po prostu zawieszający się czujnik obrotów i kwestia czasu jak po prostu padnie. W przeciągu 4 miesięcy raz na tydzień nie oddalał za pierwszym razem w tym cztery próby nie udanego uruchomienia i grzebanie koło czujnika powodowało że wada ginęła na kilka ładnych dni. Jeszcze go nie wymieniłem ale po najbliższej wypłacie KO.
    bloodybit
    Level 11  
    tak, zgadza sie "elektrit" czujnik jest na kole pasowym, ale przyjalem teze "bogdana gruchaly" i widze ze terez jak nie chce odpalic to tak jakby chcial zlapac i po dluzszym kreceniu odpali... tylko mam dylemat, bo zajzalem jeszcze w kilka miejsc (tzn kostki, polaczenia kabli) i wyczyscilem troche styki gdzie byly podejzane, no i do konca nie wiem co spowodowalo ta lekka poprawe... ale mysle ze z tym czujnikiem to dobry trop... kiedys juz mialem taki przypadek, tylko ze w dieslu... bo to jest moja dominujaca dziedzina...
    jan58
    Level 11  
    W moim renault czasami nie chciał zapalic na zimnym silniku.
    Posłuchałem Bogdana Gruchala, wymieniłem czujnik położenia wału i zapala za pierwszym razem.