Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakócenia w instalacji seicento 900

kojot3.0 23 Aug 2006 10:28 4552 9
    kojot3.0
    Level 19  
    Witam. Problem polega na tym iż podłączone jest cd radio oraz cb radio. Po naciśnieciu nadawania wszystko słychać w głośnikach. PRzeczyściłem już wszystkie masy jakie zdołłem wyśledzić w komorze silnika i dalej nic. radio i radio cb po włożeniu do innego auta działają prawidłowo i nie kolidują ze sobą. W seicento doprowadziłem już nawet oddzielne zasilanie do radia i do cb i dalej nic. Powiem jeszcze z eprzy włączaniu wycieraczek i kierunków słychać w sysokotonowych lekki stuk. Nie moge znaleść schematu instalacji , moż ejeszcze któraś masa nie łączy. Gość powiedział z e stało mu sie to po wymianie akumulatora. Czy to możliwe??
    Redgy
    Level 33  
    Zasil zwykłe radio Cd z akumulatora w Aucie a Cb z innego akumulatora i będziemy wiedzieli czy sprawa tyczy się zasilania i łączenia się ze sobą mas. Czy to całkiem inna bajka np nakładanie się fal anteny i zakłucanie fali nośnej przez modulacyjną z CB. Ale jak mówisz że wycieraczki zakłucają to raczej masy :)

SchemaciQ potrzebny bo bez niego ani rusz. No i cierpliwości troszeczke a będzie dobrze
    maciej123
    Level 24  
    Tak, to możliwe. Sprawdź czy przy klemach akumulatora nie odpadł niechcąco jakiś przewód, tak sie niestety nieraz zdarza. No i sprawdź SWR.
    kojot3.0
    Level 19  
    Nei sprawdzałęm jeszcze zasilania z innego akumulatora ale swr sprawdzałem i jest ok. Macie moze schemacik??
    adam.p123
    Level 19  
    masz pba radia zasilone z trego samego bezpiecznika. CB zasil bezpośrednio z akumulatora. Pozdrawiam
    kojot3.0
    Level 19  
    Niestety po podłączeniu cb z innego źródła zasilania to samo:( po zamiane cd z cb dalej to samo, wymieniłem cb radio dalej tosamo, wymieniłem radio dalej to samo. Uparte draństwo.Potrzebny schemacik, moz ektoś ma.
    kodziu
    Level 10  
    Zdiecie schematu z ksiazki o Seicento moze sie nacos przyda.
    Opis
    kojot3.0
    Level 19  
    Kurcze sprawdziłem podane masy i jest ok. Odłączyłem instalacje samochodzu od akumulatora pozostawiająć masy i dalej to samo. Szlag mnei trafia.
    Doktorr
    Level 35  
    Prawdopodobnie następuję sprzęg w układach antenowych. Często przyczyną jest nadmiar kabla anteny skręcony w pętlę lub żle dobrana antena CB.
    Lub brak ekranu w obudowie radioodbiornika.
    Redgy
    Level 33  
    Kup Kabel ekranowany i spróbuj na nim antene założyć. Taki kabel ma dodatkowy oplot - ekran - który tłumi zakłucenia np impedancyjne