Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie mogę skopiować jakiejkolwiek płyty

Sebol81 24 Sie 2006 14:31 1932 14
  • #1 24 Sie 2006 14:31
    Sebol81
    Poziom 17  

    Witam.
    Ostatnio trafł mi się dziwny przypadek...
    Mam komputer Celeron 1.7, płyta Gigabyte GA-8ST, HDD 80GB Barracuda i nagrywarka LG 4167B.
    System to XP bez SP.
    Problem polega na tym że na tym systemie jakikolwiek program nie chce mi kopiować płyt. Dysk i nagrywarka są na osobnych kablach (80 żł) i obydwa na master. DMA włączone. ASPI zainstalowane. Nero przy próbie nagrania płyty już na samym początku wywala błąd "Zapis z prędkością XX nie powiódł się". Gdy kopiuje z płyty na płyte za pośrednictwem HDD, to Nero wszystko zrzuci na HDD a potem jak ma nagrać na płytę to przez jakieś 2 minuty coś tam robi (dioda na nagrywarce mruga normalnie) a potem wywala błąd...
    A na innym kompie (W2k) ta nagrywarka kopiuje poprawnie...

    Próbowałem już chyba wszystkiego i nie wiem co jest grane...

    0 14
  • #2 24 Sie 2006 14:57
    Figi
    Poziom 37  

    Dlaczego Windows bez SP? Pirat?
    Zmień taśmę IDE przy nagrywarce.

    0
  • #3 24 Sie 2006 15:16
    Sebol81
    Poziom 17  

    Próbowałem innych taśm - także 40 żyłowych i nic...

    0
  • #4 25 Sie 2006 16:29
    Jack14
    Poziom 38  

    Odintaluj ASPI programem jeśli mnie pamięć nie myli to znajdziesz go w fixaspi (killaspi) odinstaluj Nero i zainstaluj ponownie.
    Sprawdz.
    Zamień taśmy miejscami.

    ps

    Nero instaluje własne sterowniki ASPI może coś się "pogryzło".

    0
  • #5 25 Sie 2006 17:05
    grito
    Poziom 19  

    A robiłeś może ostatnio jakieś zmiany sprzętowe ? może po prostu po wymianie np karty graficznej zasilacz nie wyrabia ?

    0
  • #6 25 Sie 2006 17:17
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, miałem kiedyś podobny problem i pozostał on nierozwiązany. Na linuksie nie mam żadnych problemów z nagrywarką, kiedy miałem windowsa zaczęło się po pewnym czasie dziać to samo co u kolegi. Problem jest na 99% związany z oprogramowaniem. Pamiętam, że inne programy (np. BlindWrite) miały mniej problemów z nagrywaniem i jeśli czyszczenie rejestru, usuwanie wirusów, ponowna instalacja sprzętu i nero (co doradzam) nie przyniosłaby rezultatu to zostaje reinstalacja systemu.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #7 25 Sie 2006 21:05
    Sebol81
    Poziom 17  

    Troche historii...
    Dostałem w ręce kompa o konfiguracji co powyżej. Od razu sformatowałem wszystkie dyski. Zainstalowałem system na nowo. Ustawiłem DMA włączone. Zainstalowałem Nero i potem próba kopiowania... Błąd. Zamieniłem taśmy... Błąd. Doinstalowałem ASPI... Błąd. "Żąglowałem" napędami i nic. To samo... Wymiana taśm... Błąd.
    Z tego co wiem ta nagrywarka nigdy nie chciała na tym kompie kopiować płyt... i nie kopiowała :( Inne programy - to samo... Błąd. W Nero dojrzałem, że przed próbą kopiowania dysków występuję "reset nagrywarki"... Co kolwiek to znaczy... A z ciekawości wsadziłem nagrywarke do inneo kompa i kopiowała od razu... Bez doinstalowywania czegokolwiek... A w tym kompie za chiny...

    0
  • #8 25 Sie 2006 21:20
    Jack14
    Poziom 38  

    Walczę z podobnym problemem tylko mój problem polega na tym że napęd wirtualny nie przymuje żadnego obrazu płyty.

    ps

    podejrzewam że jest to nie odosobniony przypadek
    Jeszcze parę dni i wszystko się wyjaśni.

    0
  • #9 25 Sie 2006 23:13
    313846
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 26 Sie 2006 01:54
    Sebol81
    Poziom 17  

    Hmm, musze sprawdzić bo do konca nie wiem...
    Na pewno nie sa puste bo przy ponownym nagrywaniu mowi ze ta plyta jest nagrana.

    0
  • #11 26 Sie 2006 10:53
    arturbor.
    Poziom 22  

    Wiesz co spróbuj podłączyc inna nagrywarke do tego komputera i czy dalej to samo sie bedzie działo tak tylko na próbe wiem ze pisałeś ze to jest na 100% problem z oprogramowaniem ale sprawdz tak a jak nie to pomoze to spróbuj zresetowac biosa.

    0
  • #12 26 Sie 2006 10:58
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, jeśli masz drugi napęd, to ściągnij i uruchom komputer z płyty Slax Standard Edition: http://www.slax.org/download.php (Po uruchomieniu, login: root, hasło: toor i potem startx). Następnie sprawdź czy możesz nagrać płytę (program do nagrywania to K3B). Jeśli wszystko się powiedzie, to znaczy że problem jest w windows.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #13 26 Sie 2006 11:01
    evil01
    Poziom 13  

    A ktora wersje BIOSU ma nagrywarka?

    Probowales Upgrade'u ?

    Biosy do niej masz na dole tej strony :
    http://www.cdrinfo.pl/hardware/5295231203-LG-GSA-4167B

    Sprobuj wgrac ostatnia wersje - moze to cos pomoze przeczytaj jednak wczesniej instrukcje rowniez na tej stronie ze wzgledow bezpieczenstwa)

    Probowales podlaczyc nagrywarke kablem 40 zylowym zamiast 80 zylwego? Czy probowales wylaczyc na niej TRYB DMA (pisales ze jest wlaczony)?

    0
  • #14 26 Sie 2006 11:30
    jasek2
    Poziom 22  

    Jak poprzednik, miałem kiedyś taką kłopotliwą nagrywarkę, i po upgrad biodu zaskoczyła. Spróbuj potem na jakiejś lepszej płytce.

    0
  • #15 26 Sie 2006 11:33
    evil01
    Poziom 13  

    Dokladnie :)
    U mnie sie tak kiedys dzialo tez z jednym LG stad moja rada z BIOSEM.

    Czesc nagrywarek tez nie zawsze chce tez dzialac w trybie DMA - z danych jednak z cdrinfo.pl widac ze powinna dzialac - jednak kto wie, roznie to bywa :)

    0