Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alan 27 Gold - słychać tylko buczenie i szum

conkore 24 Aug 2006 16:12 1820 9
    conkore
    Level 14  
    Witam Wszystkich.
    mam problem z Alanem 27 Gold. Mianowicie: w radiu słychać tylko szumy mimo podłączenia anteny, a przy pogłośnieniu słychać buczenie i szum. Radio jest chyba przestrojone bo w szereg z kwarcem 10,240MHz wpięta jest cewka (nie stety nie wiem o jakiej indukcyjności). Radio posiada całą "40". Po przełączeniu na AM nic nie słychać tylko lekki szum na pełnym regulatorze siły głosu. Prosiłbym o pomoc co należało by zrobić aby móc coś na nim usłyszeć.
    Pozdrawiam.
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Życzę miłego dnia.
    Rafał
    tatronic
    Level 24  
    Generator sygnalowy,woltomierz w.cz i szukamy sygnalu blok po bloku.Pozdrawiam Arek
    conkore
    Level 14  
    Witam. A może jakiś dokładniejsze porady. Ludzie POMOCY!!!!
    Jaco2002
    Level 20  
    Napisz, czy działają wyświetlacze ( od kanałów i siły odbieranego sygnału). Co się dzieje przy nadawaniu ? Czy tak samo radio zachowuje sie na AM i FM ? Po prostu wiecej szczegółów.
    conkore
    Level 14  
    Witam. A może jakiś dokładniejsze porady. Ludzie POMOCY!!!!

Dodano po 4 [minuty]:

Wyświetlacz kanałów działa ale odbieranego sygnału nic nie pokazuje. Na FM przy odbiorze radio buczy i szumi, a przy AM tylko cicho szumi przy pełnym regulatorze siły głosu. Podczas nadawania jest zupełna cisza a z wyświetlaczamia tak jak wyżej napisałem. POMOCY
    tatronic
    Level 24  
    Takie usterki wskazuja na problemy z antena.Powiedz mi jak wyglada kwestioa w momencie tx,jaka jest moc wychodzaca z radia,jaki masz SWR.Bo albo masz problem na wzmacniaczu w.cz odbiornika albo problem z antena(lub jej polaczeniem).Pozdrawiam ARek
    Jaco2002
    Level 20  
    Jak otworzysz obudowę, to po lewej stronie w obudowie z blachy ( ekranie) zalanej woskiem, czy czyms tam, jest VCO. Pod spodem jest równiez przylutowany ekran. Popraw połączenia elementów w VCO. Często na którymś z elementów jest zimny lut i wtedy wystepują objawy podobne do Twoich. Ja musiałem wytopić to coś białe i wymienić uwalony kondensator, radio ruszyło.
    conkore
    Level 14  
    Witam. Zimnych lutów niema. Co dalej. POMOCY
    conkore
    Level 14  
    LUDZIE POMOCY!!! POMOCY!!! POMOCY!!!
    Krzysztof J.
    Level 15  
    Dostałem jakiś czas temu takie radio do naprawy. W tym egzemplarzu totalnie rozstroiły się obwody tak nadajnika jak i odbiornika a śladów kręcenia cewkami nie było. Zauważyć należy, że radia te są wiekowe i dawno wycofane z produkcji. Jeśli uszkodzony jest jakiś element to i tak należało by radio zestroić.
    Jeśli nie posiadasz stroików to lepiej za to się nie zabieraj. Na popękane rdzenie lekarstwo trudno dostać.