Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Pralką Electrolux EW 1066 F

piotr_reksc1986 24 Sie 2006 18:34 13771 23
  • #1 24 Sie 2006 18:34
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Mam problem z pralka Electrolux EW 1066 F, ponieważ pralka po rozpoczęciu prania po chwili przerywa je blokada drzwi jest dalej włączona a dioda nad przyciskiem startu przestaje święcić a zaczyna migać. Jedyna, co pralka potrafi wykonać to wirowanie. Z góry dziękuje za pomoc.

    0 23
  • Relpol
  • Pomocny post
    #2 24 Sie 2006 21:34
    TFX
    Poziom 20  

    Czołem !Musisz wklepać program testowy i pokaże co może być źle.
    Szczegóły pisz na pocztę.
    pozdrawiam TFX

    1
  • #4 02 Wrz 2006 20:08
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Ostatni błąd, jaki zapamiętała moja pralka to świecące się kontrolki od góry: 3, 4, 7, 8 co on oznacza? Dodam jeszcze tylko, że moduł kontrolny został prze zemnie wyczyszczony z czarnego pyłu, a tak to nie wygląda na uszkodzony, poza jednym przełącznikiem, którego miedziane styki trochę były przypalone, ale po wyczyszczeniu są białe.

    0
  • Pomocny post
    #5 02 Wrz 2006 20:19
    staszekf
    Poziom 32  

    Jeżeli te diody migają to jest to błąd E33- do czyszczenia układ hydrostatu rozbieżność we wskazaniach hydrostatu analogowego i 1 styku zabezpieczającego grzałke dłuższa niz 60sek.

    0
  • #6 02 Wrz 2006 21:05
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Co to oznacza? Co mam zrobić lub wymienić, aby pralka działała? Rozumiem, że elektronika powinna działać dobrze. Z góry dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem.

    0
  • Relpol
  • #7 02 Wrz 2006 21:14
    staszekf
    Poziom 32  

    Poczytaj linki kol. skryn będziesz zorientowany.

    0
  • #8 03 Wrz 2006 20:49
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Wyczyściłem wszystkie rurki odchodzące od hydrostatu, ale pralka dalej wyłącza się po około 30 minutach po wypompowaniu wody. Zastanawiam się czy nie warto zmienić pastę termoprzewodzącą pomiędzy tranzystorem a radiatorem, bo jest wyschnięta i po prostu tranzystor może się przegrzewać i dlatego pralka nie przechodzi do dalszego etapu prania. A tak poza tym to moduł wydaje się nieuszkodzony.

    0
  • Pomocny post
    #9 03 Wrz 2006 20:54
    skryn
    Admin grupy AGD

    A który tranzystor chcesz smarować pastą termoprzewodzącą?

    1
  • #10 03 Wrz 2006 21:23
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Na module jest jeden, który jest przyczepiony klipsem do aluminiowego radiatora. Pod tranzystorem jest biały proszek, który kiedyś był pastą... (Mogłoby to tłumaczyć to, że pralka przed całkowitym zepsuciem robiła od czasu do czasu całe pranie, ale gdy pasta całkowicie wyschła to przestała działać)




    ......................................................................................................................................................................




    Po nałożeniu nowej pasty termoprzewodzącej pralka zaczęła działać jak nowa:) potwierdzę ta wiadomość po 10 wykonaniach całego programu. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc:)


    Pozdrawiam Piotr

    0
  • #11 05 Wrz 2006 12:52
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Pralka działa w niskiej temperaturze, podczas prania w 95-u stopniach pralka wyłącza się po około 30 minutach a radiator jest dość gorący i mam pytanie czy wymiana tranzystora pomoże? Czy taki tranzystor może być uszkodzony i działać w niskiej temperaturze prania a w wysokiej już nie? Na tranzystorze jest napisane:

    MRC
    BTB16
    700 BW

    Czy może dać większy radiator?

    A i jeszcze czy na radiatorze może być napięcie?

    0
  • #12 05 Wrz 2006 18:42
    skryn
    Admin grupy AGD

    Zostaw w końcu tego triaka w spokoju! (tego największego "bandytę na trzech nogach" na radiatorze aluminiowym- są jeszcze inne triaki smd, tranzystory również)
    Dla lepszego samopoczucia, możesz go wymienić, w końcu koszt nie taki wielki- raptem pięć zeta w sklepie z częściami elektronicznymi i posmarować superhiper najlepszą pastą termoprzewodzącą.
    Tu nie o to chodzi.
    Triak (o którym piszesz) jest elementem wykonawczym silnika (zamiast programatora i styków, ew. przekaźników- zupełnie inna zasada działania- poczytaj sobie o płynnej regulacji silnika sterowanego triakiem/tyrystorem) i tutaj przy jego uszkodzeniu elektronika wskazywałaby zupełnie inny błąd, niż podałeś wcześniej (E33). Zazwyczaj uszkodzenie triaka objawia się zrywaniem silnika z obrotów.

    Problem masz na 99,9% ze źle wyczyszczonym układem hydrostatów i nie kombinuj więcej. Skąd to wnioskuję? Ano stąd:

    piotr_reksc1986 napisał:
    Wyczyściłem wszystkie rurki odchodzące od hydrostatu, ale pralka dalej wyłącza się po około 30 minutach po wypompowaniu wody

    Czyli hydrostat zostaje w pozycji "pełny".
    Musisz rozebrać wszystko, co biegnie po kolei i wymyć, potem wsadzić na miejsce, a nie tylko same wężyki! (ile to już razy było na Forum).
    Jeżeli ta czynność nie pomoże, to sorry, ale zostaje tylko i wyłącznie kwestia wymiany całego, nowego modułu... :|

    Powodzenia.

    PS. Jeżeli nie odróżniasz triaka od tranzystora, to lepiej nie mieszaj więcej w module, bo możesz tylko więcej napsuć, a co idzie za tym zwiększy się koszt naprawy Twojej pralki... :|

    0
  • #13 05 Wrz 2006 21:06
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    Może nie do końca opisałem to co wyczyściłem, ale wyczyściłem wszystko od hydrostatu do tej grubej rury znalazłem w niej kilka przedmiotów niewielkiej wielkości i po skręceniu pralka raz wykonała program potem pojawiał się ten sam błąd jak przed czyszczeniem ale w filtrze odpływowym znalazłem trochę kamienia zresztą nie udało mi się całego kamienia usunąć ze ścianek rurek które czyściłem.

    Może z całej pralki trzeba usunąć kamień aby potrafiła wykonać więcej niż jedno pranie?

    1
  • #14 21 Paź 2007 23:28
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    witam mija mniej więcej rok od naprawy pralki i znowu się popsuła... jak włączam tryb serwisowy to świecą się kontrolki 3, 4, 6 co to za błąd? dodam tylko, że wymieniłem w pralce łożyska i po złożeniu nie działa...

    z góry dziękuje za pomoc
    pozdrawiam Piotr

    0
  • #15 22 Paź 2007 09:56
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    piotr_reksc1986 napisał:
    świecą się kontrolki 3, 4, 6 co to za błąd?

    Witam, E34.

    0
  • #16 26 Paź 2007 14:03
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    dziękuję z pomoc ale jeszcze tego nie zdążyłem naprawić a pojawia mi się inny błąd mianowicie świecą się diody 2, 4, 8 i cały czas jest włączona blokada drzwiczek... co to za błąd i jak to naprawić?

    Z góry dziękuje za pomoc

    0
  • #17 26 Paź 2007 14:30
    staszekf
    Poziom 32  

    To błąd E51-sprawdź triak silnika a najlepiej wysusz suszarką ten silnik w całości.Pozdrawiam.

    0
  • #18 26 Paź 2007 14:34
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    dzięki za szybką odpowiedź :)

    0
  • #19 04 Lis 2007 23:35
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    staszekf napisał:
    To błąd E51-sprawdź triak silnika a najlepiej wysusz suszarką ten silnik w całości.Pozdrawiam.


    jak mam sprawdzić triak? bo suszenie silnika nic nie pomaga:(
    czy to może być wina wytartych szczotek?

    0
  • #20 05 Lis 2007 08:05
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    piotr_reksc1986 napisał:
    czy to może być wina wytartych szczotek?

    Tak, jesli sa krotkie to jest to wina szczotek. Wymien je.

    0
  • #21 05 Lis 2007 21:51
    axxx
    Specjalista AGD

    Jak nie wiesz jak podejsc do triaka to podmien na nowy koszt niewielki około 5 PLN.Opisz jak wygladaja szczotki ,jaki jest stan komutatora.

    0
  • #22 07 Lis 2007 21:34
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    szczotki już wymieniłem, stare miały niewiele ponad 1cm długości a komutator jest wytarty na około 1 milimetr, ale bardzo dziękuję za pomoc po wymianie szczotek pozbyłem się tego błędu:) został mi jeszcze E34...

    nie mogę rozwiązać problemu z tą pralką w trakcie wchodzenia do programu serwisowego przed przestawieniem pokrętła na pozycje "F" migają lampki od 4 do 8 a powinny chyba wszystkie migać następnie wybieram pozycje "F" migają kontrolki 3,4,6 a wężyki są czyste (postępowałem według innych postów dotyczących tego problemu) i teraz nie wiem co dalej robić ponownie zwracam się o pomoc w tej sprawie

    0
  • Pomocny post
    #23 07 Lis 2007 21:46
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    piotr_reksc1986 napisał:
    został mi jeszcze E34...
    postępowałem według innych postów dotyczących tego problemu


    To powinieneś sprawdzić czy są (na 99% w/g prawa Murphiego) i usunąć zimne luty na module. Lutownica w dłoń ;)

    1
  • #24 11 Lis 2007 18:05
    piotr_reksc1986
    Poziom 9  

    nie jestem pewien czy to moje lutowanie coś dało w każdym bądź razie przeczyściłem całą płytkę i wszystkie styki denaturatem i pralka ruszyła już 2 prania zrobiła i wszystko dobrze wyprała bardzo dziękuję za kolejny raz udzieloną pomoc :)

    0
  Szukaj w 5mln produktów