Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Panasonic TX-25xD4P chassis: Euro4

No name 24 Aug 2006 22:29 6382 59
    No name
    Level 21  
    Witam
    po włączeniu ze stanu czuwania do stanu pracy słychać "świszczenie" podobne jak do świerszcza, bnie załącza się obraz ani dżwięk tylko to świszczenie. Gdzie powinienem szukać problemu?
    zdzich42
    Level 41  
    Nie dokonałeś pomiarów więc jakie pytanie taka odpowiedź. Taki dzwięk wydaje przeciążona przetwornica.
    No name
    Level 21  
    gdzie mam dokonać tych pomiarów? mogłbym prosić o jakiś schemat? bo nie znalazłem nigdzie na stronie
  • Helpful post
    bzikk
    Level 32  
    Jaki to chassis Euro4 czy Euro?
  • Helpful post
    mirko66b
    Level 29  
    Przede wszystkim przemierz HOT-a. Ale tak na marginesie....jak nie wiesz od czego zacząć to daj sobie spokój,bo jeszcze cię ten TV zabije.
    No name
    Level 21  
    chassis: euro4

mirko66b dzieki za optymistyczne podejscie. Uczę się dopiero na własnych próbach i błędach, bo za przeproszeniem szkołe można o du.. rozbić, nic z niej nie wyciągnąłem, więc pozostaje mi własne doświadczenie (małe ale zawsze jakieś), zapał do elktroniki i wasza pomoc na elektrodzie
  • Helpful post
    mirko66b
    Level 29  
    Bez urazy No Name,ale kidyś mój rówieśnik wtedy 20-to letni chciał samodzielnie naprawić Rubina 714 i nie udało mu się-nie ma go już między nami- stąd moja troska. Zadaj np. pytanie: "Od czego rozpoczynać diagnozowanie usterek w odbiornikach TV- uczę się". Myślę,że dostaniesz masę ciekawych i przydatnych porad. Pozdrawiam. mirko66b
    No name
    Level 21  
    A więc zadaje pytanie Od czego rozpoczynać diagnozowanie usterek w odbiornikach TV, zadałem też na początku pytanie gdzie powinienem szukac problemu, również prosiłbym o schemat
    bzikk
    Level 32  
    Mirko66b wyraźnie ci określił gdzie szukać usterki cztery posty wyżej!! A schemat dostaniesz na elektrodzie! Szukać ci się nie chce?? Ja wpisałem w google i pierwsza strona ze schematami!! I od 2004r jesteś zarejestrowany?? Nieładnie nieładnie.
    Na PW wysyłam schemat.
    No name
    Level 21  
    dziekuje bardzo za schemat, jak ja szukałem to znalazlem tylko płatne strony ze schematami :/

Dodano po 30 [minuty]:

mirko66b wrote:
    Przede wszystkim przemierz HOT-a.

można dokładniej określić czy to jakiś skrót czy układ scalony odpowiedzialny za coś?
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    HOT /H out transistor/ - czyli tranzystor mocy odchylania poziomego. W twoim przypadku jest to Q551 - BU2508. Jego zwarcie jest częstym przypadkiem na skutek zimnych lutów na transformatorze sterującym T601.
    Efektem akustycznym jest właśnie świerszczenie, piszczenie, czy jak to zwał, przetwornicy.
    Oczywiście uszkodzenie może być całkiem inne.
    Na początek przy wyłaczonym tv sprawdź omomierzem opór względem masy na kondensatorach C851, 854, 856, 858. Gdyby gdzieś było zwarcie, zlokalizuj w tej gałęzi uszkodzony element i zastanów sie dlaczego się uszkodził.
    No name
    Level 21  
    jak narazie znalazlem padniety Q551, transformator to nie T601 tylko 501 :P ale dla pewnosci poprawilem luty

nie ma zwarc na kondensatorach

jutro kupie czesci i sprawdze czy wszystko jest ok
    No name
    Level 21  
    wymienilem tranzystor i :

- wlaczylem najpierw power, pozniej p+
    - przy pierwszysm wlaczeniu bylo slychac 1 sek takie samo swiszczenie po czym tv wlaczyl sie i dzialal normalnie z tym ze cichutkie "trzaski" bylo slychac co kilka sekund przez ok 0,5 min, pozniej nie bylo slychac trazskow, wylaczylem guzikiem power
    - przy drugim wlaczeniu guzika power tv sam sie juz wlaczyl bez nacisniecia guzika p+ , swiszczenia i trzaski tak samo jak przy pierwszym wlaczeniu, kolejne wlaczenia tak samo.

co powinienem jeszcze sprawdzic?
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    W każdym przypadku awarii TV należy sprawdzić napięcie systemowe, na ogół oznaczane jako +B. W twoim przypadku powinno być 148V i powinno być stabilne.
    Spróbuj dokładniej odsłuchać skąd te dźwięki, może to normalne odgłosy pracy cewek, układu rozmagnesowania.
    No name
    Level 21  
    sprawdze napiecie systemowe,
    ale dla czego tv po wlaczeniu guzika power nie przechodzi w stan czuwania tylko sam sie wlacza?
    mirko66b
    Level 29  
    Wymień elki po pierwotnej stronie przetwornicy.
    No name
    Level 21  
    a wiec tak, sprawdzalem okolice Q551 i kondensatorow tak jak kolega wczesniej zalecil. Rezystorki i diodki odlutowywalem i wykonywalem pomiary, kondensatorki to jedynie naladowalem od7-30v(bo taki mialem zasilacz DC) zalezy na jakie max napiecie byl dany kondensator i sprawdzalem poprzez zwarcie czy trzyma ladunek, miernikiem rowniez sprawdzalem to dlugo utrzymywaly stabilne napiecie, wiec chyba sa dobre.

koniec pomiarow. zabralem sie za podlaczenie plytki do tv, ale przez przyadek na plytce od kineskopu za duzo bylo bolcow do podlaczenia i zwarlem od trafa focus i screen, wlaczylem tv, zapalila sie dioda od czuwania, i gdy nacisnalem p+ to 1sek cykanie, charakterystyczny glos zalaczenia (badz rozlaczenia) przekaznika, dioda od czuwania zgasla, bylo slychac "pierd" w glosniku z 4-5 sekund ciszy, rozlaczenie (badz zalaczenie) przekaznika i dioda od standby zaczela sie znowu swiecic, po wlaczeniu kolejny raz p+ tak samo sie dzialo.

zauwazylem ze kable od trafa (screen i focus) sa zwarte i podalczylem jak nalezy.

po nacisnieciu p+ dzialo sie tak jak w poprzednim przypadku

Q551 nie ulegl uszkodzeniu, martwi mnie za to ze trafo moglo uledz uszkodzeniu, ale nie bylo slychac zadnych odglosow zwarc, przeskokow iskier itp wiec mozliwe ze jest cale...?

sprobuje powymieniac elektrolity, moze to ich wina ze przez te 4-5 sek od nacisniecia p+ cisza (moze sie laduja wtedy?)????

co o tym myslicie?
    bzikk
    Level 32  
    Ale czemu nie zmierzysz napięcia B+??
    No name
    Level 21  
    bo zanim chcialem zmierzyc napiecie to wolalem sie upewnic czy wszystkie elemenyt sa sprawne

a to zwarcie screen i focus od trafa moglo wykonac jakies uszkodzenie?

bo w ten bolec co podlaczylem screen mial isc kabelek od linki wokolo kineskopu (nie rozmagnesnicy tylko takiej na sprzezykach)
    mirex
    Level 43  
    Namieszałeś to teraz uściślij co nieco.
    Nie da się moim zdaniem zewrzeć kabli focus i screen. Focus /grubszy wchodzi bezpośrednio do podstawki kineskopu, screen na płytkę.
    Prawdopodobniejsza jest więc wersja, że scren zwarłeś do masy płytki kineskopu, czyli czarno widzę - jeśli po poprawnym połączeniu nie wystartował, to raczej diody w trafie padły. Przykre.
    bzikk
    Level 32  
    Moim zdaniem kol. mirex ma racje uwaliłeś trafoWN :cry:
    No name
    Level 21  
    a jest jakas mozliwosc sprawdzenia trafa?
    bzikk
    Level 32  
    Czyli zwarłeś focus i skren do masy! Ja piurkuje może cud i nic się nie stało podłącz tak jak miało być i mierz w końcu napięcie B+ na sztucznym obciążeniu.
    No name
    Level 21  
    Jak sztuczne obciążenie mam podłączyć. Słyszałęm, że niby żarówkę 60 W, ale gdzie, jak mam zrobić, proszę o instrukcję jak dla kretyna
    bzikk
    Level 32  
    Tak żarówke 230V 60W. Wylutuj HOTA i wlutuj w jego miejsce między Emiter a Colektor. Uruchamiasz tv i mierzysz napięcie na żarówce.
    No name
    Level 21  
    w tej chwili problem bo nie mam akurat 60.. 40 sie znajdzie ale nie wiem czy moze wtedy byc ;p
    No name
    Level 21  
    przed zapaleniem zarowki slychac cykanie tak jak wczesniej napisalem

146V przy czym zarowka zapala sie na 4 sekundy i gasnie, przy kolejnych zapaleniach napiecie jest takie samo
    mirko66b
    Level 29  
    W takim wypadku zostaw jeden koniec żarówki na emiterze HOT-a,a drugi przylutuj do katody diody +B po wtórnej stronie przetwornicy. Przy czym zrób przerwę za tą diodą(np.przetnij ścieżkę). Jeśli żarówka będzie świecić to kup nowy trafopowielacz.