Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki aktywne - TDA1519

MMłynek 25 Aug 2006 12:59 4769 5
    MMłynek
    Level 16  
    Wiatm! Moja karta dźwiękowa ma takie słabe wyjście audio, że ledwo idzie słuchawki wysterować! Chciałbym zrobić najprostsze głośniki aktywne na układzie TDA1519. Co Państwo o tym myślicie? Czy ktoś z Was zrobił coś podobnego na tej kości?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Pomysł nie jest zły, na której wersji TDA chcesz zrobić ?, bo z tego co widze to jest ich kilka i róznią sie tylko moca wyjściową.

Zainteresuj sie także TDA1554, do samych słuchawek możesz użyc LM386, albo TDA7050. Układów scalonych jest masa, możesz też poptrzeć na TDA2030 itp. nie wiem jakie masz kryteria decydujące o wyborze układu.

Może taniej bedzie poprostu kupić zestaw głośników do komputera? , chyba że Twoim celem jest zrobienie czegoś własnoręcznie - to inna sprawa
    MMłynek
    Level 16  
    Już pisałem TDA1519 daje 2x6W (nie lubię głośnego grania, żeby wysterowało głośniki 5W). A przecież fajnie jest coś zrobić samemu a nie kupować gotowca.
    MMłynek
    Level 16  
    A o to:
    - czy lepiej oddzielić masę sygnału i zasilania czy je połączyć razem (czy nie będzie brumu i innych takich efektów)?
    - straczy temu taki filtr 4700µF, 1000µF, 100nF
    Później dam wam schemat i płytkę do oceny :wink;
    MMłynek
    Level 16  
    Macie tutaj Państwo płytkę i schemat z datasheetu. Zasilacz jest bez diód :D, bo to będzie zasilane z zasilacza skanera Mustek 600CU (12V 9,6VA). Bardzo Was proszę odpowiedzcie czy będzie dobrze i czy nie będzie przydźwięku od masy albo zasilania.
    P.S. Ten duży kondek w zasilaczu to 4700µF
    Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam!
    MMłyenk