Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Półautomat spawalniczy tzw. MIG-MAG

Szokolo 25 Aug 2006 22:29 24614 24
  • Półautomat spawalniczy tzw. MIG-MAG
    Witam! Chciałbym przedstawić gotowy projekt półautomatu spawalniczego typu. MIG-MAG. Budowa poszła dość gładko i szybko... Najgorsze było dobranie odpowiedniego dławika wygładzającego napięcie :-(. Udało się to dopiero dzięki rdzeniowi od silnika z pralki, z szczeliną 3,5mm :-). Budowę można prześledzić tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic374729.html

W tym momencie pragnę podziękować osobom, które naprowadzały mie na właciwy trop w czasie budowy :-). Z mojej strony dodam, że urządzenie zostało wykonane przy pomocy narzędzi: wiertarki, szlifierki, spawarki elektrodowej... Żadna tam tokarka, czy frezarka :-). Fotki pokazują gotowe urządzenie bez dławika (jest na zewnątrz), jak również spawy wykonane przezemnie MIG-MAGIEM. Całkowity koszt budowy wyniósł ok. 300zł (butla, reduktor, elektrozawór, czarna farba itp). Transformator + diody znalazłem u siebie :-). Pozdrawiam!

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Szokolo
    Level 19  
    Has specialization in: elektronika.
    Szokolo wrote 443 posts with rating 31, helped 6 times. Live in city Nowa Ruda. Been with us since 2004 year.
    jasek2
    Level 22  
    I wreszcie nie subwoofer :). Konsktrukcja super, ale przecież każdy wie, że spawarki z rdzeniem z torów kolejki wąskotorowejsą najlepsza, prawda ;-)?
    vankej
    Level 16  
    mam pytanko sam robiles wszystkie elemety cze sa nie ktore oryginalne jezeli sam to gratuluje sam kiedys robilem przy podobnej spawareczce jest troszke zabawy

pozrwawiam
    janek1815
    Level 38  
    no widzimy wreszcie cos innego niz sub moje gratulacje 6/6 to ocena . mialem tez robic miga ale w tym dniu kiedy kupilem do niego trafo udalo mi sie kupic miga bestera za uwaga 50zl i po odnowieniu dziala bez zarzutu. mam tylko pytanie co to za silnik jest w podajniku i jak on jest zrobiony moze jakies foto?
    grabek_radek
    Level 21  
    no prosze nawet nie spawarka a raczej migomat :) gaszenie przez CO2, w urzadzeniu nawet znalazly sie takie czesci jak silnik wycieraczek od malucha ;) oraz jakis elektrozawor od instalacji gazowej
    lechoo
    Level 39  
    Słuchajcie - co to za wynalazek: widziałem ostatnio w sklepie drut do spawania migomatem bez osłony gazowej. Jak to się sprawuje w praktyce?
    janek1815
    Level 38  
    sasiad ma warsztat i twierdzi ze jest dobry zaleta nie potrzeba co2 i mozna tym spawac przy wietyrze a widziales jego cene ?
    4dim
    Level 14  
    Super!! Akurat mam zamiar zrobić sobie spawarkę, więc mam dobry wzór do naśladowania.
    Wyszło Ci to naprawdę dobrze, gratuluję!!
    cometti
    Level 11  
    Witam

Ogólnie sam tylko śledzę tematy na elektrodzie i się nie odzywam ale ten projekt mnie zaciekawił bo przymierzam się do budowy takiej spawareczki. Kolego, może podasz trochę więcej szczegółów konstrukcyjnych Twojej spawarki? Generalnie chodzi mi o elektronikę, może jakiś schemacik? Jak jest po paru minutach spawania, czy całość się nie grzeje zbytnio? Bo w środku widzę lekki chaos w kabelkach...

Generalnie gratuluje i pozdrawiam.
    Szokolo
    Level 19  
    Witam ponownie! Dziękuję za miłe wypowiedzi :-). Podajnik drutu oparty na maluchowskim silniku od wycieraczek..., łożysku od naciągu paska rozrządu (mimośród dociska drut) :-). Jak już wcześniej wspomniałem migomat taki da się wykonać bez specjalistycznych maszyn takich jak tokarka itp. Budować Mig-Maga zacząłem kiedy w moim garażu znalazłem uchwyt spawalniczy BINZELA MB-15AK... Od tego wszystko się zaczeło :-). Spawa się bardzo dobrze, szczególnie kiedy chodzi o długie spawy (nie trzeba zmieniać elektrod). Po czasie transformator troszkę się nagrzewa, ale wentylator skutecznie go chłodzi. Z spawaniem punktowym są malutkie problemy, ponieważ transformator od spawarki elektrodowej ma troszkę inne parametry niż oryginalny transformator od migomatu, jednak jak już spawacz oswoi się z urządzeniem da sobie radę :-). Pozdrawiam!
    rdt
    Level 25  
    Witam kolego Szokolo -
    moje zdanie jest takie - Ty ukończyłeś a za to wielkie brawa
    a teraz tak powiedz dokładnie innym (ja troszke wiem)
    sterowanie - odczepami czy regulacja fazowa na pierwotnym -
    poza tym patent z końcówką euro godny nasladowania (huheuehue sam go bede naśladował) więc jeszcze pare słów i wszystko będzie wyjaśnione- i dodaj pare słów o tym dławiku
    morph13
    Level 25  
    Witam
    Bardzo ciekawa konstrukcja.
    Jak dla mnie trochę "za mocna" dlatego przymierzam się do spawarki której opis był w EP.
    submariner
    Level 32  
    Imponujaca konstrukcja i niezle dziala ,

czy moze ktos probowal zasilic taka spawarke pradem z akumulatorow?
    Czy jest mozliwe spawanie kilkoma akumulatorami samochodowymi polaczonymi w szereg?
    janek1815
    Level 38  
    nie ma takiej mozliwosci ktory acu to wytrzyma?
    Szokolo
    Level 19  
    Witam ponownie! Co do zasilania spawarki z akumulatorów... Wydaje mi się to niebezpieczne (groźba wybuchu) itp. Trudno także będzie regulować prąd :-(. Na fotkach widnieją schematy mojej spawarki, zawór gazu to najzwyklejszy elektrozawór z filtrem od LPG. Regulacja napięcia spawania (stan jałowy od ok 45V do ok 55V) w 4 zakresach, za pomocą odczepów na uzwojeniu pierwotnym. Pozdrawiam!
    cometti
    Level 11  
    Witam

Fajne te schematy :D . Na pewno się przydadzą do skonstruowania własnej spawarki. Lecę kompletować elementy :D

Pozdrawiam
    rdt
    Level 25  
    submariner wrote:

Czy jest mozliwe spawanie kilkoma akumulatorami samochodowymi polaczonymi w szereg?

raczej nie mozna
    ale jako ciekawostke dla niektórych powiem ze niektórzy mechanicy łączą dwa akumulatory ze sobą w szereg i "nadlewają ołów" - niektórzy tak robią w przypadku wypalonych zacisków akumulatora
    tymek21
    Level 13  
    Witam
    mamprośbe do kolegi o zdjecie podłączenia uchwytu Euro do spawarki kolega tam przerobił ciekaw jestem konstrukcji .Gniazdo euro w sklepie kosztuje ok 100zł warto poeksperymentowć .Jestem wtrakcie składania drugiego mig maga ,to dla mojego znajomego, rdzeń 60 mm/2 podobna konstrukcja co u kolegi.
    Pozdrawiam
    adammc

Level 26  
    Niezły migomat, trafo nie wygląda zbyt ogromnie, jakiej jest mocy?
    i z czego pochodzi?
    Doczepię się do jednego szczegółu mianowicie dławik w spawarce służy do gładzenia prądu a nie napięcia , a to zasadnicza róznica , bo to właśnie o stały prąd nam chodzi podczas spawania a nie stałe napięcie. Więc jak podczas doboru dławika obserwowałeś przebieg napięcia wyjściowego uzasadnione są napotkane problemy.
    Szokolo
    Level 19  
    Ciężko mi ocenić jakim prądem mogę spawać (trafo to przewinięty transformator separacyjny, w dodatku przewinięty docelowo do spawarki MMA)... Nie mam także amperomierza o takim zakresie :-(
    jpkaw
    Level 12  
    rdt wrote:
    submariner wrote:

raczej nie mozna
    ale jako ciekawostke dla niektórych powiem ze niektórzy mechanicy łączą dwa akumulatory ze sobą w szereg i "nadlewają ołów" - niektórzy tak robią w przypadku wypalonych zacisków akumulatora

można, można znajomy na wyprawie do Mongolii spawał awaryjnie (na środku wieeeeelkiego stepu) w Patrolu 160 (z instalacją 24V czyli 2x12 voltowe aku) resory używając cienkiej elektrody i akumulatorów spawanego auta - jednak ze względu na aku polecam to tylko w sytuacjach awaryjnych :D

Dodano po 49 [minuty]:

tymek21 wrote:
    .Gniazdo euro w sklepie kosztuje ok 100zł warto poeksperymentowć .

castorama i allegro - ok 50 zł
    kuczera15
    Level 19  
    Witam.

Bardzo fajne urządzenie. Bardzo mi się podoba. Sam terz chce zrobić migomat ale mam problemy z elektronkią. Mam wielką proźbe do stwórcy tego wspaniałego urządzenia. chodzi o to że nie znam się dobrze na elektronice i czy byłby Pan tak wspaniałomyślny i wytłumaczył mi co trzeba do budowy migomatu i jak to wszystko połączyć w całość.
    Prosze pisać na jaceklab(malpa)gmail.com

Z góry dziękuje i pozdrawiam.