elektrykos1 wrote:Witam kolegów!
Ja troche chaotycznie napisałem miałem na myśli to że kolega 'skiba 220v" miał na mysli siec TNC i że pisząc TT się pomylił. Za krótko wytłumaczyłem.
Witam!
Moze faktycznie sie pomylilem.. bo elektrykiem nie jestem.
Wyczytalem gdzies w necie ze to instalacja TT.
Blok w ktorym mieszkam byl budowany w latach 60. wszystkie przewody w mieszkaniu to 2X1,5 ALUMINIOWE!!!
Raz na klatce schodowej palily sie przewody bo sa oczywiscie aluminiowe i nikt nie raczy ich wymienic.
zabezieczenie instalacji w mieszkaniu to 2 razy eska - jedna na oswietlenie druga na wszystkie gniazda. mieszkanie ma 60m2 ale to tak na marinesie.
Kiedys próbowalem zmostkowac ten przwód zerowy czy neutralny do bolca w gniazdku. do gniazda tego byl podlaczony komp.. i co sie okazalo.. ze gdy kupilem sobie nowy sprzet i sluchalem muzy z kompa to byo slychac jakies brzeczenie w glosnikach. polączylem obudowe komputera z grzejnikiem to brzeczenie przycichlo ale nie do konca. w koncu wywalilem te zmostkowanie i wogle nic nie brzeczy tylko komp nie jest uziemiony tak jak reszta urzadzen w mieszkaniu np lodówka, kuchenka gazowa, pralka. nie wiem co z tym robic wiec prosil bym o jakis schemat zabezpieczenia tej sieci wraz z roznicówką.