Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh 4006 - problem z kalibracją

bserwis 29 Aug 2006 15:16 1194 7
  • #1
    bserwis
    Level 10  
    Witam wszystkich,

    ostatnio wymieniłem dwa developery (czarny i różowy), po wykonaniu wszystkich kroków opisanych w książce serwisowej oraz po wykonaniu automatycznej kalibracji kolorów, wciąż so one źle skalibrowane. Poza tym od dawna mam w tej maszynie problem polegający na różowym pasku wzdłuż kopii na dolnej krawędzi kartki.

    Może ktoś pomóc?
  • #2
    gandalf.s
    Photocopiers specialist
    Pierwsze pytanie - czy te developery sa oryginalne? Po czy stwierdzasz ze sa zle slalibrowane? Czy ten pasek jest zawsze w tym samym kolorze i o takiej samej grubosci?
  • #3
    bserwis
    Level 10  
    developery są oryginalne, pasek jest zawsze tej samej grubości i w tym samym miejscu.
  • #4
    myniek4
    Level 13  
    sprawdź czy maszyna jest wypoziomowana i czy elektrody są czyste
  • #5
    ossys
    Level 13  
    Jeśli ten pasek jest tylko przy kopiowaniu (nie wydruki) to wyczyść odbłyśnik przy lampie naświetlającej, a jak to nic nie da to wymień lampe.
  • #6
    Janusz.P
    Photocopiers specialist
    miałem podobny problem w maszynie cs506 nashuatec też miałem pasek tylko na środku kartki niebieski nic nie pomagało żadna wymiana developera zadne czyszczenie pomogła dopiero podmiana wywoływaczki. myślę ze była to wina wałka magnetycznego, nie zaglebiałem sie w to bardziej gdyż dysponowałem cała wywoływaczką
  • #7
    gandalf.s
    Photocopiers specialist
    Potwierdzam wersje Janusz.P. Po wymianie wywolywaczki problem ustapil. Proponuje wymienic wywolywaczke danego koloru jaki widac pasek.
    Domyslam sie ze cala kopiarka wyczyszczona /mowimy o WSZYSTKICH lustrach/ oraz elektrody tez blyszcza.
    Z ta lampa to chyba nie tak do konca... Gdyby lampa to problem byl by widoczny na wszystkich kolorach a u kolegi jest tylko z jednym.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Tez Nashuatek CS506 i problem z kolorem magenta - wymiana wywolywaczki pomogla.