Witam wszystkich posiadaczy tel karty. Zastanawiam sie nad jej kupnem. Wiec z tad do was pytanie jakie sa wady i zalety tej karty. Jakie macie z nia problemy i czy wogole sa. Wszystko na jej temat mile widziane. Warto czy moze nie. Prosze o wypowiedzi
Przedewszystkim jest to SB i jakkolwiek byś nie narzekał inne karty bedą miały w opisie kompatybilna z SB. Posiadanie standardowej karty jest zaletą samą w sobie - brak komplikacji z oprogramowaniem, gdyż jest ono pisane z regułu pod Sound Blastery a reszta kart ma być z nimi kompatybilna, więc "powinna" działać.
Teoretycznie mogłyby działać naraz, ale w praktyce będą się gryzły, a oprócz tego takie rozwiązanie spowolni komputer, dlatego polecam, żeby karte zintegrowaną wyłączyć w biosie. Co do karty, trudno mi się na jej temat wypowiedzieć bo jeszcze jej w "akcji" nie słyszałem.
Jedynym mankamentem, są strasznie rozbudowane sterowniki które zajmują duzo miejsca na dysku. W moim komputerze zainstalowałem tylko sterowniki oraz mikser SB i zajmuje to aż 280MB !!, instalacja całości zajmuje ok. 1GB.
Innym mankamentem możebyć brak Game portu.
Oczywiście dwie karty beda pracowały w komputerze (rekordowo miałem kiedyś 4), dla niedowiarków zamiszczam zdjęcie poniżej.
W gry gram rzadko (mam ciekawsze zajęcia ), przy filmach i muzyce sprawuje sie według mnie dobrze - napewno o wiele lepiej niż moja zintegorwana karta AC97 (zdjecie wyżej).
Na początek trzeba troche pokombinować w ustawieniach efektów, nie wiem po co domyslnie włączona jest opcja CMMS - u mnie ona powodowała wrazenie przestrzeni ale.... brzmiało jakbym był w wielkim wiadrze.
Być może ten efekt jest spowodowany moim zestawem audio (technics + magnat) i na innych albo na głośnikach komputerowych bedzie ok., być moze również Tobie sie ten efekt spodoba - kwestja gustu.
Jeszcze jedna uwaga która mnie troche drażni, to właśnie cała masa zbędnych moim zdaniem efektów, ja je "na dzień dobry" powyłączałem.
Kupić live za 130 , to lepiej dołozyć 40 zł i kupić audigy, za to X-Fi za dorga jak na moje potrzeby.
Do zastosowan profesjonalnych mam inna karte, a tą potrzebowałem tylko do słuchania muzyki i wogóle zeby mi nie brzęczała tak jak AC97.
Dlatego właśnie wybór padł na audigy.
Ja też mam Audigy 4 i nie jest w porządku. Do domowych zastosowań nic lepszego nie trzeba. Dźwięk czysty, sporo ciekawych funkcji i w dodatku jest niedroga. Jezeli potrzebujesz karty do oglądania filmów, grania, słuchania muzyki i tego typu rzeczy to spokojnie możesz ją kupować.
MiL999 ja własnie do tego ja potrzebuje do niczego innege. Czasmi do nagrywania muzyki ale to bedzie zadkoscia. Chyba za zespoł kolegi bedzie miał zamiar wydac płyte.
Niedawno Admin Gulson wstawił na główną stronę, info plus link do jakiejś strony, gdzie sa najnowsze wiadomosci ze świata. A tam napisano, że Sb to najgorsze co może być, dlatego,ze w Windows Vicsie nie będą pracować, co najwyżej w trybie symulacji. Nie wiem, o co chodzi dokładniej. Ja również kiedyś miałem 4 karty w kompie, głowna Nvidii na płycie, używałem jako mikser, bo ma 3 wejscia liniowe i 2 mikrofonowe, i jeszcze 3 najprostrze 5.1. I wszystko działało. Ale czy da się uzywac więcej niż jedna karta to zależy od płyty głonej, jak widac, nForce nie przeszkadzało, że ma na pokładzie jeszcze 3 działające dżwiękówki, a poza tym kartę DVB SAT, WI-FI, no i grafe. Wszystkie 5 slotów PCI było zajęte.
Vista jeszcze nie wyszla, wiec to sa tylko plotki. Pozatym to moga przeciez wyjsc sterowniki pod Viste. Czemu microsoft mialby rezygnowac z kilku mln. $ od uzytkownikow ktorzy maja SB i nie zmienia na Viste, bo nie chca tracic obslugi swojej karty???
Zespół będzie chciał i to bardzo . Jak tylko posiądziesz ten sprzęt to bierzemy się za nagrywanie! I tu pojawia się takie pytanie, audigy 4 obsługuje więcej niż 2 ścieżki (stereo) naraz, jeśli tak to ile? I czy jest dostarczane wraz z kartą jakieś oprogramowanie na którym to można wykorzystać a jeśli nie, to czym najlepiej rejestrować kilka śladów?
Karta może zarejestrować max 2 ścieżki audio(stereo), standartowe oprogramowanie posida program "wave studio" czy jakoś tak ale on równierz nagrywa tylko stereo.
Do nagrań wielośladowych służą zupełnie inne karty oraz specjalne oprogramowanie np. Sonar, Cubase i chyba nawet cool edit 2.0 (adobe audition).
Teoretycznie mogłyby działać naraz, ale w praktyce będą się gryzły, a oprócz tego takie rozwiązanie spowolni komputer.
Niby dlaczego 2 wlaczone karty mialby by spowolnic komputer?
Beda działac obie jednoczesnie bez problemu, wiekszosc programow w ustawianiach ma mozliwosc wyboru na ktorej karcie ma dzialac chociazby winamp.
Mam karte sb live 5,1 i ac97 na plycie gl. Uzywalem obydwu gdy prowadzilem jakies tam male imprezy, na sb live gral BPM studio a na ac97 przekierowalem winampa jako podsluch mp3 (sluchawki) - zadnych konfliktow działało elegancko - testowane na 3 roznych kompach. Wiec nie wiem skad wyssales takie informacje ze 2 wlaczone dzwiekowki beda sie gryzly... To tak samo jak bys powiedzial ze karta sieciowa na pci nie bedzie dzialac jak sie wlaczy druga zintegrowana na płycie głownej
te niezgodności w przypadku linuxa mogą wynikać z dość nowej konstrukcji karty, ale napewno w przeciagu paru miesięcy się to zmieni co do windowsów to creative nie pozwoli by ich karty przestały być standardem i na 100% samo zadba by się nie gryzło z kolejnymi wersjami systemów. Dwóch kart używam już na drugim komputerze SBlive!1024 i wbudowanej a wcześniej sb1024 i yamaha i nigdy mi się nie zdażył konflikt sprzętowy. W win98 miałem konflikt z emulacją sprzętową sb16 i midi pod yamachą ale wystarczyło dać "rozwiązywanie konfliktów" i wszystko automatycznie sie ustawiało na przerwaniach. SB jest dla mnie główną kartą a drugiej używłem niekiedy do winampa jako odsłuch na imprezach, a obecnie mam tam podłączone słuchawki z mikrofonem do skype - po co cały dom ma słuchać o czym rozmawiam.
tofiel - Te twoje "kompatybilne z SB" to miało znaczenie 10 lat temu w erze DOS. Dzisiaj to nie ma żadnego znaczenia.
Wspólnym mianownikiem dla wszystkich kart jest DirectSound
Kupiłem kartę, jest w porządku, dobry dźwięk przy odtwarzaniu, ponagrywać też się da Fajne efekty EAX, ale czy może ktoś wie jak tworzyć własne, ew. modyfikować istniejące?
Jeżeli karta ma być do podstawowych zastosowań komputera to w zupełności wystarczy SB Live! 5.1. Działają kX-y, a sześć kanałów w zupełności wystarcza do wytworzenia odpowiedniego dźwięku przestrzennego.
Jeśli chodzi o gry i SB to nie wiem dlaczego, ale niektórymi płytami z chipsetem VIA w czasie grania dźwięk ma pewne zniekształcenia.