logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik ABS Omega B 97r - brak połączenia z testerem, kontrolka świeci

adamosk 30 Sie 2006 20:00 9616 13
REKLAMA
  • #1 2970645
    adamosk
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam.
    może ktoś powie cos wiecej - co tam siedzi ?
    czy wystepuje odrebnie bez pompy ?
    ile kosztuje na rynku wtornym ?

problem -
    brak polaczenia z testerem - kontrolka abs swieci,

dzieki za podpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 2970834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2971906
    adamosk
    Poziom 15  
    zasilanie ma

odemnie auto pojechalo do serwisu opla - diagnoza moduł do wymiany
  • Pomocny post
    #4 2976756
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Na alegro jest tego sporo, cena za używany od 100 do 250 i czasem wyżej.... mam dobrego dostawcę części do omegi (używane), jak potrzebujesz dam numer, sprzedaje wysyłkowo i daje gwarancję.
  • REKLAMA
  • #5 2988155
    adamosk
    Poziom 15  
    dzięki sławek
    bede wdzieczny
    wrzuć na priv
  • REKLAMA
  • #6 3016592
    adamosk
    Poziom 15  
    witam.
    wracając do tego sterownika - chyba właściciel ma wielkiego pecha.
    więc tak.
    pierwszy - martwy
    drugi - (części używane) - po podmiance błąd 19 - przekaźnik systemowy,
    trzeci - odpalił ale na drugi dzień wyskoczył błąd 55 - uszkodzony sterownik

co wy na to ?
    pech? a może coś w instalacji auta?

następny moduł ?
    :D
    :?:

pozdro
    adam
  • #7 3016747
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    A czy wstawiałeś taki sam ( numery) jest pare odmian trzeba adoptować
    Pozdrawiam
  • #8 3017690
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Dziś dostałem starownik ABS - TC.... będę wymieniał u siebie.... mój jest na 100% dobry bo cały czas na nim jeżdżę... jak wynienię to mogę odsprzedać ;), tylko nie wiem kiedy to zrobię, bo się zastanawiam czy muszę przełożyć całą pompę, czy sam sterownik (różnica na pompach jedna cyfra - ostatnia umnie 001 na pompie nowej 002)...
  • #9 3021233
    adamosk
    Poziom 15  
    z tego co sie dowiedzialem sa tylko dwa:
    z kontrolą trakcji i bez,
    w tym przypadku bez TC,

adaptacja? hmmm jestes pewny ?
    jezeli juz to chyba tylko techem, ale mi sie wydaje ze adaptacja nie jest potrzebna, a raczej niemożliwa,

a moze ktos ma serwisowke do bledu 19 i 55? w ABS

dodam że w pierwszym przypadku (kod 19) przkaznik "cyka" i jest sprawny,
    w przypadku drugiego modułu blad po wykasowaniu pojawia sie zaraz po ruszeniu z miejsca (pewnie predkość pow 5 km/h)
  • #10 3108226
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Sprawdzić Ci te błędy jeszcze?
  • REKLAMA
  • #11 3108452
    paczek22
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    19 - Przekaźnik zaworu - napięcie zasilania<5V w czasie>20ms
    55 - Sterownik - uszkodzenie sterownika
  • #12 3122776
    adamosk
    Poziom 15  
    w zasadzie juz po problemie - pomogl numer od slawka29
    za 100 zl sterownik wraz z pompą :)
    polecam - wszystko do opla - ale tylko omega :)
    pozdro adam
  • #13 7185445
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, to może ja opiszę mój problem z ABS w Omedze b 1994 i może komuś się przyda w dalszym poszukiwaniu usterek, początkowe objawy były następujące w czasie jazdy lampka ABS czasem się zapalała czasem gasła postanowiłem sprawdzić wszystkie połączenia czujników przy kołach, w czasie tej operacji wtyczki były idealnie czyste ale w czasie tych eksperymentów lampka ABS zaświeciła się już na stałe Niewinem czy to było przyczyną że czyściłem wtyczki czy po prostu zbieg okoliczności, przeraził mnie koszt zakupu pompy wraz ze sterownikiem bo nikt nie sprzedaje samych sterowników więc postanowiłem wyjąć sterownik i mu się przyjrzeć, konstrukcja zwarta dwa przekaźniki nie do wyjęcia, i parę elementów, następnym krokiem było rozwiercenie zanitowanych tulei i zdjęcie pokrywy z przekaźnikami i tu moim oczom ukazała się przepalona ścieżka, po zmostkowaniu ścieżki i poskładaniu sterownika zamontowałem go na pompie włączam zapłon lampka gaśnie tak jak kiedyś jednym słowem usterka usunięta choć zastanawia mnie dlaczego się to upaliło ścieżka zasila przekaźnik ABS czyli całego układu, może woda się dostała zrobiła jakieś zwarcie Niewinem ale fakt jest taki że działa już parę dni i nic nie szwankuję, na fotkach widać w czerwonych kółkach przepaloną ścieżkę i sorki za jakoś zdjęć były robione telefonem.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sterownik ABS Omega B 97r - brak połączenia z testerem, kontrolka świeci 28-10-09_1112.jpg (46.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik ABS Omega B 97r - brak połączenia z testerem, kontrolka świeci 28-10-09_1111.jpg (63.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik ABS Omega B 97r - brak połączenia z testerem, kontrolka świeci 28-10-09_1110.jpg (105.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik ABS Omega B 97r - brak połączenia z testerem, kontrolka świeci 28-10-09_1109.jpg (77.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik ABS Omega B 97r - brak połączenia z testerem, kontrolka świeci 28-10-09_1108.jpg (84.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 9096435
    altar3
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    witam
    sorki za odświeżenie ale mogę powiedzieć dlaczego ta ścieżka się przepaliła, mam ten sam przypadek ale jak zlutowałem i poskładałem sterownik zaraz przepaliło ją z powrotem, naprawa samej ścieżki nie pomoże na dłuższy czas bo to jest efekt zacierającego się silnika w pompie i pobiera za dużo prądu więc przepala ścieżkę. ja podłączyłem prąd prosto pod silnik to tylko zaiskrzył po paru próbach dopiero ruszył się silnik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów ze sterownikiem ABS w Omedze B z 1997 roku, objawiających się brakiem połączenia z testerem i świecącą kontrolką ABS. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania, które w większości przypadków jest prawidłowe. Wymiana modułu sterownika ABS często okazuje się konieczna, a używane części można znaleźć na rynku wtórnym w cenie od około 100 do 250 zł. Występują dwa warianty sterowników: z kontrolą trakcji (TC) i bez niej; w omawianym przypadku jest to wersja bez TC. Pojawiają się błędy diagnostyczne 19 (przekaźnik systemowy, napięcie zasilania poniżej 5V) oraz 55 (uszkodzenie sterownika). Adaptacja sterownika jest dyskusyjna, prawdopodobnie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu diagnostycznego (techem), ale może być niemożliwa. W jednym z przypadków uszkodzenie sterownika było spowodowane przepaloną ścieżką na płytce, co po naprawie tymczasowo rozwiązało problem. Jednak przyczyną uszkodzeń jest często zacierający się silnik pompy ABS, który powoduje nadmierny pobór prądu i ponowne przepalanie ścieżek. Zaleca się wymianę całego modułu pompy wraz ze sterownikiem, co potwierdzono jako skuteczne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA