Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacz metalu. Jakie części zgromadzić?

Kwiatek_90 31 Aug 2006 18:07 6148 27
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Chciałbym zbudować wykrywacz metalu najlepiej z dyskriminacją,ale nie mam o tym zielonego pojęcia :| .Musze zaczać od podstaw.jak by tak ktoś mógł napisać jakie części mam zgromadzić lub czy gotowe są i czy są drogie :( .A potem pomógł by mi to złożyć.Tylko prosze,od podstaw i prostem językiem. :infinity:
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Taką wiedze już posiadam
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Dzięki,jak tak popatrzyłem na ceny i na podstawowe części to i tak na jedno wychodzi że lepiej samemu zbudować.

Dodano po 25 [minuty]:

Teraz chodzi mi o części do płytki i do cewki
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Zrobienie dobrego wykrywacz z dyskryminacją nie jest takie proste, trzeba mieć przynajmniej oscyloskop i wiedze w tej dziedzinie.

http://jabel.pl/j_zest/j_267s.htm
    Zrób sobie ten (musisz kupić kit), cewka samodzielnie, uruchomisz go bez przyrządów
    Kwiatek_90
    Level 10  
    To jest jedna płytka tylko w trzech ujęciach.
    Może tagże ktoś powiedzieć czy nadaje się coś z tej płytki do wykrywacza.Wiem że zdięcia są nie wyrażne,ale prosze.
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Potencjometr jako wyłącznik zasilania plus regulacja głośności, kondensatory elektrolityczne.

Zrób sobie ten wyk. Jabel, mimo prostoty ma dość duże możliwości, sprzedawany jest na Allegro i ma dość duże powodzenie.
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Dzięks,ale te zestawy są droge,I dlatego pytam się jakie są potrzebne części bo może uda mi się samemu coś wykompinować
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    To zbieraj pieniądze bo koszt dobrego wykrywacza zrobionego samodzielnie to minimum 200zł
    Kwiatek_90
    Level 10  
    no właśnie a jak bym wiedział jakie części są mi potrzebne to bym szukał najtańszych lub w domu

Dodano po 36 [minuty]:

Znalazłem wyświetlacz chyba od jakejś gry.przyda się??
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Warto kupować ??
    i może ktoś wie coś na temat tej wykrywki??http://www.allegro.pl/item125600377_wykrywacz_metali_pi_clone_pi_od_1_zl_.html
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    To taki wykrywacz Jabel z wyświetlaczem i bajerami ale bajery nie działają prawidłowo; co go już testowali.

Jeżeli nie jesteś w stanie takiego samemu złożyć to kup; schemat i wsad do procesora są dostępne
    Kwiatek_90
    Level 10  
    chyba kupie ale jeszcze nie wiem

Dodano po 1 [minuty]:

bo wątpliwe jest to że byłbym w stanie coś takiego złożyć
    Kwiatek_90
    Level 10  
    A gdzie można znaleść taki schemat i wsad do procka i ile by to kosztowało ??
  • Helpful post
    driwerr
    Level 13  
    Proponuję poszukać na necie schematu wykrywacza TRANSET 150.
    Jest bardzo prosty w budowie (dwa układy scalone i kilka elementów).Nie wymaga wymyślnego strojenia . Jeśli do tego pobawisz sie trochę z cewką to możesz osiągnąć całkiem niezłe rezultaty jak na sprzęt za ok.35zł(nie liczę rur i stelażu).Zchodziłem z tym wykrywaczem przez 2 lata kawał terenu...
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Kwiatek_90 wrote:
    A gdzie można znaleść taki schemat i wsad do procka i ile by to kosztowało ??

A złożysz go, wydaje mi się ze nie ma szans, kosztowało to by ok. 120zł. Ale jak pisałem ten wyświetlacz i to co pokazuje do niczego się nie nadaje.

Wykrywacz TRANSET 150 nadaje się do wykrywania rur w ścianach
  • Helpful post
    driwerr
    Level 13  
    Wykrywacz TRANSET 150 nadaje się do wykrywania rur w ścianach

Muszę się nie zgodzić z opinią pana OJ .Znalazłem nie jedną rzecz tym wykrywaczem(międzyinnymi pepeszkę w całkiem niezłym stanie 0.5 m pod ziemią ).A jeśli ktoś chce szukać przedmiotów głębiej niż 0.5m to POWODZENIA W KOPANIU :D
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Widze że opinie są podzielone,sam niewiem co teraz zrobić.
    Kwiatek_90
    Level 10  
    Zgadzam się z Panem Oj raczej nie zbuduje sam wykrywacza a przynajmniej układów scalonych,nie mam nerw do tej roboty,a jak wybrałem się na tą mieścine w której mieszkam to nie znalazłem odpowiedniego miejsca gdzie zakupiłbym części.może zaproponujecie jakiś już złożony dobry układ do kupienia.To sam spróbowałbym zrobić tylko cewke i obóudowe :cry:

Dodano po 23 [minuty]:

Dodano po 7 [minuty]:

Głupio mi to pisać, ale może ktoś by mi złożył prosty uklad ??

Dodano po 12 [minuty]:

tylko taki nie drogi
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Dalej będę pisał, kup kit wykrywacza Jabel i sam go polutuj, tak będzie najtaniej. Na rynku nie ma praktycznie innych wykrywaczy do samodzielnego złożenia. Są (inne) ale prawie zawsze to wykrywacze typu VLF/TR z dyskryminacją a te są dość skomplikowane przy uruchomieniu - cewka to samo.

Cewka w tym wykrywaczu to prosta konstrukcja. Zobacz, wykrywacze Jabel są do kupienia gotowe na Allegro, podejrzyj jak są zrobione, zbuduj taki sam taniej.

Moim zdaniem jest to najprostrze, najtańsze rozwiązanie.
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Działający link do schematu podalem wyżej.

Quote:
    dla porównania - markowe maszyny z tej samej półki chodża po 200-300zł

Oczywiście proszę tego nie brać na serio - nikt nie produkuje takich wykrywaczy , które opierają sie o zasadę BFO w wykrywaniu metali.

A płytka uniwersalna może byc jakakolwiek
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Tak ten link.

Płytka może być wielka, jaką chcesz. Tak jest tylko parenacie elementów