Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programowanie dla urzadzen dedykowanych - prosze o pomoc

ma_g 01 Wrz 2006 15:53 1155 7
  • #1 01 Wrz 2006 15:53
    ma_g
    Poziom 9  

    Witam !!
    Musze zaznaczyc ze nie znam sie za duzo na programowaniu. Ale prosze o wyjasnienie i pomoc w wyborze najlepszej drogi. Jestesmy mala firma, ktora pragnie pisac i sprzedawac do swoich urzadzen oprogramowanie.

    Co ma robic program:
    - laczyc sie poprzez port RS232 i sciagac dane do bazy danych
    (najlepiej bazy danych typu serwer MS SQL 2005)
    - Program jest typu SCADA, prezentacja wynikow, pomiarow, tabelki, wykresy. Widok urzadzen i calego obiektu. Stany urzadzen.(codziennie inne, codziennie nowe pomiary)
    - ladnie i atrakcyjnie wygladac - ladna kolorystyka, itp
    - dodam ze dla kazdego klienta program jest inny. Wiec osoba ktora to bedzie pisac ciagle bedzie musiala go dostosowywac dla kazdego nowego klienta.
    - program musi miec mozliwosc pracy w sieci. Np. kierownik oglada sobie tabelki i pomiary gdzies na innym komputerze w sieci.
    - w przyszlosci dostep tez poprzez internet.

    Zastanawiamy sie pomiedzy:
    - Borland Builder Proffesional
    - Visual Studio

    Prosze o pomoc albo gdzie moge doczytac co i jak, co kupic czego sie nauczyc. by moc pisac sprawnie dosc duze aplikacje.

    z wyrazami szacunku (Elektryk) Marcin

    0 7
  • Servizza
  • #2 01 Wrz 2006 18:16
    MirekCz
    Poziom 35  

    Polecałbym podzelić program na dwie aplikacje:
    a)małą aplikację w vc/delphi/czymkolwiek do łączenia się poprzez rs232 do urządzenia i przesyłanie tych danych do bazy na komputerze głównym

    b)serwer ze skryptem php i bazą danych mysql, który gromadzi i przetwarza dane pokazując wyniki w postaci stron www


    Zalety:
    a)komputer (lub wręcz jakieś specjalistyczne urządzenie) służące do czytania danych może mieć słabe parametry (nie musi obsługiwać całej bazy.. co najwyżej zapisywać jakieś małe jej wycinki na wypadek zaniku kontaktu z bazą)

    b)niska cena rozwiązania

    c)duża łatwość i możliwość dostosowywania do wymagań klienta (można stworzyć kilka wersji serwera w zależności od ilości obsługiwanych urządzeń/pomiarów czy dodawać do bazy specjalistyczne moduły do prowadzenia wymyślnych pomiarów/obliczeń itd dla danych firm

    d)łatwość przystosowania wyglądu do nowych klientów (wystarczy pozmieniać trochę kod generujący strony www dla klienta)

    e)możliwość zarówno posiadania jednego stanowiska zawierającego zarówno serwer i łącza rs232 jak i rozległej sieci pobierającej dane z wielu urządzeń rozsianych po firmie czy wręcz świecie (internet)

    0
  • Servizza
  • #3 01 Wrz 2006 19:56
    ma_g
    Poziom 9  

    Fajny pomysl. Tez myslalem by byly 2 aplikacje. Jedna do przenoszenia pomiarow z urzadzen do bazy, a druga to wizualizacja.

    Napisany kod aplikacji nie moze znac klient, po prostu nie moze majstrowac w tych pomiarach.No i jeszcze jedno. Czy pisanie w PHP nie jest bardziej pracochlonne od jezykow wysokiego poziomu?

    0
  • #4 02 Wrz 2006 00:21
    MirekCz
    Poziom 35  

    PHP to jest język wysokiego poziomu, nawet wyższego niż C. Kod aplikacji (zarówno części serwerowej jak i tej do komunikacji po rs232) może być niedostępny dla klienta.

    Jeżeli potrzebowałbyś profesjonalnej pomocy to mogę Tobie podać namiary na osobę, która Tobie wykona na zlecenie taki soft.... ale to na PW.

    0
  • #5 02 Wrz 2006 08:54
    ma_g
    Poziom 9  

    Dziekuje, niestety nie skorzystam z tego typu pomocy. Nie odemnie zalezy kto to bedzie pisal. Natomiast interesuje mnie jak wyglada programowanie dzis takich urzadzen.

    Wracajac do tematu, zauwazylem ze, borlard Builder mimo ze jest prosta aplikacja (RAD), troche zaczyna byc przestarzaly.Czy sie myle ??

    Chodzi mi o Borland Builder Proffesional 6. Czy istnieje tam mozliwosc polaczenia z MS SQL 2005 ?? Co bedzie za 5 lat z taka aplikacja...itp

    Bede sklanial sie ku darmowym oprogramowaniu. Czy ktos sie tym juz bawil :
    - Visual C++ 2005 Express Edition
    - Visual C# 2005 Express Edition

    Czym te dwa pakiety sie roznia ??
    W sensie kodu wynikowego ??
    W sensie pisania kodu programu ??

    0
  • #6 02 Wrz 2006 09:14
    MirekCz
    Poziom 35  

    Polecam stronę Microsoftu - msdn.microsoft.com, tam wszystko pisze. Ew. google.

    Tylko przy oprogramowaniu Microsoftu trudno mówić o "darmowym oprogramowaniu" ;)

    0
  • #7 02 Wrz 2006 15:07
    super_sonic
    Poziom 17  

    "- Visual C++ 2005 Express Edition
    - Visual C# 2005 Express Edition "
    czym sie roznia? tym ze pierwsze srodowisko obsluguje czysty C++ (nie powiem ze zgodny ze standardem :D ), natomiast C# jest to proba stworzenia przez MS wlasnego C++ co moim zdaniem jest bez sensu. Nie polecalbym tworzenia komercyjnych aplikacji za pomoca Express Edition , lepiej zainwestowac w wersje Standard. Mozna ja nabyc juz za kwote 250 zl.

    0
  • #8 04 Wrz 2006 18:56
    demoh
    Poziom 19  

    Nie kupowac Visuala jak nie stac narazie a sciagnac sobie pelne srodowsko programistyczne pod platforme dotNET SharpDevelop ktore jest darmowym klonem Visual Studio dla C#. Na moje wyglada identycznie :P

    0