Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    iquest
    Level 17  
    Witam mam problemik!! TV jak w temacie po załączeniu do sieci zapala sie stby po załączeniu p+ bzyknie i przetwornica chyba pracuje ale nic sie nie dzieje. Z braku schematu co wymierzyłem to zasilanie poziomego 146 V i 5V stby. Czy ktoś ma taki schemat tego modelu lub ewentulanie spotkałsie z taka usterką. Co ewentualnie sprawdzic dalej.
    eugene
    Level 26  
    Odchylanie poziome(sterowanie,tranzystor konc. itp)Schemat znajdziesz w Dodatku Specjalnym Nr 16 SE . Ja mam tylko schemat dla serii TAP283X
    Radze tez dac w "szukaj " trilux i troche poczytac w zasobach Elektrody.
    iquest
    Level 17  
    Na układzie scalonym TDA 8143 mam takie napięcia
    1.- 0V
    2. - 0,03V
    3. - 9,36V
    4. - 0V
    5. - 0V
    6. - 8,75V
    7. - n.c
    8. - 3,4V
    9. - 0V
    Chyba to on steruje poziomym ?
    eugene
    Level 26  
    ..i wyglada na walniety. Na n3 powinno byc 14.65V, n2 ok3V a na n6 ok 0.5V. Tu masz schemat..
    cholera ma ponad6MB po spakowaniu ielektroda, albo moj firewall nie puszcza. Mozesam fragment ktory mierzysz przejdzie !
    iquest
    Level 17  
    wszystko dobrze tylko z przetwornicy wychodzi zamiast 16V=10V. Odłączałem wszystkie obciążenia nic się nie zmienia.Czy moze wiecie czy to napięcie jakoś sie podwyższ po starcie wysokiego.
    iquest
    Level 17  
    Wymieniłem scalaka tda8143 i elka 1000mF. To samo wciąż na zasilaniu 16V mam 10V. Rozłączyłem wszystkie zasilania odbiornika i podłączyłem zarówke. Zasilania wzrosły lecz na nieobciążonym 16V jest tylko 14,5V. Czy możliwe jest uszkodzenie trafa przetwornicy TR601. Trochę praktycznie wygląda to dziwnie.Co sądzidzicie aby sztucznie podać 16V na odbiornik.
    eugene
    Level 26  
    Mozna, ale czy sprawdziles diodeD612 i rezystor bezpiecznikowyFR603 .Przy +10V to rowniez nie mastabilizowanegoi +12V. Czy pozostale napiecia sa takie jak na schemacie ?
    Pomierz rezystancje uzwojenia +16V. Przy zwartych zwojach trafa przetwornica raczej probkuje ,albo leci tranzystor kluczujacy. Dziwne....trafa uszkadzaja sie rzadko,a jesli juz to z garscia elementow przy okazji.
    iquest
    Level 17  
    Podłączyłem 16 V z osobnego żródła, Wyszło ze nie ma +12V na LM317. Tranzystor kluczujący działa poprawnie elki nowe i LM też uzyskałem 8,5 V bez obciążenia szukam dalej.
    iquest
    Level 17  
    Jeszcze małe sprostowanie ten model TV ma przetwornicę na układzie TDA16846 i sprzeżenie transoptorowe z napięciem pierwotnym jeszcze nie wyczaiłem jakim. Po wszystkich eksperymentach przywróciłem wersje pierwotną układu. Z obserwacji zachowanie przetwornicy wygląda nastepująco.Wpo zalączeniu zasilania z przetwornicy otrzymuję:
    1.146V poziome
    2.5V Stby
    3.33V
    4.10v zamiast 16v
    po naciśnięciu +p pojawia sie +5V słychac bzz i cisza. Gdy odłączę +12 V od reszty odbiornika przetwornica zaczyna próbkować wtedy obciążając zarówką nap. 146V przestaje ale napiecia +12V nadal nie ma
    LM ielementy obok sprawne.Nie moge nigdzie znależść schematu tej wersji przetwornicy i jakie tu muszą być warunki pracy.
    iquest
    Level 17  
    I co z tą zarowką. Napięcie 146V jest cały czas i nie zanika.
    iquest
    Level 17  
    Jaka wartość prądu ma być?
    iquest
    Level 17  
    Po wpięciu żarówki szeregowo z oporem zasilającym trafo WN, przetwornica wogole nie startuje 0V napięć wyjściowych.
    iquest
    Level 17  
    Sorry to nie zarówka !!! Teraz nie wchodzi na stby za kazdym razem trzeba czekac lub próbować kilka razy załączać siecia.
    opelr
    Level 29  
    To wymień te elektrolity w zasilaczu(zobacz czy jest 300v na głównym kondensatorze).
    iquest
    Level 17  
    Na głównym elku jest 297 V jego podmieniałem nic sie nie zmienia. Teraz jak sie załączy na stby to po czasie sam sie wyłącza.Po pierwotnej stronie nie ma elków, jest jeden na scalaku TDA16846 ale go wymieniłem. Macie moze schemat takiej wersji przetwornicy. Juz nie ma co wymieniac a dalej coś siedzi.
    opelr
    Level 29  
    Nie masz odpiętego jakiegoś napiecia po wtórnej,może podczas eksperymentów poszedł ci jakiś rezystor i brak zasilania powoduje wyłączenie przetwornicy przez transoptor.
    iquest
    Level 17  
    Napięcia są lekko zaniżone. Impulsy na tranzystorze mocy poziomego są w momencie naciśniecia +p. Nie startuje poziome, BU wymieniłem bez efektu. Co dalej sprawdzić.Odcinłęm napiecia wyjsciowe z trafa WN i tez nic.
    iquest
    Level 17  
    Przyczyną całej awarii był trafopowielacz. Bez specjalistycznego przyżądu usterka byłaby trudna do wykrycia. Dzieki za zainteresowanie