witam!
Chcialbym zrobic przetwornice o parametrach takich jak w temaccie,jednak nie mam zbytnio doswiadczenia i prosze o pomoc.Jesli napiecie nie jest bezposrednioz sieci to chyba nie musze stosowac trafo?Nio i czy moze byc uklad typu buck?
Witam
Napięcie wejściowe jest 60V ale stałe czy zmienne? Taka przetwornica może być buck, robiłem już z 800V na 250V 250A więc z taką też nie będzie problemów.
napiecie wejsciowe jest zmienne! A jakiego sterownika moznaby uzyc dla bucka?interesowalby mnie jakis ogolno dostepny nio i taki ktory nie wymagalby jakiejs ogromnej ilosci elemntow zewnetrznych.
Witam
Scalak może być TL494 ogólnie dostępny i łatwy do konstruowania różnych przetwornic. Napięcie wejściowe po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu przez kondensatory elektrolityczne przekroczy 80V, więc trzeba zrobić przetwornicę z 80V na 2V do 24V. Niestety 2V to bardzo mało i przetwornica może być słyszalna z powodu próbkowania, ale da się to zrobić. Będzie to przetwornica BUCK ale trzeba rozdzielić prąd na dwie cewki co ułatwi uzyskanie 20A na wyjściu a może i więcej. Elementów będzie trochę ale da się to poskładać, będą potrzebne też dwa transoptory lub inne układy do sterowania mosfetami.
rozumiem, ze te transoptory sluza do separacji?Mam tez pytanko, czy masz moze taki pogladowy rysunek, albo jakis link z tym buckiem z dwoma dławikami i tranzystorami?Wszedzie jest pelno tych podstawowych wersji.rozumiem ze ten sterownik TL 494 bedzie sterował obydwoma tranzystorami.no i jescze jedno nie wiesz czy gdzies znajde jakis opis po polsku tego sterownika.Bede wdzieczny!
Witam
Jutro postaram się narysować uproszczony schemat. Po polsku to raczej nie ma nic z elektroniki, chcesz być elektronikiem to musisz uczyć się czytać dokumentację po angielsku. Ja nie rozumiem nic z literatury angielskiej, nie dogadam się z anglikiem a dokumentację potrafię zrozumieć na 99%.
Mam pytanie czy trzeba stosować układ do wstępnego ładowania kondensatorów po załączeniu zasilania? Masz też wybrać scalak bo mam dwa do wyboru gorszy TL494 i lepszy UC3846, namyśl się który by ci pasował najbardziej. TL494 jest sterownikiem napięciowym a UC3846 prądowym.
UC3846 jest sterownikiem uniwersalnym. Stosowany głównie do tworzenia symetrycznych przetwornic forward pracujących w trybie prądowym.
Zastosowanie jako sterownika dwufazowego przetwornicy step-down jest oczywiście możliwe i przy zgodzie na to, żeby 'zimnym' końcem był '+' zasilania - bardzo proste w realizacji. W takim przypadku wymagane jest jedynioe przesunięcie poziomu sygnału dla napięciowego sprzężenia zwrotnego.
Możliwe jest również użycie UC3846 w klasycznym układzie ale wtedy trzebaby użyć drivera hi-side dla tranzystorów kluczujących i przenosić poziom z czujnika prądowego, co jest trudniejsze w realizacji od przeniesienia napięciowego sprzężenia zwrotnego.
Nie udzielam prywatnych porad technicznych czy korepetycji via e-mail/PW. Jeśli szukasz pomocy - pytaj innych na forum. W sprawach komercyjnych kontakt ze mną zawsze da się znaleźć.
Witam
ROMan przy dwu-fazowej chyba nie wyjdzie z tym zimnym końcem na +, też trzeba dawać separację do sterowania mosfetów. Łatwiejsze do zrozumienia będzie konwencjonalne rozwiązanie, tylko się zastanawiam czy jest sens dawać UC3846, czy to coś poprawi?
----------------------------------------------------
19:00
Jest duży problem z zasilaniem sterownika. Gdyby napięcie wyjściowe miało być na stałe 24V to by nie było problemu a tu trzeba uwzględnić napięcie wejściowe 70-85V i wyjściowe 2-24V. Próba zasilania z dławika przy takich zmianach napięć nie wychodzi najlepiej. Marcraw czy można zasilać sam sterownik z sieci 230V przez mały transformatorek?.
nio wlasnie nie wiem, a czy nie mozna by bylo zrobic trafa podwojnym uzwojeniem wtornym, jedno by bylo napiecie wejsciowe , a drgie zasilaloby sterownik?
Witam
Jeśli można trafo sieciowe zrobić w ten sposób to oczywiście, czyli jedno napięcie 60V 10-12A i drugie 14V 0,5A. Takie rozwiązanie bardzo by ułatwiło konstrukcję przetwornicy Zrobimy przetwornicę na TL494 bo jest prostszy w zrozumieniu działania. Jeszcze dziś wrzucę tu kawałek schematu ale bez stopnia zasilającego sterownik.
-------------------------------------------
23:20
Jest już schemat ale dużo jest tam do poprawy, więc nie krzyczcie za bardzo. Tu chodzi o ogólny zarys jak to będzie wyglądać.
a nie da sie tego zrobic prościej.Skoro mam dostepne napiecie 60V~, to skad bede mial ta duga faze?NIoniestety nie mam dostepu do sieci zailajacej, mam do dyspozycji tylko te 60V.Nio i pytanie o te sterowniki iR2125, po co one sa?Myslalem ze ten sterownik Tl 494 odpowiada za wysterowanie tych tranzystorow.kurcze, myslalem , ze ta elektronika jest prostsza. i czemu tak duzo tych kondensatorow filtrujacych na wej. i wyj.?
Dodano po 27 [minuty]:
dobra, zaczynam powoli to ogarniac, juz nie jest tak skomplikowane, ale pytania aktualne.
Prościej? Żądasz regulowanej przetwornicy o mocy max 480W i chcesz prościej?
Nie udzielam prywatnych porad technicznych czy korepetycji via e-mail/PW. Jeśli szukasz pomocy - pytaj innych na forum. W sprawach komercyjnych kontakt ze mną zawsze da się znaleźć.
Witam
Sam TL494 nie wystarcza bo trzeba sterować mosfetami na 80V i do tego są te układy IR2125 a przy okazji mają one wbudowane zabezpieczenie nadprądowe. Układ będzie jeszcze bardziej skomplikowany jak dorobi się jeszcze miękki start przetwornicy i zasilanie dla niej. Już ci pisałem że taka przetwornica to nie przelewki i jeśli chcesz żeby działała to trzeba zrobić wszystko z zapasem ponieważ jest to prototyp. Kondensatorów jest jak na razie za mało, znajdź dane katalogowe kondensatorów i zobacz ile one mogą brać na siebie prądu. Koszt kondensatorów jest raczej niewielki a poprawi się jakość zasilacza.
Jeśli chodzi o zasilanie sterownika to najlepszym wyjściem jest zrobienie drugiej mniejszej przetwornicy, albo układ liniowy na którym wydzieli się co najmniej kilkanaście wat ciepła. Normalnie z sieci zasilacz miałby mały osobny transformator a tu w niekonwencjonalnych warunkach jest problem. Masz załatwić transformator o mocy 10W na napięcie pierwotne 60V i wtórne 14-16V.
-------------------------------------------------
Tak mi się wydaje że masz transformator od spawarki i szukasz do niego zastosowania . Jeśli jest na nim jakiś prześwit to nawinięcie kilkunastu zwoi nie powinno być problemem i zarazem uprości schemat przetwornicy.
OK. Zasilanie zrobimy na rezystorach mocy i stabilizatorze liniowym, będzie się to trochę grzało zależnie od poboru prądu przez sterownik. Jeszcze układ miękkiego startu na przekaźniku, potrzebny jest podczas podłączania kondensatorów wejściowych do 60V. Trzeba ograniczyć pobór prądu podczas ładowania ich do pełnego napięcia, bez ograniczania stanowiłyby zwarcie przez chwilę i wywalałoby bezpieczniki.
wracam do tematu po kłopotach technicznych.
czy czasem nie da sie,zrobic sterowania dla dwoch tranzystorow na jednym driverze?Mysle , ze troche uprosciloby to uklad.
Witam
Uprości schemat ale pogłębi problemy, dwa niezależne tranzystory z dławikami biorą po połowie prądu na siebie i działając w przeciw fazie zmniejszają udary prądowe na kondensatorach. Tak będzie łatwiej to uruchomić. Coś już wiesz na temat możliwości zasilania sterownika w tej przetwornicy? Przecież nie będziesz robił drugiej mniejszej przetwornicy żeby zasilała sterownik tej dużej. Spowodowane jest to niekonwencjonalnym napięciem dostępnym dla niej. Może byś zamówił transformator sieciowy na napięcie pierwotne 60V i wtórne 15V o mocy 15W, nie powinno to kosztować dużo i ułatwi wykonanie przetwornicy.
nio ok, jak cos to moge zamowic takie trafo, ale mam jescze pytanie, czy nie mozna zrobic zasilania do tego sterownika przy pomocy rezystora i diody zenera?
Witam
Normalnie w przetwornicach rezystor z diodą zenera służy do startu przetwornicy a potem ona sama zasila się z własnego trafa. U ciebie nie można tak zrobić ponieważ jest regulacja napięcia wyjściowego od 2 do 24V i w takim samym zakresie będzie się zmieniać napięcie dla sterownika. Transformator na zamówienie bardzo uprości konstrukcję i zmniejszy wydzielanie ciepła a ma to wpływ na niezawodność. Ciekawy jestem czy wolno ci robić urządzenia które są zasilane napięciem wyższym od 24V, powinieneś mieć odpowiednie szkolenie bo jak ci się coś stanie to osoba odpowiedzialna będzie miała kłopoty.
Witam
Na schemacie jest na masie rezystor 10mΩ 5W i on jest do zabezpieczenia prądowego. Jeśli byś chciał zrobić regulację prądu maksymalnego to szwajcarska firma produkuje doskonałe czujniki prądu LEM które można kupić za kilkaset zł. Jak byłoby zrobione zasilanie sterownika na diodzie zenera i rezystorze to moc strat na tych elementach przekroczyłaby 20W. Ciepło w elektronice skraca żywotność elementów i trzeba go unikać albo stosować duże radiatory wystające na zewnątrz. Jeszcze jest sprawa nie wyjaśniona dlaczego nie chcesz przetwornicy dwu-fazowej, która odznacza się szeregiem zalet. W komputerach od dawna używa się przetwornic wielo-fazowych z powodu dużego prądu jaki pobiera procesor.
a czy moglbys zrobic te sterowanie tranzystorami na jednym driverze? Prawdopodbnie we wtorek bede przekonywal promotora co do 2 driverow, ale jesli sie uprze no to chcialbym cos od razu miec.A jakie sa zalety i wady stosowania 2 driverow?
OK. Zasilanie zrobimy na rezystorach mocy i stabilizatorze liniowym, będzie się to trochę grzało zależnie od poboru prądu przez sterownik.
Skoro napięcie wejściowe jest zmienne, to może lepiej będzie wytracić część napięcia na kondensatorze szeregowym zamiast na rezystorach?
Jeśli nie zrozumiałeś, o co chodzi, to wstrzymaj się z takimi wypowiedziami. Chodzi o zasilanie samego kontrolera a nie o budowę całego zasilacza.
Namaluj schemat jak w układzie zasilanym zza mostka chcesz uzyskać zasilanie poprzez kondensator napięciem zmiennym. W sposób bezpieczny i przewidywalny, nie dysponując dodatkowym uzwojeniem transformatora. Następnie wykonaj taki układ i sprawdź jego działanie. Sprawdź jego wydajność prądową.
tak więc rozwiązanie z dwoma driverami może zostać,a co do zasilania tsterownika to jest prostsza sprawa, gdyż może to byc zrobione za pomoca trafo z sieci.Jest tylko maly problem z ograniczeniem pradowym. Potrzebuje miec ograniczenie pradowe regulowane.Moze byc to zrobione zakresami.Przy czym minimalne ograniczenie mialoby wartośc miedzy 2-5A.
Dodano po 50 [sekundy]:
Co TY na to Dar.El?
Moderated By _PREDATOR_:
Po raporcie!
Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.