Witam,
czy ktoś próbował już coś takiego.. na razie pomysł mam w głowie. Na wyświetlaczu nie chciał bym dużo (właściwie tylko konsole, może jakiś tryb graficzny dałoby się odpalić). Oczywiście wyświetlacz monochromatyczny..
Na AT91SAM7X256 nie da się przeciez zaimplementować linuxa bo posiada za mało ramu oraz nie ma mmu i w takich przypadkach używa się uClinuxa, a obecność portu ethernetowego dużo nie daje, bo przecież trzeba i tak jeszcze dołożyć jednego scalaka pomiędzy ARMa a złącze z transformatorem, tak jak jest zaprezentowane w pdfie pt.:"AT91SAM7X-EK Evaluation Board for AT91SAM7X and AT91SAM7XC" zawsze można użyć at91sam7s256 i ENC28J60, bo przynajmniej dostępny w polsce.
Na AT91SAM7X256 nie da się przeciez zaimplementować
I o tym że się nie da linuxa:
http://linuxdevices.com/news/NS6348089357.html (wyskakuje na samym początku w google więc chyba każdy już to czytał.
Sam jestem zainteresowany tematem linuxa na ARM7. Widać, że cały czas rozchodzi się o RAM Niestety nie da się (?) do ARM7 podłączyć RAMu zewnętrznego w prosty sposób. ARM9 już wygląda lepiej, bo ma kontroler SDRAM = tańsze pamięci. Tylko teraz ciężko z przylutowaniem tego i zrobieniem dobrej płytki w domu
Programowaniem systemów operacyjnych zajmuję się od kilku lat, i nawet mi się udało stworzyć system z GUI Mam jeszcze jeden plan i kilka(naście) pomysłów: wziąć jakiegoś starego kernela linuxa, i przerobić go pod ARM7 (np. 0.96c) - trzeba go okroić i przerobić zarządzanie pamięcią, ale to jest 0 problemu (źródła kernela znam jak własną kieszeń) . Nie będzie miał stosu TCP/IP, ale zawsze można backportnąć z nowszej wersji kernela albo użyć np. uIP Nie wiem jak będzie ze zmieszczeniem kernela w 32KB RAM (niech te 32KB zostanie na aplikacje), ale powinno się dać po max. obcięciu filesystemu i buforów danych. Jeszcze dziś popatrzę, co da się zrobić :> A co do RAMu, to można by się pokusić o zbudowanie "swapa" opartego na SRAM.
Jeszcze jest możliwość użyć LPC2220, który posiada zewnętrzną magistralę - z podłączeniem pamięci nie ma problemu. Tylko znowu problem z przylutowaniem LQFP144
Jest takie coś, tylko czy łyknie LQFP - tam piszą, że jest ale VQFP, więc nie wiem czy to to samo - wysłałem maila z pytaniem do nich, czy można już kupić ten uniDIP z przylutowanym uC.