Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ARM z Linuxem i wyswietlaczem graficznym

kim 04 Sep 2006 20:50 1659 5
Computer Controls
    kim
    Level 15  
    Witam,
    czy ktoś próbował już coś takiego.. na razie pomysł mam w głowie. Na wyświetlaczu nie chciał bym dużo (właściwie tylko konsole, może jakiś tryb graficzny dałoby się odpalić). Oczywiście wyświetlacz monochromatyczny..
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    kim
    Level 15  
    AT91SAM7X256 ze względu na port ethernetowy..
    upanie
    Level 22  
    Ale o co Ci chodzi?
    Masz jakieś problemy czy wątpliwości?
    bajk
    Level 13  
    Na AT91SAM7X256 nie da się przeciez zaimplementować linuxa bo posiada za mało ramu oraz nie ma mmu i w takich przypadkach używa się uClinuxa, a obecność portu ethernetowego dużo nie daje, bo przecież trzeba i tak jeszcze dołożyć jednego scalaka pomiędzy ARMa a złącze z transformatorem, tak jak jest zaprezentowane w pdfie pt.:"AT91SAM7X-EK Evaluation Board for AT91SAM7X and AT91SAM7XC" zawsze można użyć at91sam7s256 i ENC28J60, bo przynajmniej dostępny w polsce.

I o tym że się nie da linuxa:
    http://linuxdevices.com/news/NS6348089357.html (wyskakuje na samym początku w google więc chyba każdy już to czytał.
    agent_J
    Level 12  
    bajk wrote:
    Na AT91SAM7X256 nie da się przeciez zaimplementować
    I o tym że się nie da linuxa:
    http://linuxdevices.com/news/NS6348089357.html (wyskakuje na samym początku w google więc chyba każdy już to czytał.

Sam jestem zainteresowany tematem linuxa na ARM7. Widać, że cały czas rozchodzi się o RAM :) Niestety nie da się (?) do ARM7 podłączyć RAMu zewnętrznego w prosty sposób. ARM9 już wygląda lepiej, bo ma kontroler SDRAM = tańsze pamięci. Tylko teraz ciężko z przylutowaniem tego i zrobieniem dobrej płytki w domu :(

Programowaniem systemów operacyjnych zajmuję się od kilku lat, i nawet mi się udało stworzyć system z GUI :) Mam jeszcze jeden plan i kilka(naście) pomysłów: wziąć jakiegoś starego kernela linuxa, i przerobić go pod ARM7 (np. 0.96c) - trzeba go okroić i przerobić zarządzanie pamięcią, ale to jest 0 problemu (źródła kernela znam jak własną kieszeń) :). Nie będzie miał stosu TCP/IP, ale zawsze można backportnąć z nowszej wersji kernela albo użyć np. uIP :) Nie wiem jak będzie ze zmieszczeniem kernela w 32KB RAM (niech te 32KB zostanie na aplikacje), ale powinno się dać po max. obcięciu filesystemu i buforów danych. Jeszcze dziś popatrzę, co da się zrobić :> A co do RAMu, to można by się pokusić o zbudowanie "swapa" opartego na SRAM.

Jeszcze jest możliwość użyć LPC2220, który posiada zewnętrzną magistralę - z podłączeniem pamięci nie ma problemu. Tylko znowu problem z przylutowaniem LQFP144 :(

http://www.kamami.pl/?id_prod=6735

Jest takie coś, tylko czy łyknie LQFP - tam piszą, że jest ale VQFP, więc nie wiem czy to to samo - wysłałem maila z pytaniem do nich, czy można już kupić ten uniDIP z przylutowanym uC.