Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Full Lampa z polskiego bisa 101 lub 103 pomocy

05 Wrz 2006 14:01 1994 9
  • Poziom 10  
    witam
    mam pewien problem. Mianowicie wyciskajac z siebie siódme poty udało mi sie skonstruowac w domu przedwzmacniacz do gitary basowej oparty na schemacie mesa boogie bass 400 na dwóch lampach ecc83. Jest on juz elegancko przygotowany aby puscic sygnał z niego na koncówke mocy i tu pojawia sie zonk !!. Zakupilem niedawno lampowa koncówke mocy bis 101 lub 103 (nie wiem dokładnie)na 4xEL34. Trafo jest nastawione na wyjscie 30V moj przedwzmacniacz daje wiecej niz 0,8V wiec dzwiek powinien byc głosny i wyrazny natomiast w głosnikach mam cisze. Sprzedajacy gwarantował ze koncówka jest sprawna. Wszystkie lampy zaza sie po załaczeniu zasilania transformatory chodza. Nie wiem co moze byc przyczyna tego ze za cholere nic nie słychac (nawet zadnych szumów głosnikowych). Prosze o pomoc. Słabo znam sie na lampach wiec prosiłbym tez o mowienie do mnie raczej prostym językiem :). Jesli chodzi o lampy to dopiero zaczynam. Aha przewzmacniacz byl testowany na tranzystorowej koncówce mocy i gra doskonale tak wiec od razu wykluczam problem przedwzmacniacza.
    Z góry dzieki za pomoc .

    Prosiłbym tez o jakies sugestie np czy lepiej rozebrac tego bisa i sklecic z niego np fenderowska koncówke mocy 4X El34 czy cos bo sam juz nie wiem
  • IGE-XAO
  • Poziom 42  
    Witam! Jeżeli jest kompletna cisza, to zacznij od pomiarów napięć zasilacza, czy przychodzą napięcia na anody, na siatki przyspieszające. Bisy raczej były przystosowane na linię, to w takim razie będziesz musiał trafo głośnikowe po przepinać, ale tak czy tak to powinno być coś słychać.
    Pozdrawiam
  • IGE-XAO
  • Poziom 10  
    nie wszystkie bisy byly radiowęzłowe niektóre modele 103 lub 105 nie pamietam mialy mozliwosc dzialania 120V lub 30V na wyjsciu moj chodzi w 30V na wyjsciu. sprawdzałem trafa juz wczesniej i napiecia zgadzaja sie z podawanymi w schemacie... masz jeszcze jakies pomysły ??
  • Poziom 26  
    W tym wzmacniaczu jest taki wtyk ze zworkami,
    który przełącza uzwojenia wtórne trafa głośnikowego- to jest taki blaszany prostopadłościan z napisem np 30V - może go poprostu brakuje. Sprawdz omomierzem czy na gnieźdie gł. "widzisz" transformator.
  • Poziom 10  
    nie brakuje tego etyku to wlasnie dzieki niemu uzyskuje 30V na wyjsciu nie bardzo rozumiem co oznacza czy widze transformator.. chodzi o to czy na wyjsciu jest jakis prad (spoczynkowy??)
  • Poziom 26  
    "widze" miałem na myśli, że omomierz pokarze na gnieździe głośnikowym jakiś opór. Ponieważ transformator jest (powinien być) metalicznie połączony z wyjściem. Taki pomiar ma na celu sprawdzenie ciągłości uzwojenia wtórnego i zworek w w\w wtyku. Pisałeś że napięcia masz zgodne ze schematem sugeruje to że do uzwojenia pierwotnego jest OK. Ta zupełna cisza w głośnikach może świadczyć o przerwie we wtórnym. Myśle, że przy sprawnym transformatorze powinno się słyszeć choćby lekki przydźwięk. Pomiar wykonywać przy wyłączonym napięciu!!!
    Teoria mówi że włączanie nieobciążonego wzmacniacza może być niebezpieczne, dla własnego bezpieczeństwa obciążyj trwale wyjście oporem 1kΩ;.
  • Poziom 12  
    W takim razie sprawdz preamp w bisie. Proponuję też podać sygnał odrazu na odwracacz. Posprawdzaj też napięcia w nim (na schemacie są podane, jeżeli chodzi o końcówkę to wszystkie bisy miały praktycznie taką samą). A i jeszcze jedno czy słychać zadziałanie przekaznika? Jeżeli nie to nie właćzy się wzmak, uruchamia go dioda próżniowa ( nie pamiętam oznaczenia ale jest tam tylko jedna) po tym jak się nagrzeje i zaczyna przewodzić. Ma to przeciwdziałać pracy "na zimno" lamp końcowych.
  • Poziom 12  
    Cześć

    Moim skromnym zdaniem, o ile mnie pamięć nie myli to ten wzmacniacz chyba posiada układ opóźniający włączanie napięcia anodowego. To znaczy że lampy powinny się rozgrzać i wtedy jest załączane wysokie napięcie zasilania. Proszę sprawdź dokładnie schemat ideowy.

    Pozdrawiam
    Darek
  • Poziom 10  
    hej no bez przesady az taki burak to chyba nie jestem wiem ze lampy musza sie rozgrzac i faktycznie jest taki układ i gotowosc do pracy sygnalizuje zapalenie sie drugiej kontrolki ale w glosnikach jest cisza...
  • Poziom 12  
    Zrób prosty test, przy uruchomionym wzmacniaczu wyjmij i włóż lampę odwracacza. Jeżeli nic nie będzie słychać to oznacza problemy z lampami końcowymi, transformatorem lub połaćzeniami które tam są. Niczego w ten sposób nie naprawisz ale bynajmniej wiadomo będzie czy problem jest w przedwzmacniaczu (tym bisowskim) czy w samej końcówce.
    Powodzenia.