Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATtiny13 i ATmega8515 nie kompatybilne ??

fantasta 07 Wrz 2006 09:23 5300 36
  • #31 07 Wrz 2006 09:23
    zbig_wwl
    Poziom 17  

    Tylko się zapytam, żeby doprecyzować z tą moją wersją, tzn. zrobiłeś tak:
    1.stacyjka na zero
    2.drzwi na 1 - powinno się zapalić od razu i świecić nieprzerwanie
    3.drzwi na 0 - powinno poczekać 15s na pełnym świeceniu i zacząć sciemniać przez ok. 5s.
    I nie zachowuje się zgodnie z powyższym :?:
    Oczywiście zakładam, że fusebity ustawione na 9.6MHz :D

    Dopiszę jeszcze coś. Sprawdziłem to w uC i działa, więc nie wiem jak ty sprawdzasz :?:
    Algorytm jest taki, że:
    1. stacyjka na 0 (musisz to zero podać, bo inaczej to pin wisi w powietrzu i różne rzeczy moga na nim być :D)
    2.otwierasz drzwi - lampka zapala się od razu i świeci cały czas.
    3. zamknięcie drzwi (podanie 0 na pin od drzwi) powoduje odczekanie ok 15s na pełnym świeceniu i powolne wygaszenie.
    4.przy stacyjce na 1 (też musisz to 1 podać na pin stacyjki) otwieranie i zamykanie drzwi powoduje natychmiastowe odpowiednio zapalanie i gaszenie lampki.

    Przeważnie sprawdzam, zanim staram się pomóc, więc ty fantasto też dobrze sprawdź, zanim napiszesz, że coś nie działa.
    Poniżej masz tego hex'a, co u mnie chodzi.
    Pozdrawiam

  • #32 07 Wrz 2006 11:08
    fantasta
    Poziom 29  

    Dziala tak jak napisales ale nie tak jak powinno wg mnie.

    Moj program jest napisany tak:
    - Podajac zero na drzwi lampka ma sie powoli zapalic. Po zamknieciu drzwi (zdejmuje 0 z pinu i wewnetrznie podciagany jest do 1) odczekuje iles tam sek i powoli gasnie.
    - Czas odliczany po zamknieciu drzwi mozna natychmiastowo skrocic poprzez podanie 1 na stacyjke (wewnetrznie podciagniety pin do zera)
    - Podczas wlaczonej stacyjki (podene 1 na pin) otworzenie drzwi (podanie 0) powoduje natycmiastowe zapalanie, zamkniecie drzwi pododuje natychmiastowe zgaszenie.

    I tyle, taki mialem plan piszac ten program i tak dziala teraz. Tylko musze sie uporac z migotaniem zarowki ;)

  • #33 07 Wrz 2006 11:38
    zbig_wwl
    Poziom 17  

    Twój program to jest napisany tak, że żarówkę włącza i wyłącza od razu :D . Nie wiem gdzie w najnowszej wersji powstawiałeś opóźnienia, bo najnowszej twojej wersji nie widziałem :D. Żeby działało wg twoich załóżeń, to pierwsza pętla w tej mojej wersji powinna wyglądać tak

    Code:

    If Stacyjka = 0 Then
      If Drzwi = 0 Then
        If I < 255 Then
         For A = 0 To 254
         Incr I
         Ocr0b = I
         waitms 20
         Next A
        End If
        I = 255
      End If

    i cała filozofia.
    I u mnie nic nie miga :D a sprawdzałem na diodzie. Jeżeli dioda nie miga, to żarówka tym bardziej. Chyba, że masz błąd w dalszej części układu :?:
    Poza tym niech się wypowie ktoś, kto ma taki fabryczny ściemniacz w samochodzie, bo wydaje mi się, że światło zapalać powinno się od razu a tylko gasnąć płynnie. Ale to mi się tak tylko może wydawać :D .

    I jeszcze jedno - w AVR nie ma czegoś takiego jak "wewnetrznie podciagniety pin do zera" - chyba, że oczymś nie wiem :?:

  • #34 07 Wrz 2006 11:49
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja mam ściemniacz "fabryczny" a zrobiony jest na jakimś tranzystorze (zalany) i konensatorze.

    Po otwarciu drzwi światło zapala się od razu, po zamknięciu jest chwile jasne, potem (po 3-4sek) przygasa, chyba że wcześniej przekręce stacyjkę, wtedy gaśnie od razu.

    Rozjaśniania przy wsiadaniu nie widziałem w żadnym fabrycznym rozwiązaniu i wydaje mi się że wyglądałoby to bajerowato i niepraktycznie

    ściemniacz jest niezawodny, śmiesznie tani i prosty. Nie wiem po co do tego stosować mikrokontroler, który może się zawiesić i mamy w nocy choinke z auta.

  • #35 07 Wrz 2006 12:05
    fantasta
    Poziom 29  

    zbig_wwl napisał:
    I jeszcze jedno - w AVR nie ma czegoś takiego jak "wewnetrznie podciagniety pin do zera" - chyba, że oczymś nie wiem :?:


    No jak to ?? Piszac Set Portb.3 ustawiam port i podciagam do do 1.
    Ja takie cos wiem. W 8051 takiego czegos nie bylo.

    Co do schematu dzialania ukladu to tak sobie wymylilem i mi sie podoba. Nie musze robic tak jak jest fabrycznie. Robie jak chce :D

    I mialem taki na tranzystorze i kond ktory zapalal sie od razu i gasil powoli (i to wszystko) i chcialem do niego dodac inne funkcje i przy okazji pouczyc sie mikrokontrolerow ;)

  • #36 07 Wrz 2006 12:11
    zbig_wwl
    Poziom 17  

    McRancor napisał:
    Nie wiem po co do tego stosować mikrokontroler, który może się zawiesić i mamy w nocy choinke z auta.


    Co fakt to fakt :D . Poza tym ten w takiej wersji to będzie pobierał cały czas jakiś prąd na poziomie mA, bo program mieli się bez przerwy :cry: .
    Dlaczego uC - dla mnie po prostu dlatego, że łatwiej mi coś zrobić na uC, niż w analogu - i tyle.
    Co do zawieszania itd. to dobra aplikacja + dobry program praktycznie eliminują niekontrolowane zachowanie układów :D

    Dodano po 2 [minuty]:

    fantasta napisał:

    No jak to ?? Piszac Set Portb.3 ustawiam port i podciagam do do 1.

    Do jedynki to tak, ale wyżej piszesz, że do zera :?:
    fantasta napisał:

    Robie jak chce


    To napisz gdzieś jak chcesz i będzie jasność - z kodu to nie wynika :D

  • #37 08 Wrz 2006 23:38
    fantasta
    Poziom 29  

    zbig_wwl napisał:

    fantasta napisał:

    Robie jak chce


    To napisz gdzieś jak chcesz i będzie jasność - z kodu to nie wynika :D


    Pisalem pare razy jak chce zeby to dzialalo i tak wlasnie dziala. Nie wiem czemu czepiasz sie slowek i innych dziwnych rzeczy. Pisze ze robie jak chce i nie musze sie wcale kierowac fabrycznymi odpowiednikami. Chce by mi sie rozjasnialo to mi sie rozjasnia. Tyle w temacie.