logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tanią stację lutowniczą z kolbą Solomon 40-60W?

kaczortrex 06 Wrz 2006 20:00 16543 10
REKLAMA
  • #1 2994033
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Wakacje się kończą i po kupnie kompa zostanie mi troche kasy na zrobienie w miare dobrej stacji lutowniczej.

Kolbe kupie osobno (za ok 60zł; 40-60W z elektroniczną stab. temperatury na 24 V) - zastanawiam się nad Solomonem, ponieważ nnie pracuje dłużej niż 4 h w tygodniu i nie potrzebuje drogiego sprzętu

Stacje lutowniczą chce zrobić sam - taniej wyjdzie. Trafo i inne podstawowe elementy mam. Rozważam stacje mikroprocesorową z wyświetlaczem LED.

Doradźcie jaką lutownicę kupić i podrzućcie kilka pomysłów na stacje lut.
    Z założenia wszystko powinno się zmieśćić w ok 130 zł

A może macie link do w miare dobrej i gotowej stacji?

Pozdrawiam i proszę o pomoc w wyborze. :))
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2994932
    kaczortrex
    Poziom 13  
    część z nichc czytałem ale pozostałe nie
    wielkie dzieki

Dodano po 20 [minuty]:

nasuneło mi się jeszcze jedno pytanko;
    jaka jest różnica w lutownicach zasilanych niskonapięciowo - 24v a sieciowo - 230v.

chodzi mi o techniczne różnice, zwłaszcza w działaniu i stabilizacji temperatury
    czy jeżeli kupię tą na 230, a potem dorobie stacje lutowniczą to da się ją jakoś przerobić na te 24v?
  • #4 2995306
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    jesli chodzi o 24v i 220 to nie ma roznicy tylko w jednych masz grzalke na 24v a w drugich 230v. aby byla mozliwosc stabilizacji temperaturykolba musi miec termopare(czujnik temperatury). jesli kupisz wiec na 230v to nie przerobisz jej na 24v. na mniejsze napiecie lutownica jest bezpieczniejsza w uzytkowaniu.
  • #5 2997332
    kim
    Poziom 15  
    Ja nie wiem czy przy dzisiejszych cenach stacji bym się brał za robienie czegoś samemu. Kiedyś (nie wiem z 5 lat temu) się opłacało i sam robiłem, ale teraz.. ta stacja z linku jest b. przyzwoita moim skromnym zdaniem (i ją kiedyś sobie zrobiłem po otrzymaniu od sprzedawcy kolby schematu), i do dzisiaj chodzi i służy mi do wszystkiego (oczywiście operacje na płytkach). Policz ile CIĘ wyniesie zrobienie takiej stacji.. do ceny kolby dolicz podstawkę pod lutownice, do tego cena elementów samej "puszki"... moim zdaniem bardzo nieoplacalne..
  • #6 3005222
    kaczortrex
    Poziom 13  
    znalazłęm coś jeszcze lepszego - avt2727 cyfrowa stacja lutowniczaa; mi się podoba a w tym tygodniu powinieniem zamówicś stuff; lutownica to pensol esd iron do sl10/20/30
    Załączniki:
    • AVT2727.pdf (520.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3027682
    paszczak1
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Ja też mam taką kolbę i również chcę stację. Nie interesuje mnie natomiast pomiar temperatury (w końcu lutownica to nie termometr - chcę lutować)
    Procesor też mnie jakoś nie przekonuje ( chyba, że jest konieczny ). wystarczy mi sama regulacja/stabilizacja temperatury. Czy ktoś może mi doradzić coś sensownego? - ( taniego, prostego i nie koniecznie z dokładnością do 1st C)? Ma ktoś może schemat Sl10?
  • #8 3028833
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    paszczak1 napisał:
    ... Nie interesuje mnie natomiast pomiar temperatury (w końcu lutownica to nie termometr - chcę lutować)
    Procesor też mnie jakoś nie przekonuje ( chyba, że jest konieczny ). wystarczy mi sama regulacja/stabilizacja temperatury. Czy ktoś może mi doradzić coś sensownego? - ( taniego, prostego i nie koniecznie z dokładnością do 1st C)?...

Chcąc nie chcąc aby uzyskać stabilizację temperatury musisz ją mierzyć i porównywać z zadaną. Jeśli nie chcesz jej oglądac to inna sprawa... ale trudno jest zrobic na potencjometrze o kącie obrotu 270stopni jakąś sensowną podziałke z dokładnością 1stopnia. Łatwiej jest przecież ogladac na wyświetlaczu ustawianą wartość...

Pozdrawiam SIEKIER'A
    :twisted:
  • #9 3029655
    paszczak1
    Poziom 14  
    Chcąc nie chcąc aby uzyskać stabilizację temperatury musisz ją mierzyć i porównywać z zadaną. Jeśli nie chcesz jej oglądac to inna sprawa... ale trudno jest zrobic na potencjometrze o kącie obrotu 270stopni jakąś sensowną podziałke z dokładnością 1stopnia. Łatwiej jest przecież ogladac na wyświetlaczu ustawianą wartość...

Pozdrawiam SIEKIER'A
    :twisted:[/quote]

Toteż mówię, że niekoniecznie z dokładnością do 1 stopnia:D.
    Nie zupełnie muszę znać też temp. zwłaszcza, że nie jest to temp. końca grotu. Porównać wystarczy napięcie termopary ( niby to blisko, ale nie trzeba przeliczać ) - odchodzi późniejsza kalibracja. Jestem za minimalizacją i uproszczaniem. Ponawiam pytanie: czy kojarzy ktoś coś takiego?
  • REKLAMA
  • #10 3029953
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Myślę, że *TEN* układ powinien cie zainteresować.
    Osobiście zrobiłem tą stację i jestem z niej zadowolony. Jedyne zmiany to triak z transoptorem do sterowania grzałką i inny transformator. Nie kalibrowałem jej - jedynie ustawiłem ok 20 stopni na zimnym grocie (temp. pokojową)
    Ustawieniami na wyświetlaczu nie sugeruję się gdyż są napewno niedokładne. Po drugie nigdy nie lutuję w/g siakichś "przepisów" temperaturowych a raczej intuicyjnie- by dobrze się lutowało. Wszystko zależy od rozmiaru powierzchni i od elementu. Wyświetlacz pomaga mi jedynie powtarzać wybrane temperatury.

Pozdrawiam SIEKIER'A
    :twisted:
  • #11 3030788
    paszczak1
    Poziom 14  
    O, to, to, to, już to miałem, ale nie mam zdrowia przeglądać tego w kompie i planowałem jutro druknąć, ale teraz widzę, że to coś dla mnie. Fajne. Proste układy do prostych zastosowań. Może by nawet odpuścić oryginalny woltomierz i wpakować duży wychyłowy - mam taki od ruskiego miernika (bardzo go lubiłem, ale cóż okazał się już nie wystarczający). Analog ponad wszystko - procesory do komputerów!! :D.
    O co Ci chodziło z tym triakiem? Po co? Przecież przy "dogrzewaniu" grzałka powinna chodzić "pełną parą" (bez regulacji) - czyli wszystko cacy - tak bardzo go słychać? A trafo? - bez odczepu? A jak rozwiązałeś symetryczne zasilanie - tak odrazu z 24 na ±5?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniej stacji lutowniczej z kolbą Solomon 40-60W z elektroniczną stabilizacją temperatury na 24 V. Użytkownik planuje samodzielnie wykonać stację mikroprocesorową z wyświetlaczem LED, dysponując już transformatorem i podstawowymi elementami, z budżetem około 130 zł. Poruszono różnice między lutownicami zasilanymi niskonapięciowo (24 V) a sieciowo (230 V) – głównie dotyczą one napięcia grzałki i bezpieczeństwa użytkowania; kolby na 230 V nie da się łatwo przerobić na 24 V. Wskazano, że stabilizacja temperatury wymaga pomiaru temperatury za pomocą termopary, a regulacja na potencjometrze jest mniej precyzyjna niż cyfrowa z wyświetlaczem. Zaproponowano gotowe rozwiązania, m.in. stację ZD-929 z wyświetlaczem cyfrowym oraz cyfrową stację AVT2727 z lutownicą Pensol ESD Iron do SL10/20/30. Wskazano, że samodzielna budowa może być mniej opłacalna niż zakup gotowej stacji, biorąc pod uwagę koszty elementów i obudowy. Omówiono także prostsze układy stabilizacji temperatury bez konieczności dokładnego pomiaru, z wykorzystaniem triaka i transoptora do sterowania grzałką, oraz kwestie kalibracji i intuicyjnego doboru temperatury lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA