Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Atmega 8 PWM i pomiar napięcia na wyjściu

flapo213 06 Sep 2006 20:54 3300 3
    flapo213
    Level 21  
    Witam. Mam taki mały problemik. W mikrokontrolerze Atmega 8 ustawiony mam 10 bitowy pwm z wyjściem na OC1. z Wyjścia poprzez driver MOSFETA steruję tranzystorem BUZ11. Wszystko działa pięknie napięcie się zmienia w całym zakresie tak jak powinno ale z pomiarem napięcia jest już problem ponieważ przy sterowaniu pwm i pomiarze tym samym prockiem złapię albo 0V albo max napięcia. Próbowałem póścić to przez diodę a później kondensator z reyzstorem rozładowywującym ale wtedy za wolno rozładowywuje się kondensator i znowu źle. Pomyślałem o jakimś filtrze może nawet aktywnym czy RC. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny bo już chwilkę siedzę nad tym i nic mi nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam
    MirekCz
    Level 35  
    Możesz zastosować filtr RC, ale zawsze będziesz miał albo jakieś duże opóźnienie w zmianie wartości, albo duże tętnienie.

Jeżeli chodzi o dobór filtra to spójrz na wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2939462#2939462

Swoją drogą po co mierzyć ten sygnał, skoro znasz ustawienia PWM i możesz go obliczyć z dużym przybliżeniem?
    flapo213
    Level 21  
    Dzięki za podpowiedź zastosowałem filtr RC i pomogło wartość na wyjściu otrzymuje dosyć szybko. Zastanawiam się tylko czy np. nie lepiej by było zastosować filtr aktywny RC na wejściu drivera do MOSFETA. A co do sugestji to rzeczywiście da się obliczyć przy danym pwm jakie będzie napięcie ale jak da się dosyć duże obciążenie to wtedy to napięcie spadnie a ten pomiar nam powie o ile. Dzięki
    JacOwcz
    Level 12  
    Filtr aktywny, czy choćby wtórnik na wzmacniaczu operacyjnym to dobry pomysł. Sam filtr RC jest bardzo czuły na obciążenie i lepiej jest odseparować go od reszty układu.