Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JAKIE MIKROFONY DO NAGŁOŚNIENIA ZESPOŁÓW LUDOWYCH I.T.P.

michalek_101 07 Sep 2006 10:42 3034 24
    michalek_101
    Level 12  
    Jakie mikrofony kupić do nagłośnienia zespołów ludowych.Chodzi mi żeby dobrze nagłośnić takie zespoły .Jakie polecacie mikrofony przewodowe?
    User removed account
    User removed account  
    holjarek
    Level 2  
    Witam

Najlepszym rozwiązaniem będzie:
    Cały zespół: Mic. Pojemnościowe, najlepiej wielkomembranowe, mogą być paluszki typu AKG1000.
    Solista: Shure SM58 czy inne dobre dynamiki.

Pojemności: 2-4 sztuki
    Dynamik: tyle, ilu solistów będzie śpiewało jednocześnie

Z ustawienie pojemności- trza poeksperymentować.

Pozdrawiam
    JP
    aca
    Level 30  
    Hi,
    napisz moze ile ludzi chcesz naglosnic i ile pieniedzy na to chcesz przeznaczyc.
    Pozdrowienia z urlopu.
    User removed account
    User removed account  
    jasioplo
    Level 17  
    [quote="Poppin"]ajajajja.......

... Jest w zasadzie jedno bardzo uniwerslalne ale masakrycznie drobie - stosowane z powodzeniem przez zespół piesni i tańca Ślask - to shotguny - długie 60 i 70 cm. Takie same sa zainstalowane w teatrze w Kielcach i swietnie zbierają scene. ale jeden mik kosztuje w granicach 6 do 10 tys (zależy od marki i "doposażenia w gąbki uchwyty itp)

cześć
    a miałeś okazję kiedyś pracować ze Śląskiem? Bo ja tak.
    Tam nie ma wcale takiej tzw. zwykłej kapeli ! Jest za to "mała orkiestra" ;-) i mają swoje własne mikrofony (i nie stosują aż tak dużo tych "luf") i nie są to znowu mikrofony aż za taką kasę ! (np. SM81)

Ja zwykle do "ludowizny" używam z powodzeniem SM 57 (cyja, dęte i czasem nawet do kontrabasu) i jakieś 2 pojemniki na skrzypce.
    Nie przekraczam 7 mikrofonów dla kapeli.

Janusz
    Rzeszów
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Z wielkomembranowych polecam Audio Technika AT2020 teraz w promocji za niecałe 400zł, niezły stosunek cena/jakość.

Z dynamików lubię serię evolution senheisera np 825, 830. cena 250-350zł nieźle się sprawdzają na scenie. Podobnej klasy i ceny są Audiotechniki np Pro 41. Shure jakoś mnie nie przekonało jeszcze.

Czasami w chórach stosuje się malutkie mikrofony podwieszane na kablu nad sceną. Nie przeszkadza to rozwiązanie podczas grupowego tańca.

Lecz bez dokładnych danych to faktycznie chyba tylko shotguny :)
    dj magic
    Level 19  
    Witam. A ja proponuje Shure. Sam kożystam i jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek firma Sennheiser tez z godna uwagi.
    stasiekm
    Level 30  
    shure za dużo "bierze za napis"
    do zespoło ludowych polecam pojemnościówki -kilka szt + porządny dynamic dla solistów, np E835 lub wyższe sennheisera
    User removed account
    User removed account  
    michalek_101
    Level 12  
    Dzięki za podpowiedź i przy okazji mam jeszcze jedną kwestie, jakie mikrofony kupić, aby nagłośnić występ zespołu ludowego (wykonawcy stoją w 2-3 rzędach jakieś 15-20 osób), jakie mikrofony zastosować, aby cały zespół był dobrze nagłośniony?
    User removed account
    User removed account  
    michalek_101
    Level 12  
    Hmm no to mam problem chcę kupić zarazie chociasz 2 mikrofony powiedzmy do 450zł. za szt.mikrofony te będą mi służyły do różnych nagłośnień raz do nagłośnienia chóru a drugi raz do nagłośnienia np.koncertu gitarowego gdzie będą stały przed odsłuchami.Wiem, że będzie problem, ale nie stać moją firmę zarazie na kupowanie kilkunastu mikrofonów i zastosować ich do różnych nagłośnień.Dlatego proszę o podpowiedź, jakie mikrofony raczej (uniwersalne zakupić).Wiem, że takich nie ma ale może ktoś pracuje w podobnych warunkach do moich i zechce się podzielić informacjami na ten temat.
    zein
    Level 10  
    nie bede zakladal nowego tematu:

ja chcialbym naglosnic ok. 20 osob (chor;)) w kosciele... glownie choc tez czasami w plenerze sa imprezki. myslalem o naglosnieniu kazdego z glosow (w sensie grupy glosow) wiec mysle zeby kupic 3 mikrofony... myslicie ze to by bylo dobre rozwiazanie czy wystarczyly by np 2 mikrofony. mysle o tym AKG D3700ms lub AT2020 (tego nie moge znalezc na internecie w celu kupienia)

czy ktos moze mi pomoc?

PS. w moim przypadku bedzie to tylko i wylacznie naglosnienie wokali (ogolnie chce by zbieraly wszystkich z choru)
    stageman
    Level 17  
    Audio-Technice ma Konsbud Audio z Warszawy i nie ma szans zeby nie pomogli w sprawie modelu 2020. Tylko ich strona cos sie chrzani.
    zein
    Level 10  
    niom tak... rozumiem ale moze jakas podpowiedz odnosnie wlasnie ktore z mikrofonow wybrac... ogolnie sie pytam prosze nie patrzec tylko na dwa modele ktore podalem!
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    aca
    Level 30  
    Hi,
    chory zbieram mikrofonami Rode NT-5. Bardzo dobre sa tez AT 5100 w ustawieniu ORTF. Nie wiem jednak jaki jest Twoj limit gotowkowy. Oczywiscie porzadny pre-amp to podstawa.
    Pozdrowienia.
    zein
    Level 10  
    hehe :) mam naglosnienie kosciola i mixer yamahy podpiety pod niego :) ma byc wmiare glosno i nie na scene poprostu zeby bylo slychac dobrze schole :]

na mici mge wydac ok 1000zl
    agaudio
    Level 21  
    Witam
    A na PG-48 by to nie poszło ?. Po trzy osoby śpiewajace do jednego i są po 140 PLN. Mikser by się przydał trochę lepszy z korektorem chociaż oktawowym aby powalczyć z pogłosem bo inaczej ludzie nie zrozumią co śpiewają.