Najlepszym rozwiązaniem będzie:
Cały zespół: Mic. Pojemnościowe, najlepiej wielkomembranowe, mogą być paluszki typu AKG1000.
Solista: Shure SM58 czy inne dobre dynamiki.
Pojemności: 2-4 sztuki
Dynamik: tyle, ilu solistów będzie śpiewało jednocześnie
co za sztuka? czy powtarzalna? czy też to dla zespołu? co to za zespół...ale osób -vocali + skład muzyczny ? czy muzycy sie poruszaja? czy vocaliści sie poruszają? Jak duży jest "teren występu- scena"
Te wczesniejsze posty pod tytułem shure nawet nie czytaj - to jakby ktos napisał ze najlepiej nagłosnic mikrofonem. Dla Ciebie nalezy znaleźć indywidualne rozwiązanie. Jest w zasadzie jedno bardzo uniwerslalne ale masakrycznie drobie - stosowane z powodzeniem przez zespół piesni i tańca Ślask - to shotguny - długie 60 i 70 cm. Takie same sa zainstalowane w teatrze w Kielcach i swietnie zbierają scene. ale jeden mik kosztuje w granicach 6 do 10 tys (zależy od marki i "doposażenia w gąbki uchwyty itp)
Jezeli odpowiesz na wczesniejsze pytania to moze uda sie znaleźc tańsze rozwiaznie
... Jest w zasadzie jedno bardzo uniwerslalne ale masakrycznie drobie - stosowane z powodzeniem przez zespół piesni i tańca Ślask - to shotguny - długie 60 i 70 cm. Takie same sa zainstalowane w teatrze w Kielcach i swietnie zbierają scene. ale jeden mik kosztuje w granicach 6 do 10 tys (zależy od marki i "doposażenia w gąbki uchwyty itp)
cześć
a miałeś okazję kiedyś pracować ze Śląskiem? Bo ja tak.
Tam nie ma wcale takiej tzw. zwykłej kapeli ! Jest za to "mała orkiestra" i mają swoje własne mikrofony (i nie stosują aż tak dużo tych "luf") i nie są to znowu mikrofony aż za taką kasę ! (np. SM81)
Ja zwykle do "ludowizny" używam z powodzeniem SM 57 (cyja, dęte i czasem nawet do kontrabasu) i jakieś 2 pojemniki na skrzypce.
Nie przekraczam 7 mikrofonów dla kapeli.
Z wielkomembranowych polecam Audio Technika AT2020 teraz w promocji za niecałe 400zł, niezły stosunek cena/jakość.
Z dynamików lubię serię evolution senheisera np 825, 830. cena 250-350zł nieźle się sprawdzają na scenie. Podobnej klasy i ceny są Audiotechniki np Pro 41. Shure jakoś mnie nie przekonało jeszcze.
Czasami w chórach stosuje się malutkie mikrofony podwieszane na kablu nad sceną. Nie przeszkadza to rozwiązanie podczas grupowego tańca.
Lecz bez dokładnych danych to faktycznie chyba tylko shotguny
czarno toto widze.... niezłe te podpowiedzi....
co do Śląska....dawno z nimi nie pracowałem to fakt....ale pamiętam doskonale pare godzin zycia spędzone w kanciapie w Koszecinie kiedy poznawałem tajniki i sztuczki na shotguny....to był jakię 99....jak dobrze pamietam.... wazne i mądre rzeczy wtedy poznałem....
A o ich jakosci polecam ...moze znajdzie sie na forum oprócz mnie jeszcze ktos kto miał z nimi do czynienia.
Co do sztuk. podaje dane techniki jakie zostały przez nas użyte podczas tygodnia kultury beskidzkiej. To jest duży festiwal i daje obraz zapotrzebowania.
Przede wszytskm dla wszystkich pieknie śpiewajacych i tanczacych pań i panów - ponad scena zostało rozwieszonych 24 miki pojemnosciowe (AT + rozrózne inne). na partie solowe wykorzystywane było 8 sztuk (system ) sennheisera E865 (z wkładkanmi pojemnosciowymi). Rzecz była w tym że zespoły zmieniały sie z dużą czestotliwoscia i trzeba było toto szybko i sprawnie wstawiac i sciągac ze sceny....scena cały czas przygotowana do tańca - brak jakichkolwiek kabli.
Zespół. 4 sztuki klipów Audiotechnika, 4 szt klipów AKG. Ponadto standartowy zestaw 57-ek i 58-ek + kilka innych.... jeżeli chodzi o omikrofonowanie to chyba tyle.... no oczywiscie jeszcze w pogotowiu kilka diboxów i opcji specjalnych...
Dzięki za podpowiedź i przy okazji mam jeszcze jedną kwestie, jakie mikrofony kupić, aby nagłośnić występ zespołu ludowego (wykonawcy stoją w 2-3 rzędach jakieś 15-20 osób), jakie mikrofony zastosować, aby cały zespół był dobrze nagłośniony?
to co kolega mówi - ale tylko kiedy ten chór jest ustawiony w kolejnych szeregach do góry - aparat mowy człowieka jest dosyć mocno kierunkowy - co za tym idzie..... bobrze żeby były maksymalnie przed chórem - zbiora "szerzej" ale zbiora tez nagłosnienie - problem z sprzezeniami. Kolejna rzecz ew. monitorów.... problemem zbyt bliskiego dostawienia mików do chóru jest jednostkowe zbieranie głosów. Musisz to wypośrodkować z jednej strony odległościa mików przed chórem z drugiej wąskością i ILOŚCIA mików. Jezeli masz to ustaw ich wiecej.
Jeszcze jedna opcja - ale zakładam ze jezeli to 100 osób to nie wchodzi w rachube. Gdyby to był chór klasy gospel...lub inny ale spiewający bardzej hmmmm...nazwijmy to rozrywkowo, proponuje dać im np. 20 czy tez 30 mików dynamicznych. po 1 na 2-4 osoby....i mozesz zagrać naprawde głosny koncert.
Dodano po 3 [minuty]:
jeszcze pytanie - oni coś tancza skaczą biegają? - jakies instrumenty? inne wynalazki ? - jak stoja sztywno na tyłkach to dać im dynamiczne miki pod twarz. + ew. dla instrumentów. Jezeli cokolwiek skacza i tanczą to trzeba postawić półokrag z pojemności.
Podaj ilośc "funduszu reprezantacyjnego"....."opcje cenowe" są rozbierzne bardzo
Hmm no to mam problem chcę kupić zarazie chociasz 2 mikrofony powiedzmy do 450zł. za szt.mikrofony te będą mi służyły do różnych nagłośnień raz do nagłośnienia chóru a drugi raz do nagłośnienia np.koncertu gitarowego gdzie będą stały przed odsłuchami.Wiem, że będzie problem, ale nie stać moją firmę zarazie na kupowanie kilkunastu mikrofonów i zastosować ich do różnych nagłośnień.Dlatego proszę o podpowiedź, jakie mikrofony raczej (uniwersalne zakupić).Wiem, że takich nie ma ale może ktoś pracuje w podobnych warunkach do moich i zechce się podzielić informacjami na ten temat.
ja chcialbym naglosnic ok. 20 osob (chor;)) w kosciele... glownie choc tez czasami w plenerze sa imprezki. myslalem o naglosnieniu kazdego z glosow (w sensie grupy glosow) wiec mysle zeby kupic 3 mikrofony... myslicie ze to by bylo dobre rozwiazanie czy wystarczyly by np 2 mikrofony. mysle o tym AKG D3700ms lub AT2020 (tego nie moge znalezc na internecie w celu kupienia)
czy ktos moze mi pomoc?
PS. w moim przypadku bedzie to tylko i wylacznie naglosnienie wokali (ogolnie chce by zbieraly wszystkich z choru)
niom tak... rozumiem ale moze jakas podpowiedz odnosnie wlasnie ktore z mikrofonow wybrac... ogolnie sie pytam prosze nie patrzec tylko na dwa modele ktore podalem!
przejrzyj ofgerte tzw. krótkich shotganów.... MIkrofony wielkomembranowe nieskiego budzetu maja przewaznie nieprzełaczalną charakterystykę co wiąze sie a przynajmniej moze z problemami nagłosnienia..... po prostu przejrzyj oferte pojemnosciówek popatrz na mikrofony o charakterystyce kardioidalnej
shutgany - krótkie ...raczej short guny chodzi o to ze to sa miki kierunkowe - jezeli masz stosowac to na scenie i nie masz doswiadczenia - obycia w korektorach itp.... to są one 100 razy lepszym rozwiazaniem niz inne. Bo mozesz wsadzić sie na mine i bedziesz miał jeden wielki sprzeg a nie nagłosnienie
Hi,
chory zbieram mikrofonami Rode NT-5. Bardzo dobre sa tez AT 5100 w ustawieniu ORTF. Nie wiem jednak jaki jest Twoj limit gotowkowy. Oczywiscie porzadny pre-amp to podstawa.
Pozdrowienia.
Witam
A na PG-48 by to nie poszło ?. Po trzy osoby śpiewajace do jednego i są po 140 PLN. Mikser by się przydał trochę lepszy z korektorem chociaż oktawowym aby powalczyć z pogłosem bo inaczej ludzie nie zrozumią co śpiewają.