Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze sterowaniem centralnym zamkiem w SEAT TOLEDO

07 Wrz 2006 12:57 8458 7
  • Poziom 10  
    Mam problem ze sterowaniem centralnym zamkiem z alarmu Exus w Seacie Toledo 1.9TDI 98 ( jeszcze stary model ) . Problem wgląda w ten sposob że znalazlem trójkonektorową czarną wtyczkę znajdującą się w drzwiach kierowcy w dolnej ich częsci w której na stałe na jednym z przewodów znajduje się +12V, a w momencie zamykania centralnego z kluczyka na drógim przewodzie pojawia sie +12V, a na trzecim przewodzie to samo tylko w momęcie otwierania. Z tej wtyczki te przewody idą do zamka znajdującego się w klamce.
    Problem jest taki że podając sygnały samemu na te przewody centralny nie reaguje. Dlaczego to nie działa ?
    W rozpisce mam podane dwa przewody do których mam sie podłaczyć pisze tam zeby znaleźć czarną wtyczkę wychodzącą z dzwi kierowcy ale u mnie jej nie znalazlem a także sugerowane kolory przewodów się nie zgadzają może dlatego że widoczne saslady wcześniejszych napraw.
    Proszę o radę, a może ktoś miał podobny problem?
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 19  
    Witam
    musisz dogrzebać się do sterownika zamka centralnego, sprawdzić czy na przewodach są napięcia(czy bepieczniki nie popalone), później można luknać na przekaźniki w tym sterowniku(widziałem popalone styki takich przekaźników),(w polskim sterowniku od poloneza wymieniałem scalak) no i oczywiście sprawdzić same siłowniki podając napięcia.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 10  
    Bezpieczniki są OK, chciałbym dotrzeć również do sterownika centralnego zamka tylko czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie mozna go znaleźć?

    Dziwne jest również to że z klucza i z pilota w kluczyku wszystko działa.
    Postaram się również rozebrac drzwi kierowcy i podać tam sygnały.
    Jeżeli ktoś ma jakieś inne pomysły to proszę o radę.
  • Poziom 19  
    wygrzebałem cos takiego
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1196284#1196284
    jeżeli nic Ci to nie nasunie to mogę tylko poradzic.
    sterownika można szukać jak pisałem po kablach. może być on zamontowany przy nadkolu od strony kierowcy(nad skrzynka z bezpiecznikami. może też być przy konsoli głównej niedaleko pokręteł od nawiewów. no i ostatnie miejsce pod schowkiem pasażera. to są tylko typowe miejsca mocowania takich urządzeń. dokładnie nie wiem bo akurat toledo nie naprawiałem.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Dzisiaj rano również zauważylem że nie działa mi podgrzewane lusterko zewnętrzne od strony kierowcy i głośnik znajdujący się w drzwiach. Wychodzi na to że kilku przewodom brakuje ciągłości żył.
    Myśle ze wszystkie sprawy załatwił by schemat elektryczny na którym były by widoczne elementy znajdujące się w dzwiach i ich połączenia z pozostałymi elementami elektronicznymi samochodu.
    Jeżeli ktoś dysponuje takim schematem to będe bardzo wdzięczny mozna przesłac go na email:
    dzikpolczyn(malpa)poczta.onet.pl

    Dzieki za wskazówki
  • Poziom 15  
    jeżeli ci nie działa tak dużo urządzeń w tych samych drzwiach to sprawdź czy nie uszkodziły się przewody w miejscu przechodzenia z drzwi do słupka w karoserji
  • Poziom 11  
    możliwe jest poza uszkodzeniem kabli w miejscu "kołnierza" z drzwi na słupek jeszcze uszkodzenie ich poprzez przetarcie przez szybę - ja miałem taki przypadek że zapinka trzymająca kable przy zabudowie drzwi wyskoczyła i pracująca szyba przetarła kable od siłownika pneumatycznego - warto również na to zwrócić uwagę gdyby jeszcze ktoś miał podobny problem.