Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piórnik jakich mało w 21 wieku

Granat :) 09 Sep 2006 16:34 98443 358
Renex
    djleeon603
    Level 20  
    jestem juz na etapie kompletowania programu i elementów. Parametry:
    -Pilot w dlugopisie - 4 przyciski
    *dół
    *zegarek
    *podswietlenie
    -pamięć 24LC256-I/sm (to jest eeprom 32KB)
    -wyświetlacz od nokii 3310 (pod 1-wire)
    -Atmega8
    -Odbiornik podczerwieni

p.s. byl by termometr ale DS1820 kosztuje az 10zł ;/ - a to zbędne

schematu mozecie spodzielwać się na koncu lipca lub w połowie sierpnia
  • Renex
    Granat :)
    Level 34  
    aha..
    ale tam jest attiny12, jego też trzeba zaprogramować tak, żeby działał jako sterownik wyświetlacza :)
    hmm program też tam umieścili.. no to nic tylko programować i testować jak działa z 1w :D
    djleeon603
    Level 20  
    tak, attiny trzeba zaprogramować. Czekam na kuriera, jutro jadę po resztę elementów (drobnych)

i do roboty :D

jeszcze zostałą kwestia scroolowania tekstu ale wystarczy:
    aby scroolować tekst w góre - pobierać o 14 pierwszych znaków mniej
    Aby scroolować tekst w dół pobierać o 14 pierwszych znaków wiecej

(tylko jak to napisać ;/;;?)
  • Renex
    Granat :)
    Level 34  
    może ustaw dwie zmienne którę będą określały zakres odczytywanej pamięci
    jeśli przewijasz w dół do do obu zmiennych dodajesz 14, jeśli w górę do odejmujesz od obu :)
    djleeon603
    Level 20  
    no pomysle, ale kombinowal bede jak wszytko skompletuję :D
    wow
    Level 27  
    djleeon603 uszanowanko! Ja bym się przyłączyłe, ale dla mnie to samo programowanie to czarna magia!

Mnie interesuje takie coś tylko aby było tak.

W długopisie 3 przyciski prawo lewo i ZEGAR :)

No i ta karta od aparatów cyfrowych to byłby bajer :D

W sumie to mogę programować przez kompa.
    Co mam użyć abym mógł tam dać dużo tekstu? Jaki "procesor"??

djleeon603 musimy zgadać się na gg!
    razor2007
    Level 14  
    a dalłby sie zrobić takie cudo, z kartą pamięci (albo wbudowaną pamięcią 16 - 32 mb ) i wejściem od klawiatury komuterowej (do wprowadzania tekstu) ? bez długopisu, tylko 3 przyciski w piórniku (góra, dół, zegar/data ) ?

Pozdrawiam !
    Ficu
    Level 31  
    Witam

Gdybyś wszystko przeczytał wiedziałbyś że tak się da :D

Wszystko się da potrzebny tlko dobry program.
    razor2007
    Level 14  
    ok ja nie mam nic przeciwko, zagadaj do mnie na gg, numer przesłałem Ci na pw
    AwoniX
    Level 14  
    I jak z rozwojem prac?? Juz polowa wakacji za nami a w nowym roku przydalaby sie taka sciaga ;) Dodam tylko ze ten 4 przycisk "Podswietlenie" jest wedlug mnie zbedny bo to moze sie za bardzo rzucac w oczy ;( i tylko utrudni konstrukcje.
    Pozdrawiam AwoniX
    adamek199124
    Level 11  
    Witam!
    jestem zainteresowany tą konstrukcją a że są wakacje... to trzeba się do nowej szkoły jakoś przygotować...;)) i mam pytanie odnośnie tej konstrukcji.... czy można wykonać samo wyświetlanie tekstu bez żadnych dodatków??(jeśli tak to jak) i czy jest możliwość powiększenie wielkości maksymalnej ilości znaków??
    pozdrawiam
    Ficu
    Level 31  
    adamek199124 wrote:
    Witam!
    jestem zainteresowany tą konstrukcją a że są wakacje... to trzeba się do nowej szkoły jakoś przygotować...;)) i mam pytanie odnośnie tej konstrukcji.... czy można wykonać samo wyświetlanie tekstu bez żadnych dodatków??(jeśli tak to jak) i czy jest możliwość powiększenie wielkości maksymalnej ilości znaków??
    pozdrawiam

Witam

Ja coś takiego wykonuje a raczej próbuje wykonać, została jeszcze kwestia przerobienia programu. Może ktoś pomoże?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic769495.html
    MichałKob
    Level 20  
    Zastosowana pamięć niestety tania nie jest.. 5zł za najgłupszą 24C02, a 24C128....1024 są już nierozsądnie drogie. W każdym razie jestem w podobnej sytuacji, buduję projekt z ATMEGA8 w którym potrzeba trochę pamięci. Wykorzystam pewnie kość pamięci FLASH typu AM29LV160 - 16 megabitów czyli 2 MB. Koncepcja wygląda tak: Wejścia adresowe są podpięte pod rejestr przesuwny, a we/wy danych pod piny wspólne z D0...D7 LCD`ka. Procek "wbija" na rejestry adres komórki bit po bicie po czym wydaje komendę /OE flashowi i odczytuje dane :)
    Myślę, że warto użyć kości FLASH. Można ją znaleźć w:

-Płytach głównych
    -Nowoczesnych napędach CD/DVD/R/RW
    -Urządzeniach typu DVD
    -komórkach - jednak baaardzo malutkie :( i to rozmiarem a nie pojemnością

Przykładowe oznaczenia:

AM29F002 - AMD, 2Mb = 256KB
    W49F008 - Winbond, 8Mb = 1MB

Wady:
    -Dużo pinów
    -Raczej niezbędne układy pomocnicze typu rejestr przesuwny, dla wielobitowego adresu
    -Większy rozmiar i komplikacja układu

Zalety:
    -Taniość ( :) ) i łatwodostępność potęgująca uczucie taniości :) :) :)
    pamięci typu 24Cxxxx są bardzo drogie w porównaniu do AMx9Fxxx, które są wszędzie
    -Wysoka pojemność
    -Przejrzysty sposób komunikacji
    -Ogromna szybkość transferu przy odczycie i spora przy zapisie. Np dla 90ns pamięci będzie to teoretycznie do 10 Mb/s = cała pamięć w ułamku sekundy
    -Wykorzystanie poniewierających się tu i ówdzie kości FLASH
    -Minimum 10.000 cykli R/W, nieraz powyżej 100.000 ->∞
    -Polecenie Auto-erase, czyli pamięć sama się skasuje

Jedyne co może z Flashem konkurować, to tylko karty MMC w trybie SPI.
    Z drugiej strony, 2MB to ponad 2 miliony tekstu w ASCII, czy warto dawać 16-32MB? Czym zapełnić tak wielką pamięć?
    popyla
    Level 14  
    Witam ,piórnik fajny tylko jak dla mnie to zawsze duzo smieci tam mam i zaraz przestalby dzialac.

Pozdrawiam
    Ficu
    Level 31  
    MichałKob wrote:
    Zastosowana pamięć niestety tania nie jest.. 5zł za najgłupszą 24C02, a 24C128....1024 są już nierozsądnie drogie....

Witam!

Gdzie Ty widziałeś 24C02 za 5 zł :?::?:

24C02 PAMIĘĆ EEPROM 256X8 I2C 24C02-10PU-1. 8 0.70 zł
    24C04 PAMIĘĆ EEPROM 512X8 I2C 0.90 zł
    24C08 PAMIĘĆ EEPROM 1KX8 I2C 0.90 zł
    24C1024 PAMIĘĆ EEPROM 128Kx8 I2C 19.00 zł
    24C16 PAMIĘĆ EEPROM 2KX8 I2C 1.00 zł
    24C256 PAMIĘĆ EEPROM 32Kx8 I2C 6.00 zł
    24C32 PAMIĘĆ EEPROM 4Kx8 I2C 1.60 zł
    24C512 PAMIĘĆ EEPROM 64Kx8 I2C 14.30 zł
    24C64 PAMIĘĆ EEPROM 8Kx8 I2C 1.90 zł

Są to przykładowe ceny z tąd.

Wg mnie są 2 możliwości zastosowania zewnętrznej pamięci
    - EEPROM minimum 24C16,
    - Karta pamięci SD/MMC + czytanie przez program plików txt.

Pozdrawiam.
    c4Hack
    Level 11  
    Można prosić o wykaz potrzebnych elementów?
    Z góry dzięki

Pozdrawiam
    C4hack
    nelik1987
    Level 31  
    a ja powiem tyle że robiłem coś podobnego już kiedyś jak nie miałem dostępu do pamięci i wyświetlaczy LCD to zrobiłem 2 rolki na których przesuwała się nawinięta wstęga z tekstem zadziałało 2 razy i się popsuło :)

Niestety teraz takie coś było by bez użyteczne jak dla mnie ba na wszystkich egzaminach muszę mieć pustą ławkę tylko długopis i nic więcej kartki też dostajemy żeby żadnego tuszu UV nie było
    adamek199124
    Level 11  
    Witam!
    Przyglądam się temu tematowi i z niecierpliwością oczekuje wyniku prac czy można się dowiedzieć kiedy projekt zostanie ukończony?
    Pozdrawiam
    AwoniX
    Level 14  
    Z tego co widze to nalezy zadac pytanie kiedy zostanie rozpoczety. Niestety ale jakos nikt za bardzo nic nie robi w tym kierunku nie ma sie co dziwic to troche nie eleganckie tak sciagac.
    RPG
    Level 13  
    Ja mam już LCD 2x16 i eeproma 24c64 chciałbym użyć jako poamieć.
    Albo i możliwie największego 24cxxx.

Problem polega na tym że nieznam sie na programowaniu :(
    ale bardzo chcialbym taki osprzęt zrobić.

Jak co to prosiłbym o odezwanie sie na priva.
    I wymienimy sie naszymi gg.
    I np uzbierałoby sie takom drużynę powiedzmy 5-6 osub i każdy wymieni sie gg i można już o czymś myśleć.

Tylko proponowałbym aby były w tej drużynie 2-3 minimum osób które znają sie na programowaniu .

Ja mam taki pomysł :

Wykożystać :

LCD 2x16 ze standardowym sterownikiem
    EEproma dużego jakiegoś. Albo najlepiej kartę pamięci SD np 64MB.
    Atmegę 8 np i powinno być OK :D

Ale żeby było ciekawiej to atmega SMD tylko bedą wyprowadzone. tzw GOLD PINY do podłączenia programatora ISP.

Moim zdaniem Atmega smd w tym użadzeniu bedzie niezbędna ponieważ musimy maksymalnie zminimalizować układ.
    I w takim wypadku , możemy wykożystać nawet dwie Atmegi 8 .
    Myślę ze rezystorki smd sa zbędne ale na 1 płytce musimy zrobić całą elektronike i zamknąć ja w malutką obudowę.

Ja mniejwięcej tak widzę.
    Prosze zobaczyć obrazek.

Sterowanie może sie odbywać z guzików lub pilota na podczerwien , lub poprostu świeceniem w fotorezystor LASEREM wbudowanym w długopis.

POZDRAWIAM

Moderated By androot:

Może kolega na początek pouczy się polskiej pisowni? Przydałoby się trochę zapału do odkrycia funkcji przycisku PISOWNIA.

RPG
    Level 13  
    Nieoceniajcie rysunku.
    Karta SD 64MB dlatego , że niemam nnej karty a po co mam kupować np kartę o pojemności 16MB jak leży u mnie 64MB ?.
    A LCD bez podświetlenia dlatego by baterie dłużej działały.
    Niebądźcie upierdliwi bo dużo gadacie a mało robićie i czepiacie sie głupiego rsunku.
    adamek199124
    Level 11  
    Witam
    w pełni popieram pomysł i słowa RPG.... to wszystko ma sens.... ale jak to w Polsce bywa.... rodacy do pracy chętni nie są.... sam bym pomógł... ale moja wiedza o programowaniu.. albo wykonywania tak skomplikowanych urządzeń... jest znikoma :cry: i nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd....
    Pozdrawiam i niestety ale czekam na to co pojawi się na stronach elektrody
    MichałKob
    Level 20  
    Proszę mnie nie posądzać w żądnym razie o jakąś kryptoreklamę, ale powiem Wam, że warto byłoby zakupić sobie książkę P. Góreckiego "Mikrokontrolery dla początkujących". Tam jest opisane, jak bawić się z prockami serii AVR na przykłądzie ATTINY2313 oraz pakietu BASCOM. Książka jest tak napisana, że nauka idzie szybko i przyjemnie, łatwo też pisząc soft powrócić do potrzebnego rozdziału, jeżeli się czegoś zapomni. Oczywiście Autor powiązał kurs z niezbyt tanią płytką testową. Ja zrezygnowałem z zakupu, bądź wykonania tej płytki, ponieważ brak mi paru rzeczy (procesor jest za mały, wolę MEGA8, brakuje SFH506, pełnego portu SPI, portu kart pamięci, zasilania z USB, pamięci EEPROM, gniazda klawiatury AT, buzerka, MAX232, może IRDY) a i są rzeczy "nieco" dziwne (np. drogi przetwornik C/A / A/C, zamiast którego można poradzić sobie wewnętrznym 10-bitowym ADC ATMegi). Zamiast tego zaprojektowałem sobie płytkę z tymi rzeczami, które najbardziej chciałem umieć obsługiwać, a kiedy w końcu była wytrawiona podłączyłem kabel programujący i napisałem pierwszy soft, przez 4 dni nie mogłem odkleić się od kompa :)

Także polecam książkę, taka wiedza i satysfakcja jest warta 60 zł.

Pisząc programy na AVR poczujecie się naprawdę niezwykle. Nowe, uniwersalne i potężne narzędzie pozwoli wam tworzyć projekty, których funkcjonalności nie będzie wreszcie ograniczał stopień skomplikowania działania. Nareszcie więcej, niż 10% pomysłów z Waszej wyobraźni będzie mogło się urzeczywistnić :) Wyobraźcie sobie mały scalak, który w cyfrowej dziedzinie może pełnić każdą funkcję, jaką sobie wyobrazicie. To właśnie AVR :!:

Piszę to nie dla reklamy, tylko z entuzjazmu, kiedy zacząłem z prockami, wiedziałem, że nadchodzą czasy, w których nie nadążę trawić płytek :)
    nelik1987
    Level 31  
    też kupiłem tą książkę "Mikrokontrolery dla początkujących" i powiem, że jest dosć dobra bardzo dobrze tłumaczy programowanie w BASCOM no ale właśnie doszedłem do tej drogiej płyty testowej i porzuciłem naukę bo większość projektów jakie tam są opisywane dla tej właśnie płyty (niezły chwyt) no ale jak już wspomniałem książka jest dobra teraz znowu zabrałem się za programowanie i właśnie siedzę z lutownicą i klecę kolejnu projekt bo udało mi się w końcu zaprogramować attiny26 (problem z ustawieniem ponyprog 2000)