aha..
ale tam jest attiny12, jego też trzeba zaprogramować tak, żeby działał jako sterownik wyświetlacza hmm program też tam umieścili.. no to nic tylko programować i testować jak działa z 1w
Zwrotnice głośnikowe na zamówienie -- >> Link << --
tak, attiny trzeba zaprogramować. Czekam na kuriera, jutro jadę po resztę elementów (drobnych)
i do roboty
jeszcze zostałą kwestia scroolowania tekstu ale wystarczy:
aby scroolować tekst w góre - pobierać o 14 pierwszych znaków mniej
Aby scroolować tekst w dół pobierać o 14 pierwszych znaków wiecej
może ustaw dwie zmienne którę będą określały zakres odczytywanej pamięci
jeśli przewijasz w dół do do obu zmiennych dodajesz 14, jeśli w górę do odejmujesz od obu
Zwrotnice głośnikowe na zamówienie -- >> Link << --
a dalłby sie zrobić takie cudo, z kartą pamięci (albo wbudowaną pamięcią 16 - 32 mb ) i wejściem od klawiatury komuterowej (do wprowadzania tekstu) ? bez długopisu, tylko 3 przyciski w piórniku (góra, dół, zegar/data ) ?
I jak z rozwojem prac?? Juz polowa wakacji za nami a w nowym roku przydalaby sie taka sciaga Dodam tylko ze ten 4 przycisk "Podswietlenie" jest wedlug mnie zbedny bo to moze sie za bardzo rzucac w oczy ;( i tylko utrudni konstrukcje.
Pozdrawiam AwoniX
Witam!
jestem zainteresowany tą konstrukcją a że są wakacje... to trzeba się do nowej szkoły jakoś przygotować...) i mam pytanie odnośnie tej konstrukcji.... czy można wykonać samo wyświetlanie tekstu bez żadnych dodatków??(jeśli tak to jak) i czy jest możliwość powiększenie wielkości maksymalnej ilości znaków??
pozdrawiam
Witam!
jestem zainteresowany tą konstrukcją a że są wakacje... to trzeba się do nowej szkoły jakoś przygotować...) i mam pytanie odnośnie tej konstrukcji.... czy można wykonać samo wyświetlanie tekstu bez żadnych dodatków??(jeśli tak to jak) i czy jest możliwość powiększenie wielkości maksymalnej ilości znaków??
pozdrawiam
Zastosowana pamięć niestety tania nie jest.. 5zł za najgłupszą 24C02, a 24C128....1024 są już nierozsądnie drogie. W każdym razie jestem w podobnej sytuacji, buduję projekt z ATMEGA8 w którym potrzeba trochę pamięci. Wykorzystam pewnie kość pamięci FLASH typu AM29LV160 - 16 megabitów czyli 2 MB. Koncepcja wygląda tak: Wejścia adresowe są podpięte pod rejestr przesuwny, a we/wy danych pod piny wspólne z D0...D7 LCD`ka. Procek "wbija" na rejestry adres komórki bit po bicie po czym wydaje komendę /OE flashowi i odczytuje dane Myślę, że warto użyć kości FLASH. Można ją znaleźć w:
-Płytach głównych
-Nowoczesnych napędach CD/DVD/R/RW
-Urządzeniach typu DVD
-komórkach - jednak baaardzo malutkie i to rozmiarem a nie pojemnością
Wady:
-Dużo pinów
-Raczej niezbędne układy pomocnicze typu rejestr przesuwny, dla wielobitowego adresu
-Większy rozmiar i komplikacja układu
Zalety:
-Taniość ( ) i łatwodostępność potęgująca uczucie taniości pamięci typu 24Cxxxx są bardzo drogie w porównaniu do AMx9Fxxx, które są wszędzie
-Wysoka pojemność
-Przejrzysty sposób komunikacji
-Ogromna szybkość transferu przy odczycie i spora przy zapisie. Np dla 90ns pamięci będzie to teoretycznie do 10 Mb/s = cała pamięć w ułamku sekundy
-Wykorzystanie poniewierających się tu i ówdzie kości FLASH
-Minimum 10.000 cykli R/W, nieraz powyżej 100.000 ->∞
-Polecenie Auto-erase, czyli pamięć sama się skasuje
Jedyne co może z Flashem konkurować, to tylko karty MMC w trybie SPI.
Z drugiej strony, 2MB to ponad 2 miliony tekstu w ASCII, czy warto dawać 16-32MB? Czym zapełnić tak wielką pamięć?
a ja powiem tyle że robiłem coś podobnego już kiedyś jak nie miałem dostępu do pamięci i wyświetlaczy LCD to zrobiłem 2 rolki na których przesuwała się nawinięta wstęga z tekstem zadziałało 2 razy i się popsuło
Niestety teraz takie coś było by bez użyteczne jak dla mnie ba na wszystkich egzaminach muszę mieć pustą ławkę tylko długopis i nic więcej kartki też dostajemy żeby żadnego tuszu UV nie było
Z tego co widze to nalezy zadac pytanie kiedy zostanie rozpoczety. Niestety ale jakos nikt za bardzo nic nie robi w tym kierunku nie ma sie co dziwic to troche nie eleganckie tak sciagac.
Ja mam już LCD 2x16 i eeproma 24c64 chciałbym użyć jako poamieć.
Albo i możliwie największego 24cxxx.
Problem polega na tym że nieznam sie na programowaniu ale bardzo chcialbym taki osprzęt zrobić.
Jak co to prosiłbym o odezwanie sie na priva.
I wymienimy sie naszymi gg.
I np uzbierałoby sie takom drużynę powiedzmy 5-6 osub i każdy wymieni sie gg i można już o czymś myśleć.
Tylko proponowałbym aby były w tej drużynie 2-3 minimum osób które znają sie na programowaniu .
Ja mam taki pomysł :
Wykożystać :
LCD 2x16 ze standardowym sterownikiem
EEproma dużego jakiegoś. Albo najlepiej kartę pamięci SD np 64MB.
Atmegę 8 np i powinno być OK
Ale żeby było ciekawiej to atmega SMD tylko bedą wyprowadzone. tzw GOLD PINY do podłączenia programatora ISP.
Moim zdaniem Atmega smd w tym użadzeniu bedzie niezbędna ponieważ musimy maksymalnie zminimalizować układ.
I w takim wypadku , możemy wykożystać nawet dwie Atmegi 8 .
Myślę ze rezystorki smd sa zbędne ale na 1 płytce musimy zrobić całą elektronike i zamknąć ja w malutką obudowę.
Ja mniejwięcej tak widzę.
Prosze zobaczyć obrazek.
Sterowanie może sie odbywać z guzików lub pilota na podczerwien , lub poprostu świeceniem w fotorezystor LASEREM wbudowanym w długopis.
POZDRAWIAM
Moderated By androot:
Może kolega na początek pouczy się polskiej pisowni? Przydałoby się trochę zapału do odkrycia funkcji przycisku PISOWNIA.
Nieoceniajcie rysunku.
Karta SD 64MB dlatego , że niemam nnej karty a po co mam kupować np kartę o pojemności 16MB jak leży u mnie 64MB ?.
A LCD bez podświetlenia dlatego by baterie dłużej działały.
Niebądźcie upierdliwi bo dużo gadacie a mało robićie i czepiacie sie głupiego rsunku.
Witam
w pełni popieram pomysł i słowa RPG.... to wszystko ma sens.... ale jak to w Polsce bywa.... rodacy do pracy chętni nie są.... sam bym pomógł... ale moja wiedza o programowaniu.. albo wykonywania tak skomplikowanych urządzeń... jest znikoma i nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd....
Pozdrawiam i niestety ale czekam na to co pojawi się na stronach elektrody
Proszę mnie nie posądzać w żądnym razie o jakąś kryptoreklamę, ale powiem Wam, że warto byłoby zakupić sobie książkę P. Góreckiego "Mikrokontrolery dla początkujących". Tam jest opisane, jak bawić się z prockami serii AVR na przykłądzie ATTINY2313 oraz pakietu BASCOM. Książka jest tak napisana, że nauka idzie szybko i przyjemnie, łatwo też pisząc soft powrócić do potrzebnego rozdziału, jeżeli się czegoś zapomni. Oczywiście Autor powiązał kurs z niezbyt tanią płytką testową. Ja zrezygnowałem z zakupu, bądź wykonania tej płytki, ponieważ brak mi paru rzeczy (procesor jest za mały, wolę MEGA8, brakuje SFH506, pełnego portu SPI, portu kart pamięci, zasilania z USB, pamięci EEPROM, gniazda klawiatury AT, buzerka, MAX232, może IRDY) a i są rzeczy "nieco" dziwne (np. drogi przetwornik C/A / A/C, zamiast którego można poradzić sobie wewnętrznym 10-bitowym ADC ATMegi). Zamiast tego zaprojektowałem sobie płytkę z tymi rzeczami, które najbardziej chciałem umieć obsługiwać, a kiedy w końcu była wytrawiona podłączyłem kabel programujący i napisałem pierwszy soft, przez 4 dni nie mogłem odkleić się od kompa
Także polecam książkę, taka wiedza i satysfakcja jest warta 60 zł.
Pisząc programy na AVR poczujecie się naprawdę niezwykle. Nowe, uniwersalne i potężne narzędzie pozwoli wam tworzyć projekty, których funkcjonalności nie będzie wreszcie ograniczał stopień skomplikowania działania. Nareszcie więcej, niż 10% pomysłów z Waszej wyobraźni będzie mogło się urzeczywistnić Wyobraźcie sobie mały scalak, który w cyfrowej dziedzinie może pełnić każdą funkcję, jaką sobie wyobrazicie. To właśnie AVR
Piszę to nie dla reklamy, tylko z entuzjazmu, kiedy zacząłem z prockami, wiedziałem, że nadchodzą czasy, w których nie nadążę trawić płytek
też kupiłem tą książkę "Mikrokontrolery dla początkujących" i powiem, że jest dosć dobra bardzo dobrze tłumaczy programowanie w BASCOM no ale właśnie doszedłem do tej drogiej płyty testowej i porzuciłem naukę bo większość projektów jakie tam są opisywane dla tej właśnie płyty (niezły chwyt) no ale jak już wspomniałem książka jest dobra teraz znowu zabrałem się za programowanie i właśnie siedzę z lutownicą i klecę kolejnu projekt bo udało mi się w końcu zaprogramować attiny26 (problem z ustawieniem ponyprog 2000)