Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OTVC Philips model 21PT4423/58P chassis L6.2AA

09 Wrz 2006 17:17 4001 16
  • Poziom 14  
    Ile powinno wynosić napięcie +UB 150V czy 95V/nap. na tranzystor kluczujący/Po załączeniu telewizora pilotem napięcie na bazie BUT11AF /T-7906-linia/wynosi +2,5V i silnie obciąża przetwornicę\grzeje się\ Zamiast STP4N40F1 założyłem STP6N60F1 po wymianie strzelającego TVL jak również pozostałe elementy przetwornicy które się uszkodziły. Napięcie na linię wynosi 95V i nie da się załączyć telewizora.Jak to jest z tym napięciem.Mam nadzieję, że IC7100 jest dobry
  • Spec od TV
    około 100 V max. co słyczeć z generatorem(sterowaniem H?), może ubity sterujący albo sam generator? jak trafko sobie "strzeli" to generator lubi paść, pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Napiecie właściwe, jeśli BUT 100% sprawny, wymień 7421 /oryginał!!/.
    Jesli 2915 niebieski - wymień. Sprawdź gniazda cewek. No i oczywiście 2910, 2912jeśli jest.
  • Poziom 20  
    Panowie "na kozlowce" i "mirex" mylici się.Napięcie linii to 150V w chassis L6.2AA.
  • Poziom 20  
    "tylpol" czy jest prawidłowo podany model?
  • Spec od TV
    Andrzej Wierzbicki "wiesz że dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele" masz częściowo rację, jeżeli chassis jest z modułem to 150V nawet przy przekątnej 20, 21", ale jak go nie ma to nap. ma być 95V, z postu "tylpol60" mozna wnioskować że tak własnie ma być (95V) bo pisze że "na bazie but11af..." a BUT jest stosowany w chassis bez modułu, ale numeracja tranz. odpowiada chassis z modułem, ale wtedy spotykałem sie z tranz.BU1508AX i takie mam oznaczenia w serwisówce
    na tranz. linii nie może być ponad 2V!!! to jest przyczyna, sterowanie, bez względu jakie nap. +B ma być (bo jak zauważyłeś zdania "uczonych są podzielone") to oscyloskop i sprawdzić co ze sterowaniem H,
    może tak twórca tematu oświeci nas o co chodzi?
    model to nie wszystko, chassis też, bo moja serwisówka mówi że może być jedna i druga wersja, a jest to serwisówka do chassis L6.2
    pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Po wysłaniu pierwszego posta też zorientowałem się,że tak jest (właśnie ten BUT11...).Dlatego kolejny post aby "tylpol60" rozwiał te wątpliwości.
  • Poziom 14  
    Na początku chciałbym kolegów przeprosić za podany mylnie model OTVC jest to Philips 21 PT 4423/58P L.6.2 AA. Jest to telewizor z modułem odchylania V i H.Uszkodzona została przetwornica / wg mojego znajomego były trzaski i śmierdziało/ Uszkodzeniu uległy elementy mostek , bezp., T7504/dałem STP6NA60FI/ dioda 6502 C15, dioda 6514 C200, R3514 i 3515 po 1 Ω dodatkowo wymieniłem diodę 6510 na 15V.Po zamontowaniu tych elementów telewizor "ruszył"ale strzeliło na trafie.Zadne elementy uorzednio wymienione się nie uszkodziły bo szybko go wyłączyłem.Było trafo 1392.5001 dałem HG 53028CT.W chili obecnej daje się go załączyć z pilota/dioda LED się ściemnia/ i jest "martwy".Tranzystor 7504 się silnie grzeje bo na bazie BUT11AF/linia/ jest napięcie +2,5V.Napięcia wyglądają następująco:+B 95V /serwisówka podaje 150V/ zamiast 8V mam 11,4V zamiast 9V mam 11,6V napięcie 5,2V na C2511.Co by szanowni koledzy sugierowali?Jak to jest z tym napięciem +B.Pozdrawiam i bardzo przepraszm za pomyłkę.[/code]
  • Poziom 14  
    Wyjaśnienie odnośnie modelu Philips od Tylpol60 jest w poście Philips 21PT4823/58P

    Scalono 2 tematy i poprawiono tytuł. (am)
  • Spec od TV
    moduł, czyli jak napisali w dwóch serwisówkach jakie posiadam (inne żródła z których je zdobyłem, ale prawia to samo co do zawartości) 150V, generator po wymianie elementów zasilacza zapracował,zasilacz również, trzeba założyc że z dobrym napięciem, czyli uszkodzenie mogło powstać w momencie przepięcia, jeszcze raz do sprawdzenia elementy zasilacza, sprawdź impulsy H czy się pokazują na transoptorze, na pierwotnej, na tranz.7421, jak są i zasilacz OK. to istnieje pewna ewentualność, trafo, może ktoś się ze mną nie zgadzać, ale do tego producenta czuję 100% antypatie. powodzenia, pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Wcale się nie myliłem.Napięcie linii na pewno 150V.Pozostaje sprawa tranzystora wykonawczego linii.Powinien być BU1508.Ktoś nie zmienił go na BUT11?

    Dodano po 17 [minuty]:

    Jeszcze ważna uwaga: tranzystora BU1508AX nie można zastąpić tranzystorem z serii BUT...
  • Poziom 14  
    Telewizor uszkodził się po 8 latach pierwszy raz.Mogę znajomemu zaufać że nikt go jego nie naprawiał.W końcówce linii był BUT11AF.Luty były stare pozdrawiam.
  • Spec od TV
    mogli zapakować but-a, to wersja bez korekcji 21", da sobie rady, a wracającdo usterki to sprawdź (podstaw) kondki na 150V, sprawdż dławiki! na tym zasilaniu, pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Żarówka w linię da odpowiedż jak pracuje przetwornica.
  • Poziom 14  
    /Napięcie zasilania +B w powyższym modelu wynosi jednak +95V. Kłopoty z uruchomieniem telewizora /silne grzanie się radiatora przetwornicy/ było spowodowane napięciem +2,4V na bazie tranzystora linii. Okazało się, że zwarciu po przestrzeleniu tafopowielacza / lub przypadek/uległa dioda 6907 prostująca napięcie 25V.Po wymianie elementu "weszło" wysokie napięcie ale w górnej części obrazu były widoczne powroty. Wymiana C2904 100µ/25V i jest OK. Dziękuję wszystkim kolegom za porady i zamykam temat.Pozdrawiam