Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

model samochodu RC z silnikiem spalinowym od kosy

vepo 10 Sep 2006 00:41 132987 143
Renex
    vepo
    Level 12  
    kilka zdjęć z bliska:

Został wykonany z części demontażowych np: serwo do skrętu powstało z oryginalnego serwa ale wywalony został silnik i wstawiony mocniejszy z mostkiem H. Mechanika skrętu z wyjmowania kasety z magnetowidu. Widać tam przyklejony taśmą czerwoną potencjometr (enkoder) z oryginalnego serwa całość działa rewelacyjnie i jest naprawdę mocne

mostek H (wstawiłem inne tranzystory irf540 i irf9540)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2946673#2946673

W przyszłości będę robił większy model na silniku 4-suwowym od kosiarki taki około 5HP już na amortyzowanym zawieszeniu.

Generalnie jeżeli chodzi o jazdę to dzisiaj jeździłem z kumplem w samochodzie on kierował samochodem a ja modelem, model jechał z przodu. wyciągnął trochę ponad 60km/h. Ale stabilna jazda to około 50km/h, powyżej koła się rozciągają i wpadają w wibracje.

Frajda jest niesamowita!!! Polecam każdemu
    Pozdrawiam
  • Renex
    vepo
    Level 12  
    A jeżeli chodzi o koła (na zdjęciach widać powiązane drutem) to przy pierwszych zabawach ukręciło mocowania w felgach -sześciokąty 14mm!!!
    i nie zostało nic innego jak zrobić bębny
    wow
    Level 27  
    A silnik z jakiej kosiary masz możesz pokazać link z allegro bo nie wyobrażam sobie tej wielkości!
    Krzychu_185
    Level 16  
    fajna rzecz , ładnie wyglądało jak to jeździ na filmiku ,palic gume czymś takim cos oryginalnego, ciekawy czy ten silnik ma wystarczająco mocy by postawić go na dwa koła przy ruszaniu :) sam bym chciał coś takiego zrobić
    pit389
    Level 12  
    heh, ta guma łącząca silnik z tłumikiem jak długo wytrzymała? to znaczy kiedy ją wypaliło?

a tak pozatym gratuluje pomysłu i dobrej zabawy :)
    inkognito09
    Level 29  
    Hmm. Całkiem, całkiem, ale odnoszę dziwne wrażenie że to się nadaje jedynie do bączków. Sam również lubię modelarstwo, a aparatura nie wygląda mi na potencjometryczną, bądź same skręty są nie do końca przemyślane, koła skrętne szarpią. Przez chwilę zdawało mi się że kierowca próbuje jechać prosto, ale najmniejsze tknięcie steru i już mamy kolejne bączki... Na wyścigi na profesjonalny tor bym tego nie zabrał, no ale... Przynajmniej nie kolejny subwoofer robiony na oko :P. 60zł za aluminium?... Nie no, to już lekka przesada. Na dobrym skupie złomu, kupił byś tyle samo, jak nie więcej za jedną trzecią ceny. Poza tym, wygląda ciekawie. myślę, że mógł byś w przyszłości wzbogacić go o modelarską skrzynie biegów i dopracować układ skrętny. Nawet najmniejsza skrzynka, 2 biegowa może kosztować 200-300zł, ale zawsze to inne kierowanie. Kolega robi coś podobnego na silniku od Jawki 50, myślę że będzie podobnie wyglądać.
  • Renex
    Trabi
    Level 36  
    No nie! Takiego "modelu" jak zyję jeszcze nie widziałem! Moje gratulację za pomysłowość, zaparcie w budowie i doprowadzeniu "modelu" do używalności i działania. Bardzo mi się podoba, rozbawiło mnie tylko to mocowanie felgi do osi (te druciki ;) ). Wierzę, że zabawa może być przednia z takim pojazdem - to nie to co te drobiazgi na silniczkach 2ccm.
    GRATULACJE!
    wow
    Level 27  
    Kurde sam bym się tym pobawił. inkognito09 na silniku jawki?? O LOL ciekaw jestem jak zrobi zmiane biegów bo tam cięzko się zmienia :D
    bzykolo
    Level 11  
    to chyba jeżdzi tylko do przodu
    vepo
    Level 12  
    Witam!

Dodałem kilka nowych filmików z jazdy. :D

Dodano po 42 [minuty]:

Nowe filmiki są na koncie o2 w katalogu wysłane
    Szokolo
    Level 19  
    Witam! Nie odzywałem sie wcześniej cjoć projekt mnie bardzo zaciekawił... Konstrukcja super, przyjmij moje gratulacje !!! W przyszłości też coś takiego chciałbym zbudowac, kupiłem w ubiegłą sobotę sobotę piłę łańcuchową Stihl 032 AV (bez prowadnicy i łańcucha) o mocy ok. 3,2 KM. Potrzebuję jednak pomocy przy jego regulacji... W silniku niestety popsuty był zapłon (cewka miała przebicie i zamiast iść na świecę szła do rdzenia cewki :-(). Rozwiązałem problem poprzez moduł zapłonowy (konstrukcja własna) i czujnik indukcyjny (nawinołem go na rdzeniu od zapłonu po uprzedniejszym demontażu zwojów). Niestety przy odpalaniu nieraz kicha z tłumika lub gaźnika, czasmi nawet cofnie tłok :cry:. Winą jest zapewne zły kont wyprzedzenia zapłonu. Tylko jak go ustawić, jak cewkę montuje się w ściśle wyznaczonym miejscu ??. Odziwo na średnich i wysokich obrotach silniczek pracuje super po prostu poezja... Czemu tak się dzieje ??. I jeszcze jedno wie ktoś ile obrotów trzeba wykręcić sróbki L i H ?? Odnośnie samochodziku autora postu. Zmienił bym napęd układu skrętnego, zębatki na wierzchu i pasek klinowy wiele nie wytrzymają na piasku itp. I czy mógłbys na pocztę O2 wysłać więcej filmików ?? Pozdrawiam!
    tomek1212
    Level 16  
    Fajny pomysł ogólnie mi się podoba. Ten silnik jest z kosy homelite?? Powiedz czemu wywaliłeś oryginalny tłumik?? Co do tego mechanizmu skręcanych kół to trzeba przynajmniej jakąś osłonę zrobić.
    vepo
    Level 12  
    silnik z kosy DOLMAR modelu nie pamietam.

mechanizm z przodu już nie działa, wywaliło zębatki. Ale mam już silnik z metalową przekładnią.

Obecnie model jest rozkręcony i robie go troche wyższego.
    darod
    Level 2  
    A jak ktoś nie ma przy silniku sprzęgła?? To ma problem i musi je zbudować. Może macie jakieś pomysły jak to zrobić???
    _haker_1
    Level 32  
    Odswiezam temat, mam pytanko bo buduje podobny model jak w temacie tylko w opraciu o piłe spalinowa ( wiem weim troche bardziej warczy niz podkasiarka ale w sumie da sie zyc:>) i mam takie pytanie czy zebatki rowerowe na tylnej osi napedowej wytrzymaja moment obrotowy pily czy mi sie rozsypia w proszek?:)
    Anonymous
    Anonymous  
    Brosper
    Level 14  
    Sorki za odświeżanie tematu ale jestem od niedawna na forum a ten robot mnie strasznie zainteresował czy może istnieje już jego unowocześniona wersja.
    Kluczownik
    Level 12  
    to nie jest robot tylko spalinowa zabawka na pilot ;]
    Brosper
    Level 14  
    Spoko wiem tylko z tego podniecanie mi się pokręciło. Ogólnie zawsze chciałem coś takiego zbudować. Ale zastanawiam się czy nie rozsądniejszym zakupem był by prawdziwy model spalinowy mój kolega się tym zajmuje i wydaje mi że to będzie rozsądniejsze. Ale znowu porównujące ceny to ta konstrukcja wypada korzystanie o jakieś min 500 zł. A co do budowania własnoręcznie takich i podobnych pojazdów znalazłem ciekawy filmik
    http://youtube.com/watch?v=tqAX8-6ILqE cz1
    http://youtube.com/watch?v=tggV9ZpRR4g cz2
    Doominus
    Level 34  
    Za 500-600 zł to można kupić porządną* aparaturę.
    Modele są od od 300zł do ok 1000 > elektryki porządniejsze spalinówki od 1500 w górę.

To jest dosyć fajna rzecz jeśli nie chcemy iść na poważnie w ten sport 470 zł zestaw wraz z aparaturą.
    http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1862,monster-hummer-zestaw-z-aparatura-academy

*Tak dla średniozaawansowanego
    Brosper
    Level 14  
    Ja wiem ile kosztują modele i aparatury. Ale chodziło mi oto że o jakieś 500 zł droższe od tego samochodu na którego wydał podobno ok 300 zł czyli min 800 za model. :)
    Czy ma ktoś kontakt z autorem tego tematu?
    Anonymous
    Anonymous  
    kondzio98
    Level 14  
    Witam.Gratuluje konstrukcji i pomysłowości konstruktorowi.Mam drobny problem.Sam robie coś podobnego ,tyle ,że sporo mniejszego.W swojej konstrukcji chciałbym zastosowac silniczek MK17.Znalazłem oferte na Allegro ,silniczek jest niby w idealnym stanie ,sprzedawca mówi ,że kupił go bardzo dawno i wogóle go niby nie używał (leżał w szawie przez jakieś 15-20 lat).I to jest cały problem.Czy ten silniczek wogóle będzie się nadawał (wiem tyle o nim ,że jest do modeli lotniczych) do mojego "samochodziku" ?????Podkreślam,że mój samochodzik naprawde nie jest wielki.
    vepo
    Level 12  
    Witam!
    Widzę, że temat bardzo cieszy się zainteresowaniem. Cieszy mnie to bardzo:))). Chyba przyszła taka pora aby się trochę pobawić. Cieplutko na dworze, będzie można coś porobić....

A i mnie naszło na modyfikację tego wynalazku. Akurat jestem na bieżąco bo robię nową ramę do niego tym razem nie z profili alu, ale z cienkich stalowych drutów. Kawałek już zrobiłem(przód i mocowanie silnika), w poniedziałek może powklejam zdjęcia to zobaczycie jak to wygląda. Powiem tyle, że całość będzie na sprężynowanym zawieszeniu.
    Pozdrawiam
    Łukasz leper
    Level 12  
    I jak tam prace nad autkiem czy mógł byś zamieścić zdjęcia z postępów budowy bo ja też chce sobie takie autko złożyć koła i silnik już mam a resztę muszę dokupić tylko nie wiem z czego zrobić tylnią oś

Pozdrawiam
    Brosper
    Level 14  
    właśnie przydały by sie zdjęcia jak to TERAZ wygląda ostatni twój post był w 2006 roku.