Quote: Osobiście wybrałbym rozwiązanie tomgarta - przetwornik C/A sterowany z uC + wzmacniacz operacyjny na wyjściu. Przetwornik 8-bitowy można tanio kupić (także na Allegro po ~2zł),
Nie mówię, że nie, też dobre rozwiązanie.
Quote: lub zbudować samemu (drabinka R-2R z rezystorów precyzyjnych). 256 poziomów (8-bitów) to rozdzielczość prawie 0.1V przy sterowaniu 3-25V. Wzmocnienie i przesunięcie zapewni Ci wzmacniacz na wyjściu.
Nie byłbym przekonany co do takiego rozwiązania.
Quote: Raczej nie ryzykowałbym z przetwornikami C/A na PWM - zawsze to powodować może jakieś zakłócenia, harmoniczne tętnień rzędu ułamka mV mogą byc słyszalne... oczywiście wszystko zależy od częstotliwości przebiegu, w tym wypadku chyba im mniejsza tym lepiej.
A tu się zgadzam w 100%.
Quote: Zwróć też uwagę na inne problemy:
- moim zdaniem nie uda Ci się przestrajać obwodów w zakresie 1.8 - 28 MHz, tak, by miały one sensowną ch-ykę - ze wzrostem pojemności spada dobroć obwodu LC. I tak więc będziesz musiał przełączać cewki (i kondensatory - czyli w zasadzie całe filtry:) przekaźnikami...
Zdajsie, że tak właśnie zamierza zrobić, czyli wstawić podzakresy przełączane przekaźnikami, to też może wszak wykonywać CPU.
Quote: - charakterystyka przestrajania nie będzie liniowa, co oznacza, że rozdzielczość przestrajania (krok w Hz) będzie inna na początku zakresu i inna na końcu. Tak więc takie dzielenie: 25V / 256 bitów ≈ 0.1V jest błędne. W tym wypadku najłatwiej użyc mikrokontrolera i stablicować ch-ykę przestrajania.
No włąśnie, ale trzeba wziąść pod uwagę, że w takim wypadku to już musi być PID, czyli CPU powinien pobierać aktualnie ustawioną częstotliwość i podczas ustawiania brać pod uwagę odchył, wtedy nie będzie tego problemu.
Quote: A może lepszym rozwiązaniem będzie zwiększyć częstotliwość p.cz. i heterodyny, i zastosować na wejściu odbiornika tylko filtry dolnoprzepustowe? A pasmowo-przepustowe (nie strojone) dołączać tylko na pasma amatorskie? W końcu tam jest najciekawiej... Wink
Nie wiem.
Quote: mag32 napisał:
Są dostępne Sample tych scalaków na MAXIMie.
Tylko po co zamawiać sample, skoro te układy są tanie i łatwo dostępne? Na Allegro potencjometry cyfrowe można kupić w cenie taniego browara...
Nie mówiłem, że trzeba od razu sample zamawiać, napisałem tylko, że są.
Quote: PS Wg mnie ten wzmacniacz prądu stałego na tranzystorze to spore wyzwanie (o ile to będzie działać, bo konfiguracja taka jak dla wzmacniacza napięcia zmiennego). Łatwiej zastosować klasyczny sumator na wzmacniaczu operacyjnym.
Fakt. Naszkicuj co masz na myśli.
Składam TAURUSa, i właśnie myślałem też o podobnym strojeniu, tym bardziej, że włorzyłem tam SQ2DYL Miernik częstotliwości. więc i dałoby się pewnie troszkę rozbudować program i dołorzyć sterowanie potencjometrem cyfrowym, 2 klawisze, góra dół, ewentualnie dodatkowe funkcje, np, przełączanie zakresów. Ale to na później sobie zostawiam, na razie chcę się uruchomić na 80m QRP, potem pomyślimy.