Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NT1 twin + ALCATEL / kx-td1232 zmiana ustawień MSN w NT

tesla.pl 11 Wrz 2006 17:56 1806 13
  • #1 11 Wrz 2006 17:56
    tesla.pl
    Poziom 12  

    Witam,
    jak zmienić ustawienia w NT ALCATEL, który ma następującą konfigurację:
    Na pierwszym wolnym porcie cyfrowym mam zaprogramowane dwa MSNy, (drugi port podejżewam rówież ma to ustawienie). Zaś na porcie a/b1, a/b2 mam ustawiony numer wiodący.

    Co mam zrobić aby pozostawić dwa dotychczasowe MSNy na pierwszym porcie S, i przenieść numer z a/b do drugiego portu S?

    Proszę o pomoc, i ewentualnie instrukcję do tego NTka

    Pozdrawiam
    Filip

    0 13
  • Pomocny post
    #2 11 Wrz 2006 19:00
    pol_s
    Poziom 25  

    Na szynie cyfrowej MSNy wpisujesz w urządzeniach cyfrowych wpiętych do niej (porty cyfrowe) Porty analogowe konfigórujesz w NT. Instrukcję znajdziesz na elektrotech.info

    Pozdrawiam

    0
  • #3 11 Wrz 2006 19:20
    tesla.pl
    Poziom 12  

    OK dzięki, instrukcję już mam z naszego forum, jutro się z tym pomęczę. Pozdrawiam

    0
  • #4 12 Wrz 2006 10:04
    tesla.pl
    Poziom 12  

    pol_s napisał:
    Na szynie cyfrowej MSNy wpisujesz w urządzeniach cyfrowych wpiętych do niej (porty cyfrowe) Porty analogowe konfigórujesz w NT


    Czy dobrze rozumiem? Zdejmuję MSNy zaprogramowane dla portów a/b w NTku i koniec? Zaś programuję tylko MSN w centralce PBX która jest za NT dla portu S1 oraz w modemie ISDN dla portu S2?

    0
  • #5 12 Wrz 2006 11:03
    jaro41
    Poziom 25  

    :D Dobrze. S1 i S2 jest to jedna szyna ( gniazda równoległe ).
    Pozdro

    0
  • #6 12 Wrz 2006 11:34
    tesla.pl
    Poziom 12  

    To jeszcze jedno pytanie, czy do pbx wpisać 7 cyfrowy numer MSN czy z prefiksem 0XX czy wystraczy tylko XX bez zera na początku. I ewentualnie czy ma to związek z prefiksem wpisanym w NT - w skrócie czy muszą mieć identyczną długość w PBX i NT?

    Dzięki! Pozdrawiam :D

    0
  • #7 12 Wrz 2006 11:53
    jaro41
    Poziom 25  

    :D Co do MSN-ów to musisz zbadać. Ja ustawiałem bez "0", ale może być różnie. MSNy w NT ustawiasz tylko dla portów analogowych.
    Pozdro

    0
  • #8 12 Wrz 2006 13:22
    tesla.pl
    Poziom 12  

    Mam w tej chwili na porcie S dwa numery MSN idące do modemu, zaś trzeci MSN idzie na porty ab. Czy w takiej konfiguracji podłączając do portu S2 dostanę sygnał trzeciego MSNa?

    0
  • #9 12 Wrz 2006 14:29
    jaro41
    Poziom 25  

    Coś mieszasz. Piszesz o MSNach na PBX, a potem na medem...ech
    Jeżeli do, jak to piszesz, S2 podłączysz coś ISDNowego, i nadasz mu MSN z portów analogowych, to będzie odbierał.
    Nara

    0
  • #10 12 Wrz 2006 14:38
    tesla.pl
    Poziom 12  

    Ok - problem był w tym iż nie wiedziałem jak się konfiguruje NTka. Pan z 9393 wyjaśnił że po pierwsze portów cyfrowych nie konfiguruje się w żaden sposób(jeśli nie działa ISDN czy CLIR to jest wina źle zaprogramowanej centralki), po drugie zaś, tylko porty analogowe można programować w NT.

    Owszem namieszałem ale teraz już rozumiem sens działania tego NT. Więc problem już tylko pozostaje mi w samej centralce. :/

    Dzięki!

    0
  • Pomocny post
    #11 12 Wrz 2006 15:20
    jaro41
    Poziom 25  

    :D Oj, oj, oj Tesla, przecież Ci pisałem, że MSNy w NT ustawiasz dla analogów. Na styku S MSNy ustawiasz w urządzeniach ISDN.
    Pozdro

    0
  • #12 12 Wrz 2006 15:40
    tesla.pl
    Poziom 12  

    He he Problem w tym jeszcze że za chiny nie mogę skonfigurować tej centrali. Ustawiam MSN dla danych portów w różnej długości, z i bez 0XX. Ustawiłem Permanet Call P-MP FIX0 Enable Enable dla ISDN. I ciągle nie mogę przypisać jednej lini do konkretnego portu (żeby na drugim nie mogła działać :>) a co za tym idzie nie mam identyfikacji wychodzącej (na komie zastrzeżony choć z portów analogowych prezentacja CLIR wychodzi!)

    Może wiesz co tu trzeba zmienić? Był kiedyś podobny problem ale niestety bezowocny dla mnie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...x+td1232&sid=92a738f459c3a4736d46efd722574f3a


    Pzdr

    0
  • #13 12 Wrz 2006 16:14
    jaro41
    Poziom 25  

    :cry: Sorry Tesla, Panasoników nie znam na tyle, by Ci pomóc.
    Poszukaj, być może było na forum, lub zapytaj o kx-td 1232.
    Pozdrawiam.

    0
  • #14 12 Wrz 2006 16:28
    tesla.pl
    Poziom 12  

    OK ale dzięki za pomoc, zamykam wątek!

    Pozdrawiam!

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo